אבדה הדרך אל כפר הנוער המיתולוגי

גירעונות כבדים, יחסים עכורים בין ההנהלה לעובדים ומכרז בעייתי מטלטלים את כפר הנוער בבן שמן. לידיעת הבוגר שמעון פרס

אפרת זמר | 6/2/2010 14:05 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אחרי דקות ארוכות של שיחה על מספרים, מאזנים, גירעונות ואופציות לתוכניות הבראה, נסדק לרגע קולו של אחד העובדים הוותיקים בכפר הנוער בן שמן. "עצוב לי", הוא אומר. "תחשבי על מה שהיה כאן לפני 80 שנה. האנשים שהקימו את המקום הזה. הם היו מחנכים פורצי דרך. מנהיגי היישוב היו באים לפה לסמינרים, נציבים בריטים התארחו. לעבור מזה לסכסוכים, קיצוצים, משבר וחוסר ודאות. זה לא דבר קל".

כפר הנוער בן שמן
כפר הנוער בן שמן צילום: יוסי אלוני
במרחבי כפר הנוער בן שמן מנשבת לאחרונה רוח כבדה. מדובר עדיין באחד המקומות היפים בארץ. בית ספר פנימייתי טובל בירוק, אי של צמחייה, פינות חי וחינוך חקלאי שתי דקות מכביש ירושלים תל אביב. שום דבר בתמונה הפסטורלית לא מסגיר את הדרמה המתחוללת במקום.

בימים אלו מתנהל משא ומתן סוער בין הנהלת הכפר, לעובדים ולהסתדרות על הצורך לצאת באופן מיידי לתוכנית הבראה להצלת הכפר. כפר הנוער, שהוקם בשנת 1927 והפך לאחד הסמלים של החינוך החקלאי בארץ, נקלע לגירעון של למעלה משלושה מיליון שקל. באחת מישיבות המשא ומתן האחרונות עם ההסתדרות אמרו בהנהלת הכפר כי לא בטוח שיהיה מאיפה לשלם את המשכורות ואת החובות לספקים בחודש הבא.

מצד אחד, מדובר במשבר שהחל כבר לפני כמה שנים, ועובר ממנהל למנהל. מצד אחר, שפל כזה הוא חסר תקדים ומלווה בטענות קשות על החלטות ניהול בעייתיות, שגרמו להעמקת הגירעון עד כדי המשבר הנוכחי. לא מדובר על עוד מוסד שנקלע לסערת המשבר הכלכלי העולמי. כפר הנוער בן שמן הפך ביותר מ-80 שנות פעילות לאחד מסמלי החינוך הציוני-חקלאי.

חברו הטוב ביותר של מייסד הכפר, ד"ר זיגפריד להמן, זוכה פרס ישראל, שהיה מוערך כאיש חינוך מן המעלה הראשונה, היה אלברט איינשטיין; נשיא המדינה, שמעון פרס, הפך לסמל המקום בתור מי שהגיע אליו כנער מאירופה וצמח להיות "ישראלי" אמיתי, האזרח מספר אחת. בכל אירוע חגיגי הוא מגיע לשם, חוזר לשדות, מוקף בילדים. בוגרים מפורסמים נוספים הם נשיא המדינה לשעבר משה קצב, שרת החינוך לשעבר שולמית אלוני, איש העסקים חיים סבן, שר החקלאות שלום שמחון.
ירושה בעייתית

אלא שהסמל הזה ששמו בן שמן עובר, כאמור, תקופה קשה. עובדים רבים שעמם שוחחנו בשבועות האחרונים מספרים על הרגשה של משבר שהיה ניתן למנוע בשלבים מוקדמים יותר, ולא עכשיו, כשהחולה כבר מפרפר על שולחן הניתוחים. תמונת המצב כרגע היא של קיצוצים במשרות, חוסר ודאות בנוגע לעתיד תשלום משכורות ותשלום לספקים, קיצוצים בפעילויות חינוכיות לילדים, טענות ליחסים עכורים בין ההנהלה לעובדים ומכרז אחד שנוי במחלוקת למכירת שטח של הכפר.

הכפר מנוהל מאז הקמתו בשנות העשרים כעמותה פרטית, אך מתוקצב גם על ידי המדינה, באמצעות המינהל לחינוך התיישבותי במשרד החינוך. הבעיות הכספיות מלוות את הכפר כבר כמה שנים בעוצמה נמוכה בהרבה מהמשבר הנוכחי, וכאמור "עוברות בירושה" מבעל תפקיד אחד לשני. עובדים שנאבקים בימים אלו להשגת תוכנית הבראה שלא תכלול פיטורים, מעלים טענות על אופן ניהול הכפר, ועל יחסי ניכור בין ההנהלה ובין יותר מ-160 העובדים במקום.

המשבר הגיע לנקודת ציון בולטת לפני כחודש, כאשר פורסם מכרז לרכישת מגרש בכרם בן שמן, שכונה

יפהפייה הממוקמת בקצה כפר הנוער. מדובר במגרש בגודל 2,587 מ "ר ועליו בית בגודל 55 מ"ר. המודעה הנראית לכאורה סטנדרטית הביאה להרבה הרמות גבה בכפר הנוער. השורה שלכדה את עיני העובדים הייתה סעיף לפיו "הח"מ אינו מתחייב לקבל את ההצעה הגבוהה ביותר...הזכות בידי הח"מ, על פי שיקול דעתו הבלעדי ומכל סיבה לפסול ו/או לא לקבל הצעה".

כמו כן, נכתב במודעה שפורסמה בעיתונות היומית כי "על המכירה לא יחולו דיני המכרזים". העובדים, כמו גם גורמים נוספים המכירים מקרוב את עומק הגירעון שבו מצוי המוסד, טוענים כי מכירת נכסים של הכפר היא צעד חסר תקדים וכי המכרז מעורר תהיות. "זה שטח יקר במיקום מצוין", אומר אחד העובדים, "הכפר מעולם לא מכר נכסים. המכרז, כפי שהוא, הטיל תחושת חוסר נחת. איך זה ייתכן שלא דורשים את הסכום הגבוה ביותר, כשמדובר בצעד שמטרתו המובהקת היא סגירת גירעון? לא מדובר במכרז פרטי, זה אמור לכסות גירעונות של מוסד ציבורי. גם אם זה חוקי זה לא ריח ניחוח".

המכרז הביא גם לאיום בנקיטת הליכים משפטיים. ל-nrg מעריב נודע כי בשבוע שעבר פנו עורכי דין להנהלת הכפר בשם לקוח ששומר בשלב זה על חיסיון ואיימו בנקיטת הליכים משפטיים במידה שהמכרז לא ישונה. בין היתר, נכתב בפנייה כי "לאור העובדה שהעמותה ממלאת תפקיד ציבורי וחינוכי, חל על העמותה חוק חובת המכרזים ויתר כללי המשפט המנהלי".

מינויים בעייתיים

"אנו לא מתנגדים למכרז, להפך, אנו רוצים מכרז שיהיה תקין וחוקי", מסרה בתגובה עו"ד מיכל סער, החתומה על הפנייה לכפר, "עיון במודעה, בצירוף למידע שיש בידי מרשיי, מעלה חששות כבדים באשר לדרך ניהולה של העמותה את נושא מכירת המקרקעין. אם המכרז אמור לפתור גירעון כספי, מדוע הכסף אינו הפרמטר הקובע לזכייה במכרז?". על פי גורמים המצויים בענייני ניהול הכפר, המכרז מעוכב בשלב זה לצורך בחינה חוזרת של ההיבטים הכלכליים והמשפטיים.

אך, כאמור, ענייני מקרקעין הם לא העניינים היחידים המטרידים את עובדי הכפר. אלו עסוקים בעיקר בפיטורים שאותם מבקשת ההנהלה לבצע כחלק מתוכנית ההבראה, וכן ביחסי העבודה המעורערים בכפר. לאחרונה נכנסה גם הסתדרות המעו"ף לתמונה, בתור מובילת המשא ומתן על תוכנית ההבראה. לדברי ניר אלון, ראש חטיבת כפרי הנוער בהסתדרות המעו"ף, "מדובר בכפר מכובד שנקלע למצוקה כספית. צריך לעשות בכפר תוכנית הבראה, ואנחנו מקבלים את שיתוף הפעולה של ההנהלה.

ברור לנו שכל סקטור יצטרך לתת משהו, אבל אנחנו רוצים לראות שההנהלה עושה מאמץ לפתור את המצב. כרגע ההנהלה רוצה לפטר עובדים ואנחנו מתנגדים לכך, כי יש דרכים אחרות לבצע תוכנית הבראה. לא נאפשר מצב שבו עובדים משלמים על טעויות ומחדלים של הנהלה". לדברי עובדים בכפר, "רוצים לפטר את הוותיקים והמוערכים. לצערנו חיכו שנים, עד שהגירעון תפח והתרחב והגיע לפי תהום. אם היו עושים תוכנית הבראה לפני שנתיים הצעדים היו קלים יותר".

במהלך המשא ומתן עלו כמה סוגיות מעוררות מחלוקת. אחת הבולטות שבהן הייתה חברת "יעלה", חברה-בת כלכלית שהקים הכפר בתחילת העשור לצורך מציאת פתרונות כלכליים למשבר הכלכלי. בראש החברה, שנסגרה לפני כשנה בשל חוסר תוצאות, עמד סמנכ"ל הכפר, צביקה שטרן, שקיבל משכורת נוספת על עבודה זו.

הטענה כי החברה לא הגיעה להישגים מקבלת חיזוק בדוח של רשם העמותות לשנת 2008, שבה נסגרה החברה, לפיה סכום העסקה בין הכפר לחברה הוא "הפסד אקוויטי (השקעה הונית, א"ז) בסך 1,015,000 שקל". סוגיה בעייתית נוספת שעלתה בדיונים הייתה שני מינויים לתפקידים בשכר שביצעה ההנהלה, לטענת כמה גורמים: בעלה של המנהלת, ד"ר אילנה טישלר, מונה לתפקיד ברפת, אחותה מונתה לתפקיד מדריכת לילה. העובדים טענו כי מדובר בצעד לא אתי.

הילדים

"זה סתם הוסיף זרדים למדורה", מספר אחד העובדים, "לפני שבועיים פורסם מכרז פנימי בדיעבד, אבל זה יצר דעת קהל מאוד לא אוהדת בקרב העובדים". גורם אחר טען כי "זה כשר אבל מסריח. מינויים כאלה לא נראים טוב, על אחת כמה וכמה בגוף גירעוני".

וכמובן ישנם הילדים. מאות תלמידים לומדים בכפר הנוער בן שמן, רובם בפנימייה. בכפר מספרים שהמצב הכלכלי החל להשפיע גם עליהם. כך, למשל, הוחלט להוציא אותם הביתה ליותר שבתות כדי לחסוך בעלויות. בנוסף, הוחלט להפריט את הגן הזואולוגי, שהיה מופעל על ידי התלמידים.

"הגן היה מקור ליזמויות והעצמת הנוער", מספר עובד. עובד אחר מוסיף כי "הגן הוא אחד המוקדים הראשיים של העבודה עם הילדים. הוא כבר עבר להפעלה חיצונית בסופי שבוע ועכשיו רוצים להעביר אותו להפעלה חיצונית. אסור לאפשר את זה".

למרות הכל, כל עובד שאיתו שוחחנו לצורך הכתבה - ללא יוצא מן הכלל - ביקש להדגיש את מחויבותו למקום. "כולנו אוהבים את הכפר, ורוצים שיהיה לו עתיד מפואר כמו העבר. הוא עוד במצב שאפשר להציל אותו".

תגובת הכפר: האווירה קשה, אך אין בסיס לטענות

מכפר הנוער בן שמן נמסר בתגובה: "ההחלטה להתחיל מו"מ עם הסתדרות המעו"ף ומועצת הפועלים נובעת מגירעון מצטבר, הנובע בחלקו מגורמים שאינם ניתנים לצפייה מראש. הצורך בפיטורים נובע מעודף הוצאה על הכנסה גם בסעיף העסקת כוח אדם. בסך הכל מדובר בצמצום 13 משרות מתוך כ-170. אכן קיים קושי בתשלום לספקים, המתבטא בדחיית תשלומים, אך הכפר עומד ויעמוד בהתחייבויותיו לספקים ולעובדים.

אכן, לאור המצב הכלכלי האווירה אינה קלה", המשיכו בתגובה, "אולם אנו עושים ככל הניתן בשיתוף עם העובדים להבראת הכפר. למרות המצב הכלכלי, אין פגיעה בפעילויות החינוכיות לתלמידים, הודות לתקציבי המינהל לחינוך התיישבותי ופנימייתי ולגופים התורמים לכפר מכספם וזמנם. מספר השבתות בהן יוצאים התלמידים לבתיהם נקבע על ידי המינהל לחינוך התיישבותי ופנימייתי. מעורבות התלמידים בגן הזואולוגי צומצמה בשנים האחרונות, ואכן הוא נמצא במצב גירעוני.

באשר לטענות הפרסונליות, המינויים נעשו על פי מינהל תקין ולאחר שלא נמצאו מועמדים אחרים לתפקיד. העסקת קרוב משפחה למילוי מקום מזדמן ברפת נעשתה לאחר קבלת אישור מהמינהל לחינוך התיישבותי ופנימייתי, תוך בדיקה שהנ"ל אינו כפוף ישירות להנהלת הכפר. במקרה של הדרכת הלילה, נערך משא ומתן עם מועמדים פוטנציאלים, שנסוגו מהתעניינותם ברגע האחרון. ההעסקה נעשתה מיידית, לאור דרישת הרווחה ובתיאום עם הפיקוח. אכן, הוצא מכרז פנימי לאחר פניית ועד העובדים, שאליו לא הוצעה שום מועמדות. במקרה הראשון הופסקה ההעסקה לפני שבועיים, ובמקרה השני ההעסקה תסתיים בסוף חודש פברואר".

בנוגע לחברת "יעלה", נמסר כי "מר שטרן מונה לתפקיד במקביל לתפקידו בכפר ובמשכורת חלקית נוספת, תוך שמירה על מינהל תקין. החברה הניבה פתרונות חלקיים ונסגרה על פי דרישת רשם העמותות ושלטונות המס". בנוגע למכירת הנכס בכרם בן שמן נמסר כי "לא הוצע מכרז, הוגשה הזמנה להגשת הצעות. מפאת מיקומו של המגרש בצמוד למוסד החינוכי נשארת בידנו הזכות להתאים את הקונה לאופי המקום. העיכוב תלוי בבדיקות נוספות נדרשות. אין בסיס לטענה כי השטח מיועד לגוף מסוים, ואין לנו כל מידע במה מדובר".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

עוד ב''חברה''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים