כשנחש נשך כלב
ארס הנחש מכיל רעלים שונים, הגורמים נזק למערכות ולאיברים שונים בגוף. וטרינרית הבית, ד"ר סמדר טל, מסבירה. שיחות על ארבע

אחד ממקרי החירום הנפוצים והמסוכנים בחיות מחמד בתקופת קיץ הוא הכשות נחש. הרוב המוחלט של הכשות נחש בישראל נגרמות על ידי הצפע הארץ ישראלי. זהו הנחש הארסי הנפוץ ביותר בארץ, והוא נמצא בכל רחבי הארץ למעט החרמון ואזור המדבר. הצפע פעיל בעיקר בשעות הערב והלילה, והוא מאופיין בצורות מעויינים לאורך גבו, ובראשו המשולש.
הכשות נחש מתרחשות בחודשים מאי עד אוקטובר, בעיקר בשעות אחר הצהריים והערב. בשל נטייתם של כלבים לרחרח באזורי צמחייה, הם מוכשים לרוב באזור הפנים והצוואר, ולעיתים רחוקות יותר ברגליים הקדמיות. חתולים, לעומתם, מוכשים לעיתים רחוקות יותר, ולרוב ברגליים הקדמיות בשל נטייתם "לשחק" עם הנחש ולנסות להזיזו או לשרוט אותו.
כיצד אדע שחיית המחמד שלי הוכשה על ידי נחש?
לעיתים הבעלים רואים את ההכשה בזמן התרחשותה. כלבים לרוב יצווחו או יללו בזמן ההכשה. פעמים רבות בעלים מדווחים שראו את הכלב נכנס לתוך סבך צמחיה ואז שמעו אותו מיילל ויוצא בחזרה מן הסבך כשהוא נראה מדוכא וכאוב.
הסימנים הנפוצים לאחר הכשת נחש הם נפיחות באזור ההכשה (פנים, צוואר או רגליים), בצקות ושטפי דם שמתפתחים בשעות שלאחר ההכשה. בנוסף יופיעו דיכאון וסימני כאב. לעיתים ניתן אף לראות את סימני השיניים. כלבים רבים יראו התנשפויות, ריור ונפיחות בלשון, וחלקם יפתחו חום גבוה. אם ההכשה היא ברגל תופיע צליעה אקוטית.
מהם הסיבוכים של הכשת נחש?
ארס הנחש מכיל רעלנים שונים, הגורמים נזק למערכות ולאיברים שונים בגוף. הארס גורם לכאב, ויכול לגרום נזקים חמורים למערכת קרישת הדם, לכליות לכלי הדם וללב. ארס הנחש גורם לעליה בחדירות כלי הדם, ובשל כך יש "בריחה", של חלבון ונוזלים מכלי הדם אל הרקמות ונוצרות בצקות חמורות, בעיקר סביב אזור ההכשה. נפיחות משמעותית ובצקות באזור הראש והצוואר עלולים לגרום למצב של לחץ על דרכי הנשימה העליונים ואף להוביל לחנק. הפגיעה בכלי הדם ובמערכת הקרישה עשויה להוביל לדימומים באזורים רבים בגוף. ארס הנחש מכיל חיידקים מסוג קלוסטרידיום, ובזמן ההכשה החיידקים מוחדרים לעור החיה ועלולים לגרום לתהליך זיהומי.
כיצד ניתן לטפל בהכשת נחש?
כלב או חתול שהוכשו על ידי נחש חייבים להגיע בהקדם האפשרי לווטרינר. חשוב להבין שחלק מן הסיבוכים של הכשת נחש מופיעים גם 24-48 שעות לאחר ההכשה, ולכן חשוב להביא את הכלב או החתול שהוכשו לווטרינר גם אם נראה שהם מרגישים טוב ולא מראים סימני מחלה. התחלת הטיפול סמוך ככל הניתן לזמן ההכשה היא חשובה ביותר על מנת למזער את הסיבוכים בהמשך. בשום אופן אין לנסות למצוץ את הארס או לחתוך את אזור ההכשה!! אין טעם לנסות ללכוד את הנחש ולסכן את עצמכם. יש לשמור על חיית המחמד במנוחה, עם מינימום תזוזה, להסיר ממנה את הקולר אם
הווטרינר יאבחן את ההכשה על סמך ההיסטוריה והסימנים הקליניים, ויבצע מספר בדיקות דם כדי להעריך את מצבו הכללי של הכלב או החתול ואת מידת הנזק הראשוני שגרמה ההכשה. בבדיקות הדם ניתן לאבחן לעיתים קרובות עליה במספר תאי הדם הלבנים, עליה בריכוזיות הדם (המטוקריט גבוה), ירידה במספר טסיות הדם (האחראיות על קרישת הדם), ופגיעה בתפקוד הפקטורים האחראים על קרישת הדם. כ-24 שעות לאחר ההכשה, בדיקות הדם עשויות להצביע על ירידה חדה ברמת החלבון בדם.
מהו הטיפול בחיה שהוכשה על ידי נחש?
הטיפול בהכשת נחש כולל מתן נוזלים לוריד, טיפול אנטיביוטי למניעת זיהום, שיכוך כאבים, וטיפול בתרופות אנטיהיסטמיניות למניעת תגובה אנאפילקטית. במקרים חמורים מומלץ לתת לכלב מנת פלזמה.
קיים בארץ אנטי-ונום כנגד ארס הנחש. אנטי-ונום ניתן לרוב במקרים קשים של הכשות נחש. במקרים של נפיחות חמורה ומסכנת חיים באזור הצוואר הגורמת לחנק, הטיפול כולל מתן סטרואידים ולעיתים יש אף צורך בפתיחת דרכי האוויר על ידי החדרת צינורית לקנה הנשימה (אינטובציה).
מהי הפרוגנוזה של חיית מחמד שהוכשה על ידי נחש, ומהם גורמי הסיכון?
עם טיפול מתאים, רוב הכלבים והחתולים המוכשים על ידי נחש שורדים את ההכשה וחוזרים כעבור מספר ימים לחיים נורמאלים. עם זאת, הכשת נחש עשויה להיות קטלנית, גם עם טיפול מתאים. חומרת ההכשה משתנה ותלויה בגורמים רבים כגון כמות הארס שהוחדרה, גיל החיה, גודל החיה, מיקום ההכשה בגוף ועוד.
במחקר שנעשה בישראל נמצא שבכלבים המוכשים בסוף האביב ובתחילת הקיץ אחוזי התמותה הם גבוהים יחסית לשאר העונה, ככל הנראה בגלל כמות גדולה יחסית וקטלנית של ארס שנאגר בבלוטות הנחש במהלך חודשי החורף. בנוסף, לכלבים קטנים (שמשקלם קטן מ-15 ק"ג) סיכויים גבוהים יותר לתמותה לעומת כלבים גדולים. כלבים מבוגרים נמצאים בסיכון גבוה יותר לתמותה מהכשת נחש לעומת כלבים צעירים. בנוסף נמצא שהכשה ברגליים מסוכנת יותר מהכשה באזור הראש והצוואר.
כיצד ניתן להימנע מהכשות נחש?
הדרך הטובה ביותר להימנע מהכשות נחש בכלבים היא להקפיד לטייל איתם כשהם קשורים ברצועה, ולמנוע מהם כניסה לאזורי צמחייה, במיוחד בשעות אחר הצהריים והערב. אם יש לכם חצר בבית הקפידו על ניכוש עשבים לקראת עונת הקיץ.
לסיכום, הכשות נחש הם מקרי חירום הדורשים התערבות רפואית מהירה. הכשות נחש עלולות להיות קטלניות, אך רוב הכלבים והחתולים ישרדו עם טיפול נכון.
ד"ר סמדר טל הינה וטרינרית, המנהלת והבעלים של המרכז הרפואי לחיות מחמד ברמת-גן. פרטים נוספים באתר. יש לכם שאלה? פנו אלינו.