אחרי העיכובים: בוצת מי השפד"ן תהפוך לדשן

משרד הבריאות אישר: החל מאוגוסט יוכל מכון טיהור השפכים להפוך 15% מבוצת הביוב של גוש דן המגיעה כיום לים לדשן

אביב לביא | 7/6/2010 8:17 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
המכשולים הוסרו: בעוד קצת יותר מחודשיים (ה-15 באוגוסט ) יתחיל תהליך הוצאתה של בוצת הביוב מהים התיכון, והעברתה לחקלאים בנגב.
השפד
השפד"ן השקיע 38 מיליון שקל ברכישת מתקן צילום: איגודן


 אחרי מחלוקת מתמשכת בין משרד הבריאות להנהלת השפד"ן, אישרה לאחרונה אתי בורלא, מהנדסת מחוז המרכז לבריאות הסביבה, להנהלת שפד"ן להתקדם בתהליך. המשמעות: החל מהקיץ הקרוב יעברו 15% מבוצת הביוב של גוש דן - שווה ערך לבוצה של רמת גן וגבעתיים - טיפול מיוחד, שבסיומו יהפכו לדשן חקלאי.
מפגע קשה לסביבה

הבוצה היא החומר המוצק שנותר, לאחר שמסתיים תהליך טיהור השפכים בשפד"ן (או בשמו החדש "איגודן"), שהוא מכון טיהור השפכים הגדול בישראל, הקולט את הביוב של כל גוש דן. בעוד המים המטוהרים מועברים לשימוש בחקלאות, הבוצה השחורה מוזרמת באמצעות צינור ללב הים, ונשפכת למים בעומק של כ-5 קילומטרים מול חופי ראשון לציון.

הבוצה מהווה מפגע קשה לסביבה הימית, ובמהלך הזמן נוצרה מעין "קרחת יער" אקולוגית סמוך לנקודת המוצא של הצינור. בשנים האחרונות נרקמה הסכמה בין הנהלת השפד"ן, ארגוני הסביבה והמשרד להגנת הסביבה, על מציאת פתרון יבשתי לבוצה ועל הפסקת הזרמתה לים. הפתרון: הפיכת הבוצה לדשן חקלאי

- תהליך שנעשה באמצעות טכנולוגיה הנקראת N-VIRO.

השפד"ן השקיע 38 מיליון שקל ברכישת מתקן N-VIRO. אולם כשאנשי משרד הבריאות הגיעו לסיור היכרות עם המתקן, הם הביעו דאגה מכך שהתהליך מלווה בהוספת אפר פחם - חומר שנוצר בתהליכי השריפה של חברת החשמל - והשעו את החתימה על רישיון העסק של המתקן.

במשרד הבריאות טענו כי פיזור חומר שמכיל אפר פחם בשדות חקלאיים עלול לסכן את בריאות הציבור, ואילו בשפד"ן טענו שמשרד הבריאות היה מעורב בתהליך, ואישר אותו מתחילתו. בחודשים האחרונים הפך המתקן ל"פיל לבן" כשהמחלוקת בין שני הגופים משתקת אותו וגורמת להמשך זיהום הים ולבזבוז כספי ציבור.

"פריצת דרך חשובה"

המחלוקת, לפחות בינתיים, הגיעה השבוע לסיומה, כשבורלא הודיעה כי אין למשרד הבריאות התנגדות להענקת רישיון העסק למתקן ה-N-VIRO. "נערכה בדיקה נוספת על-ידי משרדנו ועל-ידי המשרד להגנת הסביבה בנוגע לשימוש באפר פחם, ובשלב זה ניתן לקדם את הבקשה", כתבה בורלא.

בורלא ציינה כי לאחר שיתחילו לפזר את הבוצה בחלקות חקלאיות, ידרוש משרד הבריאות לבצע דיגומי קרקע כדי לבדוק את נוכחותם של מתכות כבדות וחומרים רדיואקטיביים, שעלולים להימצא באפר הפחם. בשלב מאוחר יותר, יבקש המשרד לדגום גם את התוצרת החקלאית שתגדל באותם שדות.

יו"ר השפד"ן, ארנון גלעדי, אמר בתגובה כי "מדובר בפריצת דרך חשובה, שתאפשר בתוך חודשיים לצמצם את היקף הבוצה שמוזרמת לים. פתרון N-VIRO מהווה נדבך חשוב בדרך לפתרון היבשתי לכלל בוצת השפד"ן, אותו אנחנו מקדמים יחד עם המשרד להגנת הסביבה".

aviv67@gmail.com

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים