הודו: שמונה הורשעו באחריות לאסון בופאל
בית המשפט קבע כי שמונה בכירים הודים אשמים בסעיף גרימת מוות ברשלנות, בשל דליפת הגזים שגרמה למותם של אלפים בני אדם ב-1984

המפעל בבופאל אחרי הדליפה הקטלנית. צילום: אי-אף-פי
בתום 23 שנות דיונים, הודיע השופט מוהאן טיווארי כי הוא מרשיע את קסהוב מהינדרה, התעשיין שעמד בראש הסניף ההודי של חברת יוניון קרבייד האמריקאית בזמן האסון, ועוד שבעה בכירים בחברה בשורה של עבירות, כולל גרימת מוות ברשלנות. לאחר מכן הם נידונו לעונש המקסימלי של שתי שנות מאסר.
העבירות המקוריות נגד הנאשמים כללו רצח ראוי לנזיפה, אשר נושא עונש של עשר שנות מאסר, אולם ב-1996 החליט בית המשפט העליון להפחית את האישומים. במהלך המשפט נשמעו 178 עדי תביעה, בעוד ההגנה הציגה חמישה עובדים לשעבר בתור עדים.
האסון הכבד התרחש בלילה שבין ה-2 ל-3 בדצמבר 1984, כאשר גזים רעילים, שמשמשים לייצור של קוטל מזיקים, דלפו ממכל אכסון במפעל ההדברה של יוניון קרברייד בעיר בופאל שבמרכז הודו, והחלו להתפשט באזור.
הממשלה דיווחה כי 3,500 בני אדם נהרגו, אולם פעילים עצמאיים טענו כי מדובר ב-8,000 עד 10 אלפים קורבנות מידיים, ובעוד אלפים שמתו בעשור שלאחר מכן ורבים עדיין סובלים ממחלות נלוות.
יו"ר החברה מבוקש
ב-1989 שילמה החברה האמריקאית פיצויים של 470 מיליון דולר במסגרת עסקת טיעון. לטענת החברה, האסון נגרם מחבלה ואינה נושאת יותר באחריות, אולם הרשויות ההודיות טענו כי מדובר היו ליקויים בתחזוקת המתקן ובעיצובו, שזוהו כבר ב-1982.
בשנה שעברה הוצא צו מעצר נגד וורן אנדרסון, יו"ר תאגיד יוניון קרבייד לשעבר, שמואשם בעבירות חמורות של הריגה. אנדרסון נעצר מיד לאחר האסון, אולם שוחרר בערבות ונמלט לארצות הברית.
פעילים וניצולים דרשו שנים רבות כי יש לקבוע מי אחראי מבחינה פלילית לאסון התעשייתי
ומתחו ביקורת על הרשויות ההודיות בשל תגובתן הרפה. "הממשלה לא רוצה להרפות את ידיהם של המשקיעים הזרים", אמר עבדול ג'באר, בכיר ארגון הנשים העובדות שנפגעו באסון.
ביום השנה ה-25 לאסון, הכריז ראש הממשלה, מנמוהן סינג, כי הרשויות יישמו כמה צעדים כדי לספק סיוע ושיקום רפואי וכדי לשפר את תנאי המחייה של המשפחות שנפגעו. "אני מאשר את מחויבותה של הממשלה לפתור את הסוגיות של מי שתייה נקיים, ניקיון מהרי של האתר, המשך המחקר הרפואי וכל הסוגיות שקשורות לטרגדיה של בופאל", אמר.
עדכון אחרון : 7/6/2010 12:44