חשש: המחלה המסתורית של העטלפים בדרך לאירופה
המגיפה שפגעה במיליון עטלפים בצפון אמריקה עושה דרכה גם לאירופה. החוקרים מודאגים: לעטלפים תפקיד חשוב בשרשרת המזון, כמאביקי פרחים וכמחסלי מחלות כמו כלבת. גם המומחים בארץ עוקבים בדאגה וטוענים: "אין מה שימנע זאת"

"במיוחד נפגעו במחלה הזאת עטלפי פירות"' אומר ל-nrg מעריב ד"ר בני שלמון, מנהל מחוז אילת בחברה להגנת הטבע ואחד מבכירי המומחים לעטלפים בישראל. "עדיין לא ידוע לנו אם המחלה הגיעה כבר לארץ. אבל אנו מבצעים מעקב רצוף ופעיל בנושא". לדבריו, ידוע שהעטלפים עוברים ממדינה למדינה וגם בין יבשות ואפילו מסוגלים לחצות את האוקיאנוס. מסיבה זאת המחלה עלולה להגיע בעתיד גם לישראל. "אין מה שימנע זאת", אומר ד"ר שלמון.
הדריכות בקרב גורמי הטבע והסביבה בבריטניה ובעוד מקומות באירופה לנושא הזה רבה משום שלא ידוע לפי שעה מה הם ממדי הקטל הצפויים לאוכלוסיות העטלפים שם. אבל די בדאגה זאת,
ארגוני סביבה בבריטניה – שם קיימת מודעות גבוהה במיוחד לנושאי טבע שונים - גייסו בימים האחרונים לוביסטים למטרה הזאת כדי שיביאו את האזהרות לידיעת גורמי הממשלה הנוגעים בדבר. "זה נושא בעייתי מאד, ויש לקחת את האזהרה הזאת ברצינות", הדגישו. ואם לא די בכך, 60 מדענים מ-30 מדינות נוספות באירופה, יחד עם עשרות עמיתיהם מארצות הברית, גיבשו תוכנית מפורטת בניסיון להתמודד עם המגפה. בשבועות הבאים יחל מסע הסברה תקשורתי להעלאת המודעות לסכנה הנשקפת לעטלפים.
המחלה הקטלנית שפוגעת בעטלפים נקראת תסמונת האף הלבן. היא נתגלתה לראשונה בעטלפים שהשתכנו במערה במדינת ניו יורק. ומאז נדדה ל-13 מדינות נוספות בארצות הברית וחצתה את הגבול לקנדה. גורמי הטבע בבריטניה הזהירו, כאמור, לאחרונה שהיא נמצאת בדרך אליהם.
בימים האחרונים אף החלו להופיע דיווחים ראשונים על מאות עטלפים, שהזואולוגים הבריטים עוקבים אחריהם, שאולי שכבר נדבקו בתסמונת. "בשלב זה אין לנו מידע על מוות המוני", נאמר באחד הדיווחים. החשש הגדול הוא שיתרחש עם העטלפים מה שקרה לדבורים - כשמושבות שלמות שלהן נפגעו.
מחולל המחלה בעטלפים היא פטרייה. היא תוקפת אותם בשנת החורף שלהם. על קצה האף מופיע כתם לבן-אבקתי שמתפשט לכנפיים ולבית הבליעה. הפטרייה מתישה את הקורבנות. הם מתעוררים כיוון שהיא טורדנית מאד, גורמת לגרד, וכשהם מתעוררים מהשינה, בטרם זמן, גופם מחסל מלאי שומן גוף שנאגר במיוחד לתקופת החורף. כך הם מתים, מותשים, בהמוניהם. הערכה היא שעד כה נקטלו ברחבי ארצות הברית בלבד מעל למילון עטלפים. בינתיים אין למדענים תרופה למגפה.
העטלפים חיים בקהילות, לעתים בנות 1,000 פרטים כל אחת. בטקסס קיימת הקהילה הגדולה בעולם המונה 24 מיליון פרטים, כולם חיים במערה אחת. כשעטלף אחד נפגע – מיד נדבקים בפטרייה רבים נוספים. בעולם כ-150 סוגים, וכ-850 עד 1,000 מינים של עטלפים (700 מהם עטלפי חרקים). סדרת העטלפים מהווה 25% מכלל היונקים והיא השנייה בגודלה ביניהם. מספר המינים בישראל עומד על 27.
הם אינם בין היצורים היפים ביותר בעולם, לבטח לא מהמחובקים ביותר על ידי קהילת מטפחי חיות המחמד. יצא להם שם רע במדיה ולא מעט סיפורי אימה, אמונות טפלות, פחדים קמאיים קשורים בהם. וזאת סיבה מספיק טובה שרוב בני האדם מסתייגים מהם, אם לא נגעלים מכל מגע עמם.
אך יחד עם זאת, העטלפים מהווים חולייה מרכזית בשרשרת המזון. העלמות שלהם עלולה לגרום לשורה של בעיות. היונקים הליליים המעופפים משמשים מאביקי פרחים, מפיצי זרעים ומעורבים בהשבחת זני תרבות. העטלפים גם קוטלי חרקים מזיקים וההפרשות שלהם, נחשבות לדשן מעולה. הם גם מסייעים לבני אדם לחסל מחוללי מחלות קטלניות כמו אבולה ואפילו כלבת.