פקידי הסעד כורעים תחת העומס: "במשרד הרווחה מפקירים אותנו"
450 פקידים בלבד מטפלים בכ-45 אלף מקרים בשנה של התעללות בילדים. יו"ר המועצה לשלום הילד, יצחק קדמן: "הילדים לא מקבלים מה שמגיע להם". יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים: "המערכת מפקירה את עובדיה וחמור מכך - את הקטינים"

פקידי הסעד הם ראשונים לבדוק דיווחים ולטפל במקרים של התעללות או הזנחת ילדים. זה שנים הם סובלים ממצוקת כוח אדם, והאצבע המאשימה מופנית למשרד הרווחה, שלטענתם נמנע מלקבוע תקינה בנוגע למספר הילדים שבהם אמור ומסוגל פקיד סעד לטפל בכל רגע נתון.
בעוד שוועדה בנושא קבעה בזמנו כי פקיד סעד יטפל בלא יותר מ-35 מקרים במקביל, בפועל מטפל כל אחד מהם ב-100 עד 120 ילדים בממוצע.
מתוך כ-5,000 העובדים הסוציאלים בישראל, כ-450 הם פקידי סעד. בעוד מספרם נותר קבוע זה למעלה מעשר שנים, כמות הדיווחים על חשדות להתעללות והזנחה של ילדים ובני נוער, על פי נתוני המועצה לשלום הילד, כמעט ושילשה את עצמה - מ-16,815 בשנת 1995 ל-44,425 ב-2008.
"אנחנו צריכים לעשות סדרי עדיפויות לטיפול בהתאם לחומרת המקרים", מספר מנהל לשכת רווחה ביישוב במרכז הארץ, "אבל בגלל המחסור בפקידי סעד אי אפשר להיכנס לפרטי המקרה, אי אפשר לבדוק דוחות חינוך, אי אפשר לחקור ילדים ואי אפשר להיפגש עם ההורים. אנו נתקלים בהמון מקרים שהחוק קובע שפקיד סעד חייב להתערב בהם, אבל לא מצליחים להגיע אליהם בגלל העומס".
לדברי איציק פרי, יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, "העברת האחריות ממשרדי הממשלה לרשויות המקומיות וההפך אינה פותרת את המחסור החמור בפקידי סעד, והפגיעה הקשה עקב כך באלפי ילדים מדי שנה. המערכת מפקירה את מיטב עובדיה וחמור מכך - את הקטינים
"רוב הילדים שהם קורבנות להתעללות לא מקבלים כיום את הטיפול שהם זכאים לו", קובע ד"ר יצחק קדמן, יו"ר המועצה לשלום הילד. "לא יכול להיות שמשרד הרווחה יתחבא מאחורי הרשויות המקומיות, כשהוא האחראי לקביעת המדיניות וליישום חוק הנוער".
ממשרד הרווחה נמסר בתגובה: "המשרד נמצא בתקינות מלאה של עובדים סוציאלים ברשויות המקומיות. מעבר לזה, ניהול כוח האדם במחלקות לשירותים חברתיים הוא באחריות מלאה של הרשות המקומית. העבודה של המחלקות נבחנה לאחרונה במסגרת הרפורמה בהן, ובמשרד מקווים שיינתן גיבוי תקציבי לביצוע הרפורמה, הכוללת, בין היתר, גם תוספת כוח אדם".