לכלב יש אלרגיה לפרעושים. מה לעשות?

הכלב לא מפסיק לגרד, ללקק לנשוך את עצמו? הוא כנראה סובל מאלרגיה. ד"ר סמדר טל, וטרינרית הבית, מסבירה. שיחות על ארבע

ד''ר סמדר טל | 2/9/2010 11:35 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אלרגיה לפרעושים היא האלרגיה הנפוצה ביותר בכלבים, והיא נגרמת מעקיצת פרעוש, ובמיוחד עקב רגישות לחומרים שונים שנמצאים ברוק שלו. המחלה מגרדת מאד ובעקבותיה נוצרות לקויות עוריות משניות לגרוד. כלב אלרגי לא חייב להיות נגוע בכמות רבה של פרעושים, מספיק מספר קטן של פרעושים שיעלו על כלב למשך זמן קצר ויגרמו לתגובה אלרגית חריפה שתתבטא בגירוד משמעותי. אלרגיה לפרעושים יכולה להופיע בכלבים בכל גיל ובכל גזע.

כאשר כלב מתגרד יש צורך לבדוק באילו מן הבעיות מדובר
כאשר כלב מתגרד יש צורך לבדוק באילו מן הבעיות מדובר  צילום: SXC
פרעושים הם יצורים שאוהבים חום ולחות, ולכן נפוצים יותר בתקופת הקיץ. עם זאת, אלרגיה לפרעושים יכולה להופיע בכל עונות השנה וחשוב לטפל כנגד פרעושים לא רק בעונת הקיץ. כלב בעל אלרגיה לפרעושים יראה סימנים של גירוד חריף, ליקוק, לעיסה ונשיכה, בעיקר של אזור הזנב, בסיס הזנב והגב האחורי, וגם באזורים אחרים בגוף כמו אזור הבטן והמפשעה. בעקבות הגירוד יכולות להופיע קרחות באזורים שונים בגוף, שיער שבור, קשקשת, שינוי צבע של העור, עיבוי של העור, אדמומיות ואף פצעים שעלולים להזדהם.

קיימים גורמים נוספים לגרוד בעור בכלבים, כגון אלרגיה למזון או אלרגיה מסוג אטופי, טפילי עור, דלקות אוזניים ובעיות עור נוספות. כאשר כלב מתגרד יש צורך לבדוק באילו מן הבעיות מדובר ולהתאים טיפול. לעיתים ישנו שילוב של מספר בעיות שגורמות לגירוד. למשל, פעמים רבות כלבים בעלי אלרגיה לפרעושים הם גם בעלי אלרגיה למזון. בנוסף, הגרוד עצמו, שנגרם מהאלרגיה, עלול להוביל לפציעת העור ולהתפתחות זיהום חיידקי ודלקת בעור.
בטיפול

הטיפול החשוב ביותר באלרגיה לפרעושים הינו מניעה. טיפול מניעתי בחומרים דוחי פרעושים כולל טיפול בכלב עצמו, בבעלי החיים האחרים החיים בבית, ובסביבה. בנוסף, יש צורך בטיפול אנטיביוטי בזיהום העורי המשני, אם כזה קיים.  ישנם כלבים שיש צורך "לשבור" להם את מעגל הגירוד. דבר זה נעשה על ידי טיפול קצר טווח בסטרואידים או שילוב של אנטי-היסטמנים וסטרואידים. חשוב להשתמש בחומרים דוחי יתושים בטוחים ויעילים באופן קבוע. מומלץ לטפל בכלבים באמפולות גד פרעושים אחת לשלושה שבועות בתקופת בקיץ ואחת לחודש בתקופת החורף.

אבחון של אלרגיה לפרעושים נעשה על סמך אזור הגירוד, ובעיקר על סמך שלילת גורמים

אחרים לגירוד ודלקות בעור. בכלבים מתגרדים חשוב לשלול נוכחת של טפילי עור כגן דמודקס וסקביאס על ידי מגרדים מהעור והתבוננות תחת מיקרוסקופ.

הטיפול באלרגיה לפרעושים תלויה בחומרת הגירוד והלקויות העוריות. לעיתים טיפול יעיל לדחיית פרעושים פותר את הבעיה, ולעיתים יש צורך בטיפול תרופתי נוסף. חשוב מאד להגיע לבדיקת אצל וטרינר ולביקורות לעיתים תכופות כדי להחליט אם הטיפול יעיל או שיש צורך בטיפול נוסף.
לסיכום, טיפול מונע כנגד פרעושים הינו חשוב ביותר, ועל אחת כמה וכמה בכלבים וחתולים בעלי אלרגיה לפרעושים. אם כלבכם מתגרד, גשו איתו לווטרינר לבדיקה, איבחון וטיפול בבעיה.

הכותבת הינה וטרינרית, המנהלת והבעלים של המרכז הרפואי לחיות מחמד ברמת-גן. פרטים נוספים באתר. יש לכם שאלה לד"ר טל? פנו אלינו.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

שיחות על ארבע

צילום: אורית כהן

כלבים, חתולים, אנשים ומה שבינהם. ד"ר סמדר טל, וטרינרית הבית, כותבת על חברינו הנאמנים ביותר

לכל הכתבות של שיחות על ארבע

עוד ב''שיחות על ארבע''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ -->