מדריך סיוע לקשישים חולי אלצהיימר ודמנציה
הזקנה מביאה איתה לא מעט מחלות איתן בני המשפחה לא יודעים להתמודד. מדריך סיוע נוסף לקשישים, והפעם: איך מתמודדים עם שינויי התפקוד

תסמינים נפוצים
למרות שדמנציה היא שם כולל לכמה מחלות, אפשר להצביע על סימפטומים משותפים או נפוצים.
- בשלבים הקלים של המחלה הדמנציה מתבטאת בעיקר בפגיעה בזכרון: שכחה של שמות ומלים, אובדן חפצים, קושי לזהות מקום מוכר ולהתמצא בו ותחושת בלבול. פעמים רבות יש פגיעה בשפה וביכולת לפתור בעיות, לקבל החלטות או לבצע פעולות פשוטות שהיו טריוויאליות עבור אותו אדם.
- בשלבים קשים יותר של המחלה הפגיעה בחשיבה, בשפה ובזכרון מחריפה. יש אובדן התמצאות בזמן ובמרחב, עד שהחולה לא יודע איזה יום היום או היכן המטבח בתוך הבית שלו עצמו. יש קושי בזיהוי אנשים קרובים ואובדן רחב יותר של הזכרונות, גם הקדומים. לפעמים יש גם בעיות גופניות נלוות כמו קושי בהליכה או חוסר יכולת לשלוט בצרכים ובכל אופן בשלבים הקשים ביותר יש פגיעה משמעותית בתפקוד וצורך בהשגחה או עזרה סיעודיות.
חשוב לדעת שישנם תסמינים דומים, שמאפיינים מצבים שאינם דמנציה- ממחסור בויטמינים מסוימים ועד גידולי מוח. לכן חשוב לגשת לאבחון ברגע שמופיעות נורות האזהרה הראשונות ולא לדחות את הטיפול במקור הבעיה.
מה בין אלצהיימר לדמנציה?
אלצהיימר הוא סוג מסוים ונפוץ יחסית של דמנציה. הוא נגרם בשל שינוי במאזן הכימי במוח, אשר מביא לניוון רקמות גדולות של תאי עצב. המחלה מתקדמת בקצב הדרגתי, כאשר בשלבים הראשונים ישנה בעיקר שכחה לטווח קצר ושינויי התנהגות קלים ובשלבים מתקדמים יותר ישנה שכחה מסיבית, אובדן התמצאות, קושי לזהות אנשים ואפילו קרובים, שינויי אישיות קיצוניים ותלות מוחלטת באחרים. ניתוחי מוח שנעשו לאחר המוות מראים בבירור קבוצות של תאים מתים ועצבים חשופים במוח אצל חולי אלצהיימר.
אבל כפי שאמרנו, אלצהיימר הוא רק אחד הגורמים לדמנציה. שני סוגים שכיחים נוספים של דמנציה הם:
- גם במחלה זו ישנו ניוון של תאי עצב במוח, אך הסיבה לכך היא התפתחותם של גופיפים חלבוניים בתוך תאי העצב. הדבר פוגע ביכולות הקוגנטיביות של החולה, ואף מביא להזיות, אשר קורות באלצהיימר רק בשלבים מתקדמים מאוד. בנוסף, ישנן לעתים פגיעות ביכולת התנועתית כמו רעד או האטה בתנועות.
- נוצרת כתוצאה מבעיה בכלי הדם המובילים אל המוח- אם בעקבות שבץ רציני או בעקבות סדרה של ארועים מוחיים. בדמנציה וסקולרית ישנה פגיעה ביכולות קוגנטיביות מסוימות בעוד יכולות אחרות נשמרות, כולל המודעות למחלה.
סיבות נדירות יותר לדמנציה הן שימוש בסמים או באלכוהול, מחלת קוירצפלד יעקב (מחלה זיהומית הידועה בשמה "הפרה המשוגעת"), מחלת פיקס, פגיעות ראש ועוד.
אבחון וטיפול
לרוב בני המשפחה הם אלה שחשים בשוני באדם החולה בדמנציה ומייעצים לו לפנות לאבחון. אם יש חשד לדמנציה מומלץ לפנות לאבחון פסיכוגריאטרי, אשר במהלכו נערך תחקור של בני המשפחה ושל האדם עצמו אודות אספקטים תפקודיים שונים, נערכים מבחנים פסיכולוגיים שונים ולעתים בדיקות רפואיות נוספות כדי לשלול מחלות אחרות.
חשוב
נכתב על ידי מרכז מידע גיל הזהב – יעוץ בנושאי אלצהיימר