עידן חדש: הושלם פרויקט ש"ס-שטיינזלץ

השבוע חתם הרב עדין אבן ישראל (שטיינזלץ) פרויקט מונומנטלי שארך 45 שנים במסגרתו הוא תרגם וביאר את כל התלמוד הבבלי

דעה גלעדי | 11/11/2010 8:10 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
הרב עדין שטיינזלץ
הרב עדין שטיינזלץ צילום: שפע
לא תכופות הפעמים שבהן אנחנו עדים לאירוע חדשותי מרכזי, עם תהודה עולמית וסיקור בכלי התקשורת הגדולים - והאירוע הזה ממוקם על הכף החיובית של מאזני החיים כאן בארץ.

- דעה: ארנון סגל לא מבין מה יש לחרדים נגד המפעל המדהים של "גמרא שטיינזלץ"  

ביום ראשון השבוע נוסף לרשימה המצומצמת הזאת טקס שנשא את השם "יום אחד, עם אחד, עולם אחד", וציין את סיום כתיבת פירושו ותרגומו לעברית (ולשפות נוספות) של התלמוד הבבלי בידי הרב עדין אבן-ישראל (שטיינזלץ). עד כה הופצו כשלושה מיליון כרכים ממנו – ממאה שערים ועד קיבוצי השומר הצעיר; מגבעתיים ועד פינלנד, כנאמר באתר מוסדות הרב.

במשך החודשים שקדמו לרגע הגדול נערכה סדרת שיעורים שבועִיים בגמרא שנמסרו על ידי מגוון רחב של אישים: בין השאר השתתפו ביזמה הרבנים שרלו, פרומן ודייכובסקי, הסופרים באר ואפלפלד, השר יעקב נאמן והזמר קובי אוז.

באירוע הסיום, שנערך באולם העגול של מועצת עיריית ירושלים והועבר בשידור חי (בתוספת תרגום בו-זמני מאנגלית לחמש שפות) ל-600 אלף צופים ומאזינים ב-365 קהילות ברחבי העולם, נכח קהל רבגוני של כמאה וחמישים גברים ונשים - מהם גלויי ראש, סרוגי כיפה ובעלי כיפה שחורה. באולם שררה דממה בעת ששעון הספירה לאחור התקרב לשעה היעודה, ולבימה עלה ראשון הדוברים – ראש עיריית ירושלים ניר ברקת.
תוכניות לעוד 30 שנים

הלה תיאר את התפעמותו מהאדם שהצליח להנגיש את הגמרא ליהודים בכל גיל, וסיפר שלפני הטקס שאל את הרב אבן-ישראל - אשר עמל על המיזם עם צוותו במשך 45 שנים ומצוי כיום בשנות השבעים לחייו – האם הוא רואה את פירוש הש"ס הנחתם היום כהישג הגדול של חייו. התשובה שקיבל הייתה: "ודאי שלא; יש לי תכניות רבות לשלושים השנים הבאות". לאירוע הבא, מקווה הרב, יאזינו לנו לפחות שִשה מיליון איש.

גם הרב מני אבן-ישראל, בנו של הרב עדין ומנהל "מרכז שטיינזלץ", סיפר שאביו רואה את תקופת העבודה על ביאור התלמוד כ-"45

השנים הראשונות לקריירה". לדבריו, הוא עצמו ציפה לרגע הזה מאז היותו ילד; אז שמע את אביו מגדיר את מטרת-העל שלו, המנוסחת על פי קריאת ה' לפרעה: "Let My People Know" (לַמֵּד את עמי).

גם כיום ממשיך הרב במשימת חייו ולא זונח את הטיפול בשאר המקורות היהודיים - תנ"ך, משנה ומשפט עברי, כאשר כל התקדמות במה שהוא רואה כמשימת חייו נעשית מתוך מבט לכלל. "אני יודע שאני מדבר בשם כולנו כאשר אני מביע את תודתנו הלבבית לאבי", סיים הרב מני את דבריו, וציין שהממשיכים ללמוד וללמד הם מגשימי חלומו.

ראש הממשלה בנימין נתניהו
ראש הממשלה בנימין נתניהו  צילום: פלאש 90

ראש הממשלה בנימין נתניהו, שסרטון קצר עם דבריו הוקרן על מסך, גילה לראשונה כי בשנות ה-90 ערך מספר חברותות אחד על אחד עם הרב אבן-ישראל. הוא סקר בהתפעלות את העושר הרב שנחשף אליו דרך הלימוד - כולל ארכיאולוגיה, בלשנות ותרבויות שונות - והגדיל לומר שייתכן שזו החוויה האינטלקטואלית הגדולה שידע בחייו. ראש הממשלה ציין בהתפעלות את העובדה שהתלמוד המקורי חובר בארמית, ואילו זה של הרב נכתב ב"שפת הגאולה". "זהו אוצר גדול. אני כאן כדי לומר תודה בשמי ובשם רבים, ומאחל שנמשיך ליהנות ממנהיגותך ומחכמתך". נתניהו סיים את נאומו בעברית: "חזק חזק ותתחזק".

מר ראלף גולדמן, לשעבר מנכ"ל הג'וינט וכיום סגן נשיא הכבוד בארגון, העלה זיכרונות מהיכרותו עם התלמוד המבואר. "את הרב שטיינזלץ", הוא פתח, "פגשתי לראשונה כספר". זה קרה לפני כ-40 שנה, כאשר בִּתו חזרה מהתיכון והציגה בבית את החידוש – כרך גמרא גדול שתוכנו תורגם לעברית מודרנית לטובת הדור הנוכחי.

דבריו של גולדמן הגיעו לשיא ברגעים שבהם עמד וברך "שהחיינו" בשם ובמלכות. לדעתו אפשר להגדיר את הרב, זוכה פרס ישראל למדעי היהדות, כלמדן גדול או כמחבר, אולם הוא מעדיף להכתיר אותו בתואר "המורֶה של כולנו".

הדרן עלך

הרב עדין שטיינזלץ
הרב עדין שטיינזלץ צילום: ארגון שפע
כאשר הרב עדין אבן-ישראל הוזמן לבימה, הורגשה בקהל שמחה על ההזדמנות לקום ולבטא את ההערכה כלפיו. הוא הקריא את שורותיה האחרונות של מסכת תענית – המסכת שנבחרה לסיים את המפעל (מהסיבה שהיא היחידה שתורגמה ל-5 שפות, עד כה): "אמר עולא ביראה אמר רבי אלעזר: עתיד הקדוש ברוך הוא לעשות מחול לצדיקים והוא יושב ביניהם בגן עדן וכל אחד ואחד מראה באצבעו, שנאמר: 'ואמר ביום ההוא הנה א-להינו זה קוינו לו...'. והיום אנו יושבים כאן יחד בעיגול", השווה הרב את צורת הגורן של האולם למתואר במדרש, "מצביעים ואומרים: 'זה מה שקיווינו וייחלנו לו'".

כשגמר לקרוא את קטע סיום המסכת "הדרן עלך", הסביר שכוונתו היא הקשר שבינינו לתלמוד - אף על פי שנראֶה שאנחנו נפרדים, לא היא; אנו נחזור אליו והוא אלינו. התפילה המוכרת "יהי רצון שכשם שעזרתנו לסיים... כן תעזרנו להתחיל מסכתות וספרים אחרים ולסיימם" נשמעה בעלת משנה תוקף ומשמעות כשנאמרה מפי האדם עם הפנים השׂוחקות שטרח עשרות שנים בלימוד ובהוצאת 43 כרכי התלמוד המבואר.

לאחר שהודה לכל השותפים בעבודה העצומה, הוסיף חתן השמחה תודה מיוחדת "לאנשים שלא תמיד אני פוגש; אלו שעושים את המאמץ של הצד השני וקוראים את הספרים".

"המשיכו להיות בשמים"

תלמוד בבלי - מסכת נידה
תלמוד בבלי - מסכת נידה  צילום עטיפה
הרב הסב את תשומת הלב לכך שהגמרא לא נקראת בשם "חכמה", "ידיעה", או אפילו "קדושה", אלא דווקא בשם "תלמוד". זאת, לדעתו, משום שקיימת חשיבות רבה לעצם פעולת הלימוד; איננו יושבים ומחכים לתשובות או להשראה, אלא מייצרים אותם בעצמנו. "כאשר אנחנו לומדים אנחנו מתחברים לה' ולעם. מה יכול להיות טוב יותר מקשר כזה?"

במציאות ימינו המשוגעת, של רדיפה אחר כוח וכסף, הוא לא מהסס להגדיר את התלמוד כספר השפיות: "הלומד בו מתעסק גם בפרטים הקטנים של חיי המעשה וגם בעניינים הגדולים בתבל; הוא צוחק ובוכה בו-זמנית. אם נרצה או לא - הוא עמוד שדרה הכרחי לקיומנו ולקיום העולם; בלעדיו אין יהדות". מִלומדיו הוא חוזר ומבקש: "הֱיוּ מעורבים ביהדותכם ולכו רחוק יותר. זהו אחד הסודות הגדולים של הגמרא".

לאורך האירוע כולו ניכר שמסורת העשייה המוקפדת של הרב עדין אבן-ישראל, שלא זונחת גם את הצד הצורני והאסתטי של תוכן הדברים, נתנה את פירותיה גם כאן. עזרא גטנו - בוגר ישיבת "מקור חיים" שבנשיאותה עומד הרב - הופיע בשירת "עושה שלום במרומיו" יחד עם שני תלמידים צעירים יותר, וכעבור ארבעים דקות תמציתיות הסתיים האירוע שסיכם פרק נכבד בחייו של הרב שטיינזלץ, אשר חולל מהפכה כלל-עולמית אמיצה בתחום לימוד הש"ס.

"בכל שאר הדתות מאמינים שהחוקים הגיעו אלינו מלמעלה", חתם הרב באמירה ששמע ממישהו, "אולם אנחנו מאמינים שתורתנו היא השמים בעצמם. אנא, המשיכו להיות בשמים".

הכתבה תופיע מחר בעלון השבת "עולם קטן"

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/judaism/ -->