"בלשים עוקבים אחר משתמטות 'דתיות'"
בדיון בוועדת חוץ וביטחון אמר ראש חטיבת תכנון ומנהל כח אדם בצה"ל כי אלפי בנות משקרות ומקבלות פטור מגיוס "על סמך הצהרה כוזבת"
- השרים אישרו: חוק נגד משתמטות "בשם הדת"

ראש חטיבת תכנון ומנהל כח אדם מסר כי שליש מהאוכלוסייה היהודית אינה מתגייסת לצבא, כשאחוז הבנות שאינן מתגייסות עומד על כ-42 אחוז. הוא הוסיף כי מתוך קבוצת הבנות שאיננה מתגייסת, כ-35 אחוז מכלל מחויבות הגיוס חותמות על הצהרת דת ולהערכת הצבא מתוכן ישנן מספר אלפים שמנהלות אורח חיים חילוני.
תא"ל רוגובסקי טען כי על פי החוק הקיים, על מנת שמועמדת לגיוס תקבל פטור בגין הצהרת דת, היא נדרשת לחתום על תצהיר שכולל שלושה סעיפים וזאת מבלי שיש צורך להוכיח שהיא אכן מקיימת אותם: הצהרה על ניהול אורח חיים דתי, לא נוסעת בשבת ולא אוכלת אוכל שאינו כשר.
הוא מסר כי באופן עקרוני ניתן להרשיע מי שמצהירה הצהרת שקר, אך בפועל לא הייתה עד היום הרשעה, בין השאר משום שלטענת המשטרה אין עניין לציבור.
במצב הקיים, לאחר קבלת הפטור, יכולה המועמדת לנהל אורח חיים חילוני לחלוטין מבלי שניתן יהיה להעניש אותה מאחר ופרק הזמן היחיד שניתן להוכיח הצהרת שקר הוא במהלך 60 הימים שלאחר החתימה על ההצהרה.
תא"ל רוגובסקי ציין כי צה"ל מפעיל כשמונה משרדי חקירות שתפקידם לאתר בנות שחתמו על הצהרת דת ומנהלות אורח חיים חילוני. בפועל, משרדים אלו מצליחים לאתר מספר רב של הצהרות שקר באמצעים שונים. בין השאר, בנות שנראו באינטרנט לבושות באופן חושפני למדי, בנות שכתבו בכרטיס האישי שלהן ב-FACEBOOK שהן חילוניות וקבלת תצהירים של מדריכי נוער בביה"ס שטוענים כי המועמדת מנהלת אורח חיים חילוני. דרך נוספת היא שחוקר מתחזה ליחצ"ן מסיבות ביום שישי ומתקשר למועמדות ומזמין אותן למסיבות האלו.
עד היום על פי החוק הצבא יכול היה לערער על הצהרתה של המועמדת במשך 60 יום ולאחר מכן היה מנוע מלפעול נגדה. השינוי בחוק עתיד לאפשר לצבא לערער עד שנתיים מיום
הגברת זוהרה ברגר, מהפורום לשיווין בנטל, טענה בדיון כי למרות המאמץ שמקיים הצבא, מדובר בסופו של דבר בשינוי מינורי שאינו יוביל לטיפול רחב בבעיה הכוללת להביא שהגברת מגיוס הכולל.
בתגובה לכך טען ח"כ משה גפני (יהדות התורה), כי "באופן עקרוני הבנות הדתיות אינן צריכות להתגייס, יחד עם זאת אין לנו כוונה לעזור למי שמנהלת אורח חיים חילוני ומשקרת". לדבריו, "האווירה כלפי הבנות הדתיות היא קשה. לצבא אין קריטריונים ברורים והעמדה של הצבא תמיד תהיה על העליונה כאשר מי שקובע אם הבחורה שיקרה הוא הצבא".
ח"כ אברהם מיכאלי (ש"ס), הוסיף: "החוק החדש יפגע בעיקר בבנות דתיות המתגוררות בישובים בהם אין ביה"ס דתי ולפיכך הדבר מציב אותן מלכתחילה במצב של חשודות למול המערכת הצבאית".