בבטן האדמה: רידינג

עשרות אלפי המבקרים במרכז רבין בצפון תל אביב, לא יודעים שמתחתיהם נמצאת תחנת כח שהוקמה בחשאי בשנות ה-50 כדי לשמש מקלט אטומי לממשלות ישראל. תכירו את "הג'ורה"

מרדכי חיימוביץ', צילום: יוסי אלוני | 26/4/2011 10:14 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מוחצנותה של תל אביב מונעת מחשבה על מקומות חבויים. אבל מתברר שלעיר הלבנה יש גם נקודות אפלות. 45 אלף המבקרים בשנה לא יודעים שמרכז יצחק רבין עומד על תחנת כוח סודית שהוקמה בשנים 1954-1956.

"הג'ורה", כינו אותה אז. זאת לא הייתה תחנת כוח רגילה. במקרה של התקפת אויב שתפגע ברידינג, היו לתחנה הזאת שתי משימות: לספק חשמל למערך החירום של תל אביב, ולשמש מקלט אטומי לממשלות ישראל.

המימון להקמת התחנה התקבל במסגרת הסכם השילומים עם גרמניה. את הציוד סיפקה AEG הגרמנית. מספר התכנון של הפרויקט היה 326, ושם הקוד שניתן לה היה "תחנה 326".

ב-1956, ערב מבצע סיני, הושלמה הבנייה. הכל עבד. רק להרים את השאלטר. אלא שבסיני ובמלחמות שאחריה אף תחנת כוח לא נפגעה. כך שכל הקונסטרוקציה הגוליברית הזאת מעולם לא הופעלה.

לפני 15 שנה הוחלט שדי עם הפראנויה. התחנה פורקה, הברזלים הושלכו, לוחות הבקרה הושבתו. משה ספדי התלבט אם להקים את משכן רבין בבונקר, אבל בסוף החליט שלא. "וכרגע זאת ג'נקיאדה אחת גדולה", מגדיר דני דנוש, מנהל האחזקה של מרכז רבין.
צילום: יוסי אלוני
תחנת הכח הסודית, לוחות הבקרה הושבתו צילום: יוסי אלוני

אנחנו בחלל אפל של 12 אלף מטר. העומק הוא שלושים מטר. האם אנחנו בארץ תחתיות? האם זה הכלא שבו כתב אוסקר ווילד את "ממעמקים"? האם על הווינצ'ים החורקים שמשתלשלים מהתקרה נתלו המאפיונרים של "ימי שיקגו העליזים"? "אקסל...מרגע זה אנחנו חודרים אל תוך האדמה. כאן מתחיל המסע האמיתי", אומר הפרופ' אוטו לידנברוק לאחיינו.

הפנס של דני חושף לאיטו עולם של חלודה ואבק. טורבינה שבורה, דלתות ברזל אכולות, מפוח מתפורר, דלי ללא ידית, שולחן עבודה שהתמוטט, לוח חשמל אפוף קורי עכביש שכל מחוגיו מורים על ה-0. תעלות אוויר מאובקות, קירות מפוצצים, בטון עירום,

אופניים זרוקות, "יד ראשונה מרופא גרמני", צוחק דני.

המצמררים מכל היו הקירות הישרים שבנו הגרמנים. "רמת הדיוק הייתה פשוט מדהימה", אומר לי צביקה לוין שעבד עם ספדי, "קירות ארוכים ללא סטייה של מילימטר". אחד הקירות, אולי בגלל סידור הלבנים, אולי בגלל הכפתורים השחורים על לוח הבקרה, מחזיר אותך לשם. אל מחוזות האבדון.

אתה יוצא לאור אפוף מחשבות על חברה גרמנית שמעט אחרי השואה בנתה מקלט לממשלה יהודית. ב"פונטנלה" מתאר מאיר שלו יחסים מורכבים של אנשי נהלל עם היישוב הגרמני וולדהיים - בית יער. אותם איכרים גרמנים חרוצים ורודפי שלום.

צילום: יוסי אלוני
רידינג, כל המחוגים מורים על אפס צילום: יוסי אלוני

צילום: יוסי אלוני
. צילום: יוסי אלוני

צילום: יוסי אלוני
. צילום: יוסי אלוני
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

בבטן האדמה

צילום: יוסי אלוני

מעמקי האדמה משכיחים סכסוכים, מעלימים מלחמות ובעיקר נותנים תקווה. מרדכי חיימוביץ' ויוסי אלוני במסע תת קרקעי ברחבי ישראל

לכל הכתבות של בבטן האדמה

עוד ב''עמוק באדמה''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/homepage -->