בלי לזהם: להאריך את חיי המדף של הבזיליקום
במכון וולקני מצאו דרכים להשאיר את הריחן ירוק, ריחני ורענן ללא שימוש בכימיקלים ומניפולציות עתירות נזקים לבריאות

זה קורה פעם בשבוע: בדלת נשמעת דפיקה ואחריה מוכנס אחר כבוד הארגז שהזמנו מהחקלאי. במטבח מתחילה מלאכת הפריקה, ומעט אחר כך הבית כולו מתמלא ארומה עזה של בזיליקום טרי (ובעברית: ריח של ריחן), שכמו הייתה כלואה בארגז ורק חיכתה להתפרץ. בשלב הזה עולה קול המיית המערבל שאשתי מפעילה במיומנות, וכעבור כמה דקות יוצאת ההודעה הרשמית: יש פסטו.
◄בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק
ד"ר דודי קניגסבוך הוא אדם שראוי להתקנא בו. את רוב זמנו הוא מעביר כשהוא מוקף בזיליקום, נענע, כוסברה, ארוגולה ושאר הכוכבים הארומטיים של עולם התבלין הישראלי. המשימה המאתגרת שלו ושל

את ההישג הכרונולוגי הזה - מחיקתם של שבוע-שבועיים מחיי התבלין - מצליחים אנשי וולקני לחולל בלי שימוש בכימיקלים ובלי מניפולציות עתירות נזקים לסביבה ולבריאות. האירופים, כידוע, מקפידים בכגון אלה, ועשב מרוסס בכבדות לא יעלה אצלם על המדף. הפתרון שפיתחו קניגסבוך ושות' הוא שילוב של תחכום ופשטות: שליטה בהרכב האוויר שבתוכו כלוא התבלין.
"אחרי שהתבלין נקטף ונארז הוא ממשיך לנשום", מסביר קניגסבוך, "קולט חמצן ופולט פחמן דו חמצני, בדיוק כמונו. בתהליך הנשימה הוא שורף סוכרים ומתכלה, והמטרה היא להאט את ההתכלות. גילינו שלכל תבלין יש תמהיל גזים אופטימלי שבתוכו תהליך ההתכלות שלו נבלם, ואת התמהיל הזה אנחנו יוצרים באמצעות אריזה עם תכונות חדירות מסוימות שמשפיעות על קצב פעפוע הגזים ועל התנועה שלהם פנימה והחוצה".


האריזות המיוחדות עשויות מפוליאתילן אבל נבדלות זו מזו, כאמור, ברמת החדירות לגזים. לכל קבוצת תבלינים מותאמת אריזה מיוחדת, שבתוכה התבלין מאוחסן כמעט מרגע הקטיף ועד שהוא מונח על המדף בפריז, פרנקפורט או לונדון. "הבזיליקום מחזיק ככה 12-10 יום", אומר קניגסבוך, "וכוסברה יכולה להגיע למדף אחרי 16 יום כשהיא ירוקה כביום קטיפתה. זה מאפשר מרחב תמרון לחקלאים, לרשתות השיווק וגם ללקוח שלא חייב לאכול אותה ביום הקנייה".
הארכת חיי המדף - שמושגת כאמור בלי להשרות את העלים באמבטיות של כימיקלים - מאפשרת לחלק מיצואני התבלינים לעבור לשינוע באמצעות אוניות, שמצמצם את פליטות גזי החממה וכמובן את ההוצאות. מתברר ש"קדמה" לא מוכרחה להיות שם נרדף לזיהום וניצול סביבתי.
שירות ההדרכה של משרד החקלאות ומרכז וולקני מקיימים ביום שלישי הקרוב בקריה החקלאית בבית דגן תערוכת תבלינים הפתוחה לציבור הרחב. בתערוכה יוצגו תבלינים מזנים ישראליים, פיתוחים חדשניים של מרכז וולקני בתחום זה ויתקיימו הרצאות על שימושים שונים של תבלינים.
aviv67@gmail.com