בלי לזהם: להאריך את חיי המדף של הבזיליקום

במכון וולקני מצאו דרכים להשאיר את הריחן ירוק, ריחני ורענן ללא שימוש בכימיקלים ומניפולציות עתירות נזקים לבריאות

סופ
אביב לביא | 18/11/2011 10:31 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הצילום באדיבות מכון וולקני
טיפוח זן רוקולה - ''רוק-עד'' בעל פריחה מאוחרת וכושר השתמרות גבוה לאחר הקטיף הצילום באדיבות מכון וולקני

זה קורה פעם בשבוע: בדלת נשמעת דפיקה ואחריה מוכנס אחר כבוד הארגז שהזמנו מהחקלאי. במטבח מתחילה מלאכת הפריקה, ומעט אחר כך הבית כולו מתמלא ארומה עזה של בזיליקום טרי (ובעברית: ריח של ריחן), שכמו הייתה כלואה בארגז ורק חיכתה להתפרץ. בשלב הזה עולה קול המיית המערבל שאשתי מפעילה במיומנות, וכעבור כמה דקות יוצאת ההודעה הרשמית: יש פסטו.

בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק

ד"ר דודי קניגסבוך הוא אדם שראוי להתקנא בו. את רוב זמנו הוא מעביר כשהוא מוקף בזיליקום, נענע, כוסברה, ארוגולה ושאר הכוכבים הארומטיים של עולם התבלין הישראלי. המשימה המאתגרת שלו ושל

עמיתיו החוקרים במכון וולקני: לגרום לכך שהבזיליקום הישראלי שפוגש הלקוח האירופי במרכול הסמוך לביתו, יהיה טרי, ירוק, רענן וריחני לא פחות מזה שאני מקבל מהחקלאי ושנקטף באותו בוקר.

הצילום באדיבות מכון וולקני
השפעת אריזה עם אווירה מתואמת לעומת אריזה מאווררת הצילום באדיבות מכון וולקני

את ההישג הכרונולוגי הזה - מחיקתם של שבוע-שבועיים מחיי התבלין - מצליחים אנשי וולקני לחולל בלי שימוש בכימיקלים ובלי מניפולציות עתירות נזקים לסביבה ולבריאות. האירופים, כידוע, מקפידים בכגון אלה, ועשב מרוסס בכבדות לא יעלה אצלם על המדף. הפתרון שפיתחו קניגסבוך ושות' הוא שילוב של תחכום ופשטות: שליטה בהרכב האוויר שבתוכו כלוא התבלין.


"אחרי שהתבלין נקטף ונארז הוא ממשיך לנשום", מסביר קניגסבוך, "קולט חמצן ופולט פחמן דו חמצני, בדיוק כמונו. בתהליך הנשימה הוא שורף סוכרים ומתכלה, והמטרה היא להאט את ההתכלות. גילינו שלכל תבלין יש תמהיל גזים אופטימלי שבתוכו תהליך ההתכלות שלו נבלם, ואת התמהיל הזה אנחנו יוצרים באמצעות אריזה עם תכונות חדירות מסוימות שמשפיעות על קצב פעפוע הגזים ועל התנועה שלהם פנימה והחוצה".

הצילום באדיבות מכון וולקני
הבזיליקום לפני טיפול הצילום באדיבות מכון וולקני

הצילום באדיבות מכון וולקני
הבזיליקום אחרי הטיפול הצילום באדיבות מכון וולקני

האריזות המיוחדות עשויות מפוליאתילן אבל נבדלות זו מזו, כאמור, ברמת החדירות לגזים. לכל קבוצת תבלינים מותאמת אריזה מיוחדת, שבתוכה התבלין מאוחסן כמעט מרגע הקטיף ועד שהוא מונח על המדף בפריז, פרנקפורט או לונדון. "הבזיליקום מחזיק ככה 12-10 יום", אומר קניגסבוך, "וכוסברה יכולה להגיע למדף אחרי 16 יום כשהיא ירוקה כביום קטיפתה. זה מאפשר מרחב תמרון לחקלאים, לרשתות השיווק וגם ללקוח שלא חייב לאכול אותה ביום הקנייה".

הארכת חיי המדף - שמושגת כאמור בלי להשרות את העלים באמבטיות של כימיקלים - מאפשרת לחלק מיצואני התבלינים לעבור לשינוע באמצעות אוניות, שמצמצם את פליטות גזי החממה וכמובן את ההוצאות. מתברר ש"קדמה" לא מוכרחה להיות שם נרדף לזיהום וניצול סביבתי.

שירות ההדרכה של משרד החקלאות ומרכז וולקני מקיימים ביום שלישי הקרוב בקריה החקלאית בבית דגן תערוכת תבלינים הפתוחה לציבור הרחב. בתערוכה יוצגו תבלינים מזנים ישראליים, פיתוחים חדשניים של מרכז וולקני בתחום זה ויתקיימו הרצאות על שימושים שונים של תבלינים.

aviv67@gmail.com

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

לא עוצר בירוק

צילום: דעות

אביב לביא במסע שבועי במטרה להפוך את הסביבה למקום נעים יותר

לכל הכתבות של לא עוצר בירוק

עוד ב''לא עוצר בירוק''

פייסבוק

דעות וטורים

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים