תוכנית תמנע נזק של מיליארדי ש"ח מזיהום אוויר
המשרד להגנת הסביבה יגיש לממשלה תוכנית לצמצום זיהום האוויר. העלות: 690 מיליון שקל. החסכון הצפוי: מיליארד וחצי שקל בשנה. בין ההמלצות: עידוד תחבורה ציבורית, אוטובוסים המונעים בגז, רשת חכמה לצריכת חשמל, החמרת תקני הפליטה והרחבת מערך הניטור. ארדן: אם לא נפעל, ישראל תהיה מזוהמת כמו סין
◄בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק

על פי המסמך, שיוגש לשרים, ההשפעות הבריאותיות מזיהום האוויר החריג הצפוי בישראל - בעקבות גידול באוכלוסיה ובפעילות התחבורתית והתעשייתית - ייגרמו מאות מקרי מוות נוספים ואלפי מקרי אשפוז נוספים, בכל שנה. על פי ההערכות, של מחברי המסמך, עלות הנזקים הבריאותיים למשק מצפויה להגיע בשנת 2015 לכ-7.8 מיליארד שקל ובשנת 2020 לכ-8.5 מיליארד שקל בכל שנה.
כדי למנוע מצב זה, וכפי שחוק אוויר נקי מחייב את המשרד להגנת הסביבה, גובשה התוכנית לצמצום זיהום אוויר. עלות התוכנית 690 מיליון שקל בין השנים 2011 ל-2020. התוכנית מבקשת לקדם שורה של פעולות בתעשייה, בתחבורה ובאנרגיה שאמורים להביא להקטנת זיהום האוויר וכתוצאה מכך, לצמצם את התחלואה.
"יישום התוכנית ייתן מענה לבעיה הסביבתית החמורה ביותר בישראל שגורמת למותם של מאות אנשים בכל שנה", ציין השר ארדן. "ישראל שעומדת להיות המדינה המערבית הצפופה ביותר בעולם, חייבת ליישם בדחיפות את התוכנית שהוכנה על ידינו בכדי לא להגיע לרמות זיהום אוויר חמורות הקיימות במדינות כמו סין."
התוכנית מציעה, בין היתר, ליישם את החלטות הממשלה בנושא קידום אנרגיות מתחדשות; לאשר הקמת תחנת כוח באשקלון שתופעל בגז ותגובה בפחם בחירום בלבד; לחייב את חברת חשמל להתקין אמצעים להפחתת פליטות בתחנות הכוח המזהמות; וליישם מדיניות המשרד להגנת הסביבה בדבר התקנה של מערכות להשבת אדי דלק בכל תחנות הדלק בארץ.
כמו כן, התוכנית ממליצה על החלת תעריף תעריף תעו"ז (תעריף עומס וזמן) על משקי הבית כך שמשקי הבית יוכלו ליהנות מהפעלת מכשירי חשמל (כביסה, מדיח וכו') בתעריף מוזל בשעות הלילה; בחינת יישום תעריף חשמל דיפרנציאלי כתלות בהיקף הצריכה ובזמני הצריכה; וגיבוש תכנית לשילוב רשת חכמה (smart grid) לצריכת חשמל.
בתחום התחבורה מבקשת התוכנית לעודד השימוש בתחבורה ציבורית לרבות פיתוח מערכות להסעת המונים, הקצאת נתיבים לאוטובוסים, קידום תוכנית אב לתחבורה ובקרת תנועה. המסמך ממליץ להרחיב את תכנית הגריטה לכלי רכב ישנים,
בנוסף, מבקש התוכנית להגביר את הפיקוח על המגזר התעשייתי בכל הנוגע ליישום מדיניות המשרד להפחתת זיהום אוויר מתעשייה. בין הצעות התוכנית: העמקת הטיפול במפעלים אשר מהווים גורם זיהום משמעותי, החמרת תקני פליטה לגופרית דו חמצנית ושיפור איכות הדלקים, פיתוח תשתיות להולכה וחלוקה של גז טבעי, גיבוש תכנית פעולה להפחתת פליטות חלקיקים ממחצבות, הפנמת שיקולים סביבתיים בתכנית משרד התמ"ת להקמת מפעלים בפריפריה וקביעת מס דיפרנציאלי על מזוט כך שיעלה בקנה אחד עם העלויות הסביבתיות של השימוש בדלק זה. התוכנית מציעה גם תקצוב של עשרות מיליוני שקלים בשנה להרחבת מערך ניטור זיהום האוויר הארצי כך שיכסה אזורים נוספים בארץ ויכלול ניטור של מזהמים נוספים שאינם מנוטרים כיום.