מומחה מסביר: "האזור הזה ניצל - הפעם"
פרופ' שמואל מרקו מאוני' תל אביב, מומחה לרעשי אדמה, אומר שהחוקרים לא ציפו לרעידות בעוצמה כזו כעת: "יכול היה להיות אסון גדול"
לדברי הפרופסור, למרות שאיזור "טבעת האש" שבו התרחשה הרעידה היום הינו איזור "מועד לפורענות", בכל הכנסים המדעיים שבהם מוצגות הערכות לא דובר עד היום על רעידה בעוצמה כה גדולה ובמקום שבו היא התרחשה.
הרעידה הראשית נמדדה כ-8.6 בסולם ריכטר וכעבור כשעתיים ומחצה התרחשה שם רעידה נוספת של 8.1 ואחר כך גם היו כמה רעידות-משנה, "אפטר-שוקס" בעוצמות של 6 לערך. "כפי שהדברים נראים בשלב זה, נראה שתושבי האזור ניצלו מאסון גדול", אמר המדען הישראלי.
"מוקד הרעש היה בעומק של 30 ק"מ באוקיינוס, אבל זו קביעה ראשונית ולא הכי מדויקת ויתכן שכאשר ינותחו הנתונים באופן דקדקני יותר יסופקו נתונים אחרים", ציין עוד הפרופסור.

''למדנו שוב עד כמה זו תופעה בלתי צפוייה'', אינדונזיה
צילום: רויטרס
שונה מהרעידה ב-2004
בשנת 2004 חלה רעידת אדמה באזור בעוצמה של 9.1 בסולם ריכטר, גם המוקד שלה היה מתחת לפני הים, אבל היא חוללה צונאמי הרסני שפגע ב-12 מדינות איים והביל למותם של כמעט רבע מיליון בני אדם.
פרופסור מרקו מסביר כי נראה שהרעידה הזו שונה מקודמתה. "מבחינת המיקום הרעידה היום הייתה קרובה לזו שהתרחשה בדצמבר 2004, אבל הרעידה היום הייתה שונה מסוגה לעומת קודמתה".
ברעידה של 2004, הלוח הטקטוני שעליו "ממוקם" האוקיאנוס ההודי, נדחף מתחת
ללוח שעליו יושב האי האינדונזי סומטרה. כתוצאה מכך גם התפרץ גל הצונאמי האדיר ששטף במהירות את האזורים המיושבים והוא שגרם להרס ולקטל.
"הפעם, למזלם של תושבי האזור המועד הזה, לוחות קרום כדור הארץ זזו בכיוון אופקי, ימינה ושמאלה ללא שקיעה, כך לפחות נראים הדברים כרגע".
עם זאת, הדגיש המדען הישראלי כי "יעבור זמן נוסף עד שנקבל את המידע המלא והמדויק ביותר", וסיפר כי את הנתונים הללו מספקים מחשבים שמנתחים את הנתונים השונים.

רעידת אדמה אינדונזיה
צילום: רויטרס
פעילות סיסמית מוגברת באזור

מקום הרעש אינדונזיה
לדבריו, למרות שגם הרעידה שהתרחשה היום הייתה רבת עוצמה "נראה כי מבחינת נזקים בנפש האזור הזה ניצל הפעם".
פרופסור מרקו ניסה להסביר מדוע הרעידה היום לא הובילה לעת עתה להרס ולפגיעות בנפש. לדבריו, מוקד הרעש ברעידה היום היה בלב האוקיינוס, במרחק של 400 ק"מ מהחוף "וזה מספיק רחוק כדי שהתושבים לא יפגעו ממנו". מרקו השווה את המצב באינדונזיה לכך שרעידת אדמה שמתרחשת בסמוך למפרץ אילת כמעט ולא מורגשת בתל-אביב.
"מדי שנה, פוקדים את העולם 4-2 רעידות אדמה רבות עוצמה די דומות לזו של היום", מסביר מרקו. "האזור שבה התרחשה הרעידה היום הינו מועד לפגיעה משום שהוא חלק ממה שמכונה 'טבעת האש' -מאז שנת 2004 יש באזור פעילות סיסמית מוגברת, הרבה יותר מכפי שהיה בעבר".
"לרוב הרעידות הללו לא שמו לב בתקשורת המערבית. בספטמבר 2009, לדוגמא פקדה את אזור סומטרה רעידה בעוצמה של 7.6 ו'רק' 777 בני אדם נהרגו בה. ב-2007 בדיוק פגעה רעידה בעוצמה של 7.7 באינדונזיה (סמוך לאי ג'אווה) ונהרגו בה 530 איש, אבל חוץ מכלי התקשורת המקומיים, היא כמעט שלא זכתה להדים משמעותיים בעולם המערבי. זו עובדה, די עגומה".

''מדי שנה, פוקדים את העולם 4-2 רעידות אדמה רבות עוצמה''
צילום: אי-פי-אי
