ממשלת

פורצי הדלתות

נכון, התרגיל המבריק הפך את נתניהו למנהיג החזק ביותר מאז בן-גוריון – אבל הדמיון לראש הממשלה הראשון נעצר בינתיים כאן

ניר חפץ | 9/5/2012 5:09 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
ב-8 במאי 1972 נחטף מטוס נוסעים של חברת התעופה הבלגית "סבנה" על ידי ארגון הטרור "ספטמבר השחור" והונחת בשדה התעופה לוד. למחרת שוחררו בני הערובה במבצע השתלטות נועז של סיירת מטכ"ל. מפקד הפעולה היה אהוד ברק. מפקד החוליה, שפרצה למטוס מדלת החירום שעל הכנף השמאלית, היה בנימין נתניהו שבמהלך החילוץ ספג קליע בזרועו מאש כוחותינו.

בדיוק מזהיר של 40 שנה מאוחר יותר, ב-8 במאי 2012, חילץ נתניהו את ברק ממה שעלול היה להיות עבורו "4 בספטמבר" השחור. גם הפעם איגף נתניהו את אביגדור ליברמן, יריבו הפוליטי מימין, מכיוון הכנף השמאלית (מפלגת קדימה). בהבדל אחד: מי שספג הפעם את "אש כוחותינו" (קיתונות של ביקורת ולעג) היה הרמטכ"ל לשעבר שאול מופז, שהצטרף לממשלת הליכוד תמורת נזיד עדשים והפך את נתניהו לראש הממשלה החזק ביותר של ישראל מאז דוד בן-גוריון.

נתניהו אמנם הוכיח יכולת תמרון פוליטית מופלאה - נכון, תרגיל מבריק כזה, שהותיר את כל יריביו הפוליטיים פעורי פה, מלפיד ועד יחימוביץ', מסילבן ועד ליברמן, לא נראה במקומותינו כבר הרבה מאוד שנים - אבל הדמיון לבן-גוריון, ואם תרצו גם לבגין, נעצר בינתיים כאן. כלומר במרכיב העוצמה הפוליטית והציבורית של ראש הממשלה, העומד בראש ממשלת אחדות לאומית אשר נסמכת על קואליציה בת 94 מנדטים, ואינו תלוי באף חבר כנסת, שר או סיעה.

עכשיו נשאלת השאלה מה יעשה נתניהו בעוצמה חסרת התקדים שמרוכזת בידיו. האם יצליח לעצור את מרוץ החימוש הגרעיני של איראן? ובאיזה מחיר? האם יוציא מהמבוי הסתום את תהליך השלום עם הפלסטינים ויתקדם לעבר הסדר מדיני? האם יפתור את בעיית אי-השוויון בגיוס לצה"ל ובחלוקת הנטל? האם ינווט את ספינת המשק נגד זרם הפופוליזם ויצמיח את הכלכלה והחברה? האם יעז לקחת סיכונים מחושבים או שיהלך בין הטיפות ויתמקד בשימור הסטטוס קוו?
ומה הלאה?

ימים יגידו אם נתניהו השתמש בהזדמנות המיוחדת הזאת, שייצר לעצמו מהיום, כדי להוביל מהלכים היסטוריים שיעצבו את חיינו ואת פניה של המדינה בשנים הבאות. רמז לדרך שעליו לנקוט ניתן לדלות בחצי חיוך מהדיווח על "פעולת סבנה" שמסרה ראש הממשלה גולדה מאיר לוועדת החוץ והביטחון של הכנסת ב-9 במאי 1972. בדיוק היום - לפני 40 שנה.

"על כל העניין אפשר לכתוב סרט מתח ממדרגה ראשונה", אמרה גולדה. "אני לא צריכה להסביר מה הייתה הדילמה. אתמול כבר היה לגמרי ברור שיש רק אפשרות אחת, על ידי פעולה צבאית, לשחרר את אנשינו,

אבל פעולה צבאית כאשר יש חומר נפץ במטוס... סיכמנו את התמונה בצורה כזאת: הם יכולים לפוצץ את המטוס. המדובר במאה איש. לעומת זאת, אם נלך בדרך של שחרור מחבלים, זו מתיחת שרשרת של סחיטות בלי סוף... הבחורים פעלו באופן נפלא, נפלא. השתלטו... זו כנראה יחידה לא פשוטה. אמרו לי שבראש היחידה הזאת עומד בחור שהאיי-קיו שלו מגיע ל-180. זה מספיק כמעט לשני אנשים".

ח"כ מנחם בגין שאל: "האם ידענו את המקומות שבהם נמצאים המחבלים בתוך המטוס?", וגולדה השיבה: "התפרצנו לא מדלת אחת". נקודה למחשבה, אדוני ראש הממשלה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

ניר חפץ

צילום:

העורך הראשי של "מעריב"

לכל הטורים של ניר חפץ

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים