לא כל הנוצץ: הקרב על כריית הזהב ברומניה
2,800 תושבי העיירה רוזיה מונטנה עומדים במרכז מחלוקת שמסעירה את רומניה: האם לאפשר לחברה קנדית לכרות זהב באזור? התומכים טוענים שהמכרה יציל את האזור הנחשל, המתנגדים חוששים מהפקרת הטבע
◄בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק
חברת הכרייה הקנדית גבריאל ריסורסז מנסה להקים ברוזיה מונטנה את מכרה הזהב הפתוח הגדול באירופה - שאיפה ארוכת שנים שהציבה את האזור במרכז דיון לאומי על היחס בין מורשת לפיתוח. המכרה יכול להכניס מיליארדי יורו וליצור אלפי מקומות עבודה לאזור הנחשל, אך יש להרוס 4 פסגות, להעתיק את העיירה ממקומה ולהציף את אחד מכפריה כדי להקים מאגר ששטחו 3,000 דונם לפסולת כימית באמצעות סכר שגובהו 180 מטר.

לאחרונה זינקה מנייתה של גבריאל ביותר מ,20%- לאחר ששר האוצר הרומני הודיע שהוא בטוח שהפרויקט ייצא לדרך השנה. בפרויקט תומכים רובם של 2,800 התושבים, ראש העיירה, ראש המחוז ונשיא רומניה טראיאן בססקו.
אך המתנגדים - קומץ תושבים, הכנסייה המקומית, ארגוני סביבה וזכויות אדם, קרן סורוס והשכנה הונגריה, המודאגת מהנזק הסביבתי הצפוי - מבקשים להפוך את האזור לאתר מורשת של אונסק"ו, שיתמקד בתיירות ובחקלאות. לטענתם, זיכיונות הכרייה ניתנו ללא שקיפות ומבלי שאופציות אחרות נבדקו, ותביעות משפטיות רק מלבות את האש.
ראש ממשלת השמאל ויקטור פונטה העביר ביקורת על התוכנית ועל תמיכת הנשיא בה,
בזמן שבבירה בוקרשט מוחים מאות נגד המכרה, ברוזיה מונטנה מפגינים מאות בעדו. בינואר השנה צבאו פעילי גרינפיס על האתר וכבלו את עצמם לרדיאטורים, אך כעבור ימים אחדים הופיעו במקום תומכי המכרה ודרשו מקומות עבודה.

הקהילה הקטנה תקועה באמצע. בכפרים אין חימום מרכזי או מים זורמים, ואת מי התהום זיהמו מכרות שננטשו. רוב המקומיים מקווים שהמכרה יביא עמו פרנסה. העיירה שוכנת בתוך "מרובע הזהב" - אזור ששטחו כ900- קמ"ר, המחזיק בעתודות הזהב הגדולות באירופה והעשיר גם בנחושת ובכסף. לאחר התמוטטות הקומוניזם ב1989- נותרה רומניה עם מגזר כרייה לא יעיל ומסובסד שהעסיק מאות אלפים וצילק את הסביבה. המכרות נסגרו, הפועלים פוטרו והממשלה מעריכה ששיקום אקולוגי יעלה כמיליארד יורו.
חברה-בת של גבריאל, ,RMGC שממשלת רומניה מחזיקה ב19%- ממניותיה, קיבלה את זיכיון לכרייה. מתנגדי התוכנית זועמים על החיסיון שחל על חלק מתנאי ההסכם בזכות חוקי משאבי הטבע במדינה. RMGC העריכה בעבר כי המכרה שווה 7.5 מיליארד דולר על סמך הנחה שהמחיר הממוצע לאונקיית זהב הוא 900 דולר, וכי המדינה תקבל יותר ממחצית מהסכום בתמלוגים ובמסים. בינתיים עלה מחיר הזהב ל1,600- דולר לאונקיה, ומנכ"ל גבריאל טוען כעת שהמכרה יהיה שווה כ30- מיליארד דולר ויהפוך את רומניה ליצרנית הזהב הגדולה באיחוד, לפני פינלנד, שבדיה וספרד.
הפרויקט הפך ללוהט לאחר 15 שנים שבהן היה תקוע בסבך הבירוקרטיה. בשנה האחרונה דחק הנשיא בססקו בפוליטיקאים לתמוך בכרייה מעל כל במה ציבורית. דבריו הציתו מחאה וזכו לביקורת מראש הממשלה פונטה, שנשבע לחסום את התוכנית עוד לפני שעלה לשלטון. "מעולם לא הבנתי למה אומרים שכרייה היא העתיד היחיד למקום הזה", אמר פונטה לפני הבחירות, "לא פיתחנו כאן הרבה ב2,000- שנות כרייה. אי אפשר להתחיל בפרויקטים כאלה רק מפני שפוליטיקאי אחד רוצה בהם, ויהיה שמו אשר יהיה. מן הסתם זהו הנשיא בססקו".
בינתיים, רוזיה מונטנה נותרת תלויה בין שמים לארץ. לדברי ראש העיירה אויגן פורדוי, RMGC מעסיקה כבר 500 מבני העיירה וסייעה לקצץ בחצי את שיעור האבטלה, אך זה עומד עדיין על .40%
