קריאת ההשכמה של פישר

דברי הנגיד בנושא הגירעון יכולים לספק לנתניהו את הרוח הגבית לקיצוץ של יותר מ-10 מיליארד שקל מתקציב 2013. מי שחשב שלא יהיו מסים - צפוי להתאכזב

יהודה שרוני | 29/6/2012 15:39 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
העימות הפומבי החריף ביותר - רק כך ניתן להגדיר את דברי הביקורת יוצאי הדופן שאמר אתמול נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר על ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנס אלי הורביץ לכלכלה וחברה (כנס קיסריה).

את נאום הנגיד ניתן לכנות "נאום הדם, היזע והדמעות" בגרסתו הפיננסית. פישר איננו רק הנגיד, אלא גם היועץ הכלכלי לממשלה. הוא ביקר בצורה חריפה את נתניהו, האיש שמינה אותו לתפקיד לפני שבע שנים.

נראה שקודם למתקפתו הפומבית השמיע הנגיד את דעותיו בדלתיים סגורות, אך השומעים בחרו להתעלם ממנו. גם נתניהו התעלם בעבר מהנגיד כשהחליט, בניגוד להמלצתו, להמשיך לסבסד את מחיר הדלק. העימות הפומבי הופך את מזג האוויר בין השנים למעונן חלקית עד קריר.

אף שפישר יודע לעטוף את דבריו במילים יפות ובהומור, לא היה ספק שהוא תוקף את היענות ראש הממשלה לדרישות המחאה החברתית או למה שמתפרש כ"כלכלת הבחירות". עיקר הביקורת נוגעה להחלטת נתניהו להעלות את יעד הגירעון מ-2.5 אחוזים לשלושה אחוזים. ביקורת דומה הושמעה גם על ידי הממונה על התקציבים באוצר, גל הרשקוביץ. אלא שעם כל הכבוד, פקידי האוצר ואפילו שר האוצר עצמו אינם הנגיד. יש לו מעמד בינלאומי, והוא נחשב גורו פיננסי שבלתי אפשרי להתעלם מדבריו.
האם טרכטנברג יהיה הנגיד הבא?

נגיד בנק ישראל חושש כי להעלאה "שולית" לכאורה של יעד הגירעון תהיה משמעות פסיכולוגית שתקל בעתיד את פריצת המשמעת התקציבית שהיוותה עד היום אחת ההצלחות הגדולות של האוצר.

אגב, לא כולם חושבים כמו הנגיד. פרופ' מנואל טרכטנברג, לדוגמה, תומך בהחלטה להעלות את יעד הגירעון. האם מי שזרק גלגל הצלה לנתניהו במחאה החברתית יסומן על ידיו כנגיד בנק ישראל הבא? ימים יגידו.

פישר גם ביקר את מדיניותו הפזרנית של האוצר (במיוחד בהסכמי שכר) שגררה חריגה ממסגרת התקציב. הוא המליץ לקצץ ללא רחם בתקציבי

הממשלה ולא הוציא מהכלל את תקציב הביטחון. הנגיד חושש מהשפעת המשבר החריף באירופה וגורל גוש היורו. הוא סבור שמצב כזה יכניס את ישראל לצרות צרורות, ולכן הוא מבקש להקדים תרופה למכה. סימנים ראשונים להשפעת המשבר עלינו התקבלו עם פרסום נתוני האבטלה אתמול.

הנגיד הרחיק לכת למשבר לפני עשור, כשהממשלה קיבלה באותה עת ערבויות אמריקאיות בהיקף 10 מיליארד דולר. אלא שברק אובמה אינו ג'ורג' בוש, ולא בטוח שהנשיא האמריקאי הנוכחי, עם כל הצרות שלו, יסכים לערוב אפילו בדולר לממשלת נתניהו.

כמו מנהל סניף שמתריע על האוברדרפט

למרות התקפתו הבוטה של פישר, קשה לראות את ראש הממשלה נסוג מהודעתו הפומבית על הגדלת הגירעון. נסיגתו תיתפס כהשפלה עבור מי שמוגדר כשר העל הכלכלי.

גם אם הגירעון לא יפחת, נאום הנגיד הוא בבחינת קריאת השכמה המזכירה מנהל סניף שמתקשר למשפחה שחרגה ממסגרת האוברדרפט. דבריו יכולים לספק לנתניהו את הרוח הגבית הנדרשת למשימה הלא פשוטה העומדת בפניו של קיצוץ יותר מ-10 מיליארד שקל מתקציב 2013. לאלה שבנו השבוע על דברי נתניהו שלא יהיו מסים - צפויה אכזבה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

יהודה שרוני

צילום: דעות

בוגר מדע המדינה ומוסמך במינהל עסקים באוניברסיטת תל אביב. חבר מערכת מעריב, העורך הכלכלי של העיתון ובעל טור בגלי צה"ל ובטלוויזיה

לכל הטורים של יהודה שרוני

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים