מחקר חדש שופך אור על הגורמים לפרקינסון
מחקר שנערך במוחם של עכברים בריאים הראה כי התפשטותו של חלבון לא נורמלי במוחם גרמה לפגיעה בתאי המוח האחראים על שיווי המשקל והקואורדינציה

המחקר מאפשר פיתוח תרופות חדשות. הפגנת חולי פרקינסון מול דיוני ועדת סל התרופות צילום: .
לדברי החוקרים, אם תהליך דומה מתרחש במוחו של האדם הרי שניתן יהיה להתמודד עם מחלת הפרקינסון על ידי עצירת התפשטותו של החלבון. המחקר החדש מתמקד באחד מסימני ההיכר של מחלת הפרקינסון: הימצאותם של גושי חלבון הקרוי אלפא סינוקלאין במוח. הגושים, הנקראים גם גופיפי לוי, מתרכזים בתוך תאי העצב במוח ופוגעים בעיקר בתאים המייצרים דופאמין, שליח כימי המסייע למוח לשלוט על תנועות הגוף. מותם של תאים אלו מוביל לרעידות ולבעיות השרירים האופייניות לחולי פרקינסון.
במסגרת זו הזריקו החוקרים את חלבון האלפא סינוקלאין למוחם של עכברים בריאים. אחרי חודש התברר כי החלבון עבר לאזורים אחרים במוח ואחרי ששה חודשים התברר כי החלבון שהוזרק התרכז בעיקר באזורי התאים המייצרים דופאמין, כשבתאים אלו נוצרו גופיפי לוי. רוב העכברים מתו, כשאלו ששרדו ייצרו מעט דופאמין.
יצוין כי למרות היווצרות גופיפי לוי לא נמצאו שינויים גדולים אצל העכברים אולם החוקרים מצאו כי בעיות עדינות של קואורדינציה החלו להופיע והעכברים התקשו ללכת על מוט או להיצמד היטב לרשת הכלוב. לאור זאת הם ציינו כי החידוש הגדול במחקר הוא ההוכחה שהחלבון יכול לעבור מתא לתא באופן עצמאי ולפגוע בתאים המייצרים דופאמין.
למרות שלא ניתן לחזור על המחקר על נחקרים אנושיים, רמזים לתהליך דומה נמצאו באישה חולת פרקינסון שהוזרקו לה תאי גזע במטרה להיאבק במחלה. בתאים אלו, שהיו מלכתחילה בריאים, נמצאו אחרי מספר חודשים גופיפי לוי שמלמדים על מעבר
חלבון האלפא סינוקלאין מהתאים החולים לתאים הבריאים.
למרות תוצאה חד משמעית זו, ציין מומחה לרפואה מאוניברסיטת ג'ון הופקינס כי עדיין לא נמצאה הוכחה חד משמעית כי החלבון שנחקר הוא הגורם היחידי והמשמעותי למחלה. לדבריו, "המחקר אכן הצליח להוכיח את המעבר של האלפא סינוקלאין באופן וודאי אולם עדיין אין הוכחה להיותו של החלבון הגורם המשמעותי ביותר בפרקינסון".
כך או כך, הבנה יותר טובה של מעבר חלבון האלפא סינוקלאין תאפשר לחוקרים למצוא תרופה שתעצור את המעבר הזה ואולי תאפשר להקטין בצורה כזו או אחרת את התפתחות המחלה הקשה.
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום המדע -
