תנו למורים להביע דעה פוליטית
העובדה שהמורה אדם ורטה חלק עם תלמידיו את דעתו האישית בנוגע לצה"ל מעידה על כבוד אמיתי שהוא רוחש להם. מערכת החינוך לא צריכה לפחד מהבעת עמדה - זו הדרך היחידה ליצור דיון אמיתי בכיתות
החוק הזה תמיד נשמע לי משונה. מצד אחד ההיגיון שעומד מאחוריו הוא שהמורים נמצאים בעמדת כוח ביחס לתלמידים ומהווים מודל עבורם. מצד שני, כאשר מדובר בתלמידי תיכון בגילאי 18-16, מדוע לצאת מנקודת הנחה שאין להם כלים מתאימים לחשיבה ביקורתית על דעות שהם שומעים? להפך. בגיל הזה אנחנו כבר לא רואים במורים, בדומה להורים, אנשים שמחזיקים את התשובות הנכונות לכל השאלות. אנחנו מבינים שהם בסך הכל בני אדם והם מחזיקים בתשובות הנכונות לחלק מהשאלות. אנחנו לא מקבלים כל דבר שיוצא מפיהם כתורה מסיני, ולכן אין בעצם הבעת דעתו של מורה הסתה.
לשמחתי נוכחתי לגלות שחוק זה אינו קיים כלל, ושבדוח קרמניצר, שמשרד החינוך אימץ אף נכתב כי "ראוי להבהיר שמותר למורה לנקוט עמדה בנושא שנוי במחלוקת, ובלבד שאין הוא מקנה לעמדתו מעמד של עמדה מחייבת". יתרה מזאת, רק באמצעות הבעת דעות שונות ניתן לפתח בכיתות דיונים מהותיים שכל המשתתפים בהם יוצאים נשכרים. הם מפתחים את כישורי הרטוריקה שלהם, לומדים מהדברים שאומרים חבריהם או מוריהם, ואולי חשוב מכל - לומדים להקשיב אחד לשני, מעלה שחסרונה מורגש מאוד בשיח הציבורי הישראלי.
תפקידו של מחנך לא מסתיים בהעברה מונוטונית של חומר לבגרות, בעיקר כאשר מדובר במקצועות המשיקים לסדר היום הציבורי באופן בלתי נמנע כמו אזרחות, היסטוריה ופילוסופיה. מן הראוי שבמקצועות הללו מורים יעודדו שיח בנושאים הרלוונטים לחיים של כולנו, ואף יאתגרו את התלמידים לפתח את יכולת החשיבה הביקורתית העצמאית שלהם באמצעות הצגת טענות נגד.
העובדה שוורטה חלק עם תלמידיו את דעתו האישית בנושא מעידה בעיניי על כבוד אמיתי שהוא רוחש להם, שכן הוא בחר להיכנס איתם לדיון ולהתייחס אליהם כבוגרים המסוגלים לעבד את טענותיו ולהחליט בעצמם אם הם מסכימים איתן או לא. היה זה נפלא אילו כל המורים היו יוצאים מנקודת ההנחה שדעתם של התלמידים שווה לדעה שלהם, ומקשיבים להם ממקום של עניין אמיתי במה שיש להם להשמיע.
קשה להתייחס ישירות לתוכן הדברים שנאמרו באותה כיתה, כיוון שהגרסאות שנאספו מהתלמידה ומהמורה סותרות זו את זו, כך שאין אמת אחת בסיפור. עם זאת, האמירות שייחסה התלמידה למורה נשמעות מופרכות ומגמתיות לחלוטין. בתגובות של תלמידים אחרים של ורטה על המכתב של ספיר סבח, שפורסם בעמוד הפייסבוק של הח"כ לשעבר מיכאל בן ארי, ניתן לראות שרובם יוצאים להגנתו של ורטה וטוענים שלהאשמות המוטחות בו במכתב אין אחיזה במציאות. בכל אופן, אין כל הצדקה למדיניות הבריונית שבה נוקטת התלמידה ספיר סבח, כפי שמתאר ורטה בשימוע שלו, שכוללות קריאות אובססיביות למותו.
כולי תקווה שוורטה ימשיך ללמד בבית הספר, לא יפוטר ולא יתפטר, שכן הוא הבהיר בשימוע שלמרות הקושי שהוא חווה בימים אלה, הוא חש מחוייבות כלפי תלמידיו ואינו רוצה לעזוב. אם יפוטר או יתפטר - יהיה זה מעשה ברוח אנטי דמוקרטית מובהקת מצד רשת אורט ומשרד החינוך.