מינוי בכירים: לאמץ את השיטה האמריקנית

הפעם כנראה לא תופרע עבודת הנשיא על ידי חקירות ביחידת להב 433, אבל הגיע הזמן לאמץ שורת כללים והליכים גם לבעלי משרות בכירות אחרות

איתמר קרמר | 11/6/2014 10:44 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
תגיות: נשיא
הבחירות הללו עשויות להיות קו פרשת מים באשר לנושאי תפקיד ציבורי במדינת ישראל, וכפי שהדברים נראים כרגע, הכיוון הוא חיובי. ההבנה של אנשי ציבור שהנכונות לחשוף את כל השלדים בארון (ובפרט אם הארון הזה נמצא בדירת פאר) היא חלק בלתי נפרד מהליך מינוי או בחירה, היא הבנה קריטית, אם כי אינה חדשה בדמוקרטיות אחרות.

הבחירה בנשיא שלא תופרע עבודתו על ידי חקירות בלהב 433 (היחידה שעסוקה בבניית המותג שלה לא פחות מאשר באכיפת החוק), היא מרעננת, אבל אור השמש ממתין לחשוף בעלי תפקידים נוספים שסביבם יש רחשים נסתרים ורעשים גלויים. וכשאני כותב תפקידים נוספים, הכוונה היא לחברי דירקטוריון בחברות ממשלתיות, אלופים במטכ"ל, ניצבים, גונדרים וטפסרים, מנכ"לי משרדים, אך גם רבנים ראשיים, רבנים עירוניים, שופטים (כן, כן) ועוד. כל מי שמשרת את הציבור, חייב להיות נקי מכל רבב.

הדרך לניקוי האורוות עוברת בחקיקה מחמירה לגבי הליך הבחירה, חקיקה שחייבת לכלול שלושה חלקים:
1. שימוע פרלמנטרי, בדיוק כמו בארצות הברית, שם בעלי תפקידים בכירים נבדקים על ידי ועדה ציבורית של מחוקקים, שצולבים את המתמודדים על מנת לודא מצד אחד את עמדות המתמודד, ומצד שני את נקיונו. השיטה האמריקאית, שם המינהל הציבורי משלב כשירות ועמדה פוליטית, יוצרת שקיפות מלאה לגבי מינוי בכירים, ומצד שני גם יוצרת חופש פעולה סביר לנבחר. הבדיקה הזו, תחת שבועה ותחת חובת חוק, אמורה לעסוק בסביבתו החברתית, עסקית ופוליטית של כל מועמד.

2. בדיקת אמינות כולל פוליגרף. זה לא נעים, אבל במדינה שבה כל מנהל בכיר בארגון רציני עובר בדיקת אמינות מקיפה, שבה סיווג בטחוני מינימלי חל על חלק גדול ממשרתי המילואים, אין כל מניעה לייצר מערך הערכה אפקטיבי, על מנת למנוע מבוכות ובזיונות. ברור שניסוח השאלון למתמודד והתחומים שיידונו בו הם סוגיה ערכית ומוסרית מורכבת, אולם בטוחני כי הכנסת תדע לייצר מנגנון הוגן.

3. חשיפה ציבורית של הצהרות הון ומפה חברתית, לפני ואחרי ביצוע תפקיד ציבורי. הצהרת ההון של חברי הכנסת שנשארת בכספת הכנסת, אינה מספיקה. הצהרת הון ציבורית, שתפורסם באתר אינטרנט גלוי וחשוף, תרתיע אולי מתמודדים איכותיים להתמודד ל תפקידי ציבור, ומצד שני תמנע שחיתות.
 

החקיקה הזו אינה מעבר לפינה. יש יותר מדי חברי כנסת שמחוייבים ליותר מדי גופים ואנשים שלא ישושו לשינוי הזה, אבל אחרי החודש האחרון, אפשר לקוות שהציבוריות הישראלית צעדה עוד צעד בכיוון הנכון. בתי הכלא שלנו הולכים ומתמלאים בנושאי משרות שסרחו, את כולם היה ניתן לאתר לפני בחירתם. יודע/ת כל שומר/ת מצוות שלעיתים שמירה על מראית עין הינה נטל, אך היא הכרחית על מנת להימנע מהחטאת הרבים. מה שמובן לפשוטי העם, לא היה מובן עד כה לנבחרי הציבור שלנו. עד היום.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

איתמר קרמר

צילום:

בימים עוסק בחינוך ובערבים בכתיבה ובהחלפת חיתולים. לשעבר שליח הסוכנות בניו יורק, מורה לפסיכומטרי, עורך דין, מדריך סנפלינג והופך המבורגרים במקדונלד'ס

לכל הטורים של איתמר קרמר

עוד ב''דעות''

פייסבוק