יש לשלול מאדם ורטה את זכותו לשמש כמורה
אדם ורטה הציג בצורה מגמתית בפני תלמידיו את צה"ל כצבא בלתי מוסרי, ועל פי זה צריך לשפוט את גבולות חופש הביטוי שלו כמורה

"התבטא בצורה מגמתית" צילום: אלבום פרטי
מדובר במורה שיש לו "ציבור כפוי" - תלמידיו החייבים לשמוע את דבריו. המורה אינו מצוי במסגרת פרטית. הוא, לטוב ולרע, נציג של מערכת חינוכית הפועלת במסגרת המדינה, ועל שום כך עקרונות חופש הביטוי חייבים להיבחן במסגרת זו.
הנושא המרכזי ביסוד הוויכוח הוא האם ורטה הגדיר את צה"ל כצבא לא מוסרי; ומכאן - האם הגדרה כזו מותר או אסור למורה להשמיעה בפני תלמידיו. אשתמש בתוכן הדברים של ורטה בלבד, אותם אמר במהלך השימוע שנערך לו, על פי ההקלטה שלו, באשר לשאלת מוסריותו של צה"ל: ישראל, כפי שכולנו מבינים, אינה שוכנת ופועלת במסגרת גיאופוליטית המאפשרת לה לחיות ללא צבא וללא ביסוס של כוח צבאי הרתעתי.
הגורל של ישראל אינו כזה. צה"ל הוא בסיס קיומנו, ומשום כך זה מחייב אותנו בביקורת ישירה וחסרת פניות באשר לאמירותיו של ורטה. ורטה טוען כי תלמידיו הניחו הנחת יסוד שצה"ל הוא צבא מוסרי, אך הוא חשב שראוי לקיים דיון על מוסריותו של צה"ל ברמה הפילוסופית. אבל דיון בנושא ברמה הפילוסופית אינו מנתק את הדיון מן הנושא - והדיון הוא עדיין שאלת מוסריותו של צה"ל.
ורטה אומר שהוא לא טען שצה"ל אינו מוסרי אלא רק אמר שבצה"ל נעשים מעשים לא מוסריים. אכן, הוא צודק. אין צבא בעולם שאין בו מקרים של מעשים בלתי מוסריים. ורטה לא אמר לתלמידיו "צה"ל הוא צבא מוסרי אך נעשים לפעמים על-ידי חייליו וקציניו מעשים לא מוסריים".
הוא אמר שצה"ל עושה מעשים לא מוסריים, ומי שעושה מעשים לא מוסריים, הוא בלתי מוסרי, וזה בדיוק ההבדל בין השניים. אלה אמירות המערערות את הדימוי של צה"ל כולו כצבא לא מוסרי.
אדם ורטה לא יכול לנקות את עצמו מהמסקנה הפשוטה- שהוא הציג בצורה מגמתית בפני תלמידיו את צה"ל כצבא בלתי מוסרי, ועל פי תוצאה פשוטה זו צריך לשפוט את גבולות חופש הביטוי שלו כמורה.
אני, עם כל הצניעות הראויה, הייתי שולל זכותו של מורה בישראל להציג את צה"ל כצבא לא מוסרי. ואם אכן הוא בוחר לעשות זאת בדרך מגמתית ובלתי שקולה, הוא פוגע פגיעה לא ראויה בערכי היסוד של המדינה וחותר תחת אושיות קיומה, ובכך הוא מועל בתפקידו כמחנך ומורה בישראל.
הכותב כיהן בכנסת ה-12 כיו "ר ועדת החוקה, חוק ומשפט
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg