הבלוף של בנט: מתהדר בהישגים שאינם שלו
סרטון הבחירות של יו"ר הבית היהודי מייחס לו שינויים שאינם קשורים אליו. ההרגשה של תעשיינים רבים היא שלא מדובר במקרה יחיד, אלא בדפוס התנהלות שאפיין את הקדנציה שלו כשר הכלכלה
עוד כותרות ב-nrg:
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
- איילה שפירא דיברה לראשונה: "תודה לעם ישראל"
- ליברמן: אבו מאזן חצה קו אדום, לפעול נגדו בנחישות
אישים לא מעטים בתעשייה טוענים כי הקדנציה של בנט רצופה במהלכי סרק. בנט הכריז על תוכניות חדשות רבות לקידום התעשייה, אך בפועל התברר לא אחת כי אין מאחורי התוכניות כל חידוש או עשיה. שר הכלכלה לקח את התנאים הקיימים כיום, לא ערך בהם כל שינוי או שערך שינוי קוסמטי מזערי, ארז אותן בעטיפת צלופן מרשרשת, קשר בסרט צבעוני, והציג אותן לציבור כחידוש שיביא בשורה.
כך למשל, בספטמבר 2014 בנט הכריז על הטבה משמעותית לתעשיית ההייטק: המקדמות, שהמדען הראשי משלם לחברות ההייטק על חשבון מענקי המחקר והפיתוח, יוגדלו מ-25 ל-35 אחוז מסך המענק הכולל. כל איש הייטק יטען בצדק כי אכן מדובר בהטבה שתסייע לחברות רבות. למרבה האבסורד מתברר, כי המקדמות הועלו באחוזים אלו כבר ב-2009, הרבה לפני כניסתו של בנט לתפקיד. כך שבפועל לא שונו נהלים, לא נעשו שינויי תזרים ולא הייתה עשייה. בנט לקח מצב קיים והציג אותו כחידוש שלו. ממש כך.
דוגמה נוספת. במאי 2014, בנט השיק תוכנית "לסיוע מהיר להטמעת חדשנות בתעשייה המסורתית", שעיקרה הקלה על חברות מהתעשייה המסורתית בקבלת מענקים של המדען הראשי, באמצעות הכנסת טפסי הרשמה חדשים קלים למילוי. מילוי הטפסים אכן מקשה משמעותית על חברות להגיש ולקבל את המענקים הדרושים להן כדי לצמוח, כך שנראה היה שמדובר בהטבה של ממש.
בפועל התברר כי מדובר במהלך סרק נוסף. הטופס החדש קוצץ אומנם מ-10 עמודים ל-6, אך הדבר נבע משינויים קוסמטיים בלבד: מעבר לאותיות קטנות יותר ולשוליים רחבים, הסרת ההנחיות למילוי הטופס והסרת סעיפים שחברות התעשיה המסורתית לא נדרשו להתייחס אליהן ממילא. אך מבחינת המידע והנתונים שהחברות מתבקשות לספק - אין בטופס החדש שום הקלות שמסייעות במילוי הטופס, הגשתו וקבלת המענק.
דוגמה נוספת, שאולי ממחישה יותר מכל את שיטת ההתנהלות של בנט, היא היוזמה שהציג להקמת "רשות לאומית למחקר פיתוח וחדשנות" שתחליף את לשכת המדען הראשי. היוזמה נכללה בהצעת התקציב שבנט הגיש לשנת 2015, ונראה כי לולא הוחלט על הקדמת הבחירות היא הייתה מהווה את גולת הכותרת של הקדנציה שלו. בחינת המשימות שבנט ייעד לרשות החדשה
הבטחה שכזו תחייב את הממשלה לשעבד כספים לשנים הבאות (הלוואה מהדורות הבאים) - דבר שיהווה הפרה של אמנות בינלאומיות שישראל חתומה עליהן ויוריד את דירוג האשראי שלנו בעולם. חלק אחר של המשימות, כדוגמת המשימה שמתייחסת ליצירת קרנות השקעות, נראה אף הוא כחסר היגיון שכן בישראל לא חסרות קרנות השקעה פרטיות, ולקרנות ממשלתיות, אם יוקמו, אין כלים להתחרות בהן. כך שאין כל צידוק כלכלי להקים רשות חדשה שתחליף את לשכת המדען הראשי ונראה כי מדובר במהלך שנועד להאדיר את הקרדיט הציבורי של בנט, אך שוב, אין מאחוריו כל עשיה של ממש.
שר שמגזים בתיאור הישגיו במסגרת של סרטון בחירות, ראוי לביקורת ציבורית מסוימת ואולי למערכון עוקצני ב"ארץ נהדרת". אך שר שמשיק פעם אחר פעם תוכניות שנועדו ליצור חזות של עשייה, אך בפועל אין מאחוריהן כל מהות, צריך לעורר תהיות - האם הוא הפנים את האחריות המוטלת עליו כשר, והאם הוא ראוי לשמש בתפקיד זה גם בעתיד?
הכותב הוא יזם, מומחה לתוכניות מחקר ופיתוח ולהשגת תמריצי מדינה