אישה עם מגבת במקווה ושורת רבנים מאחוריה
אל תתערבו לי במצוות. זה לא הלכתי, זה לא ערכי וזה לא דמוקרטי, הגיע זמן שגם אנחנו נדרוש שלא יגעו לנו בסטטוס קוו. אם תעבור הצעת החוק של ח"כ גפני, זו תהיה בכיה לדורות
שוב עולה לכותרות נושא הסטטוס קוו בנושאי דת ומדינה. פולמוס הכותל המערבי שלכאורה הושגה בו פשרה, בג"ץ הגיור בבאר שבע, שבו נפסק כי המקוואות הם משאב ציבורי - אלו רק שתי דוגמאות מהתקופה האחרונה ששינו לטענת המפלגות החרדיות וכן חברים בבית היהודי, את הסטטוס קוו לטובת הרפורמים. אז הם הגישו הצעת חוק בנושא המקוואות שתחזיר את הסטטוס קוו למצב הקודם. לטענתם.לעוד טורים בערוץ הדעות של nrg:
- השוטרים הפלסטינים יגנו עלינו במקום צה"ל?
- חמש שנים למלחמה בסוריה: מהפילוג הפנימי עד לנסיגת רוסיה
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
אבל דווקא הצעת התיקון לחוק שירותי הדת, שזכתה לכינוי "חוק המקוואות" היא זו המפירה את הסטטוס קוו, את האיזון העדין הנצרך בנושא כה רגיש. הצעת חוק המקוואות, שתעלה בקרוב בכנסת להצבעה בקריאה טרומית, מפקיעה את הזכויות שלי כטובלת, גוזלת ממני את האוטונומיה על קיום המצווה שלי ומעבירה אותה ישירות לידי מועצת הרבנות הראשית.

דמיינו לרגע את התמונה הבאה: אישה עומדת מכוסה במגבת, מאחוריה הבלנית, ויחד איתה עומדים בשורה כל חברי מועצת הרבנות הראשית. טוב לא נגזים, הרי לא כולם יגיעו כל ערב, אז לפחות חציים עומדים מאחוריה. מרגישים את האבסורד בזה שכל העולם ורבניו מתערבים לך בטבילה? לא? אז הנה קחו עוד דוגמא.
נולד לכם תינוק בשעה טובה. אתה נשאר איתו בבית וצריך, מה לעשות, להחליף לו חיתול. אתה מניח אותו על שידת ההחתלה, ואז, מאחורי ערימת הטיטולים קופץ לך יובל המבולבל ומסביר לך למה אתה לא שר את השיר נכון. מגוחך מספיק?
מה הקשר אתם שואלים? התערבות מועצת הרבנות הראשית בטבילה שלי זהה להתערבותו של יובל המבולבל בשיר שלך לילד שלך. זה לא באמת משנה אם אתה שר במנגינה המדויקת או מעוות את המילים - כל עוד הטיטול של הילד מוחלף ושניכם יוצאים בשלום ואולי גם בשמחה מהאירוע, הכל בסדר.
כך גם בטבילה. כל עוד בור הטבילה כשר (זה תפקידה הבלעדי של המועצה הדתית כיום) הטבילה כשרה. אין שום משמעות הלכתית לשאלה כמה טבילות טבלה אישה, אם בירכה לפני או אחרי, בפנים או בחוץ - כל אלו בגדר מנהגים המשתנים בין עדה לעדה ובין קהילה לקהילה. איך אם כן, ניתן לחוקק חוק שיגדיר מה אפשר ומה אי אפשר לעשות בלי לפגוע ולהדיר אף אחת?
לאלו שיאמרו לי - רגע, אבל בשולחן-ערוך כתוב 'שמעמידין על גבה' אצטט מתשובת הרב יוסף למכון עיתים: "כאשר באה אישה לטבול, הבלנית תפנה אליה בשאלה האם היא חפצה בסיוע הלכתי והסברה".

גם היום אנחנו ערות לתלונות חוזרות ונשנות על התערבותם של רבנים ומועצות דתיות על ידי הנחיות דרקוניות לבלניות. בלניות שמוצאות עצמן בין הנחיה אבסורדית לבין טובלת שכל בקשתה הוא לקיים מצווה פרטית שלה, מצווה בין הטובלת לבין אלוקיה.
המקווה הוא מבנה דת שתפקידו לתת שירות דת, שירות שהמדינה נותנת כמו כל שירות אחר. לא צריך לשוות לדבר איצטלה מיסטית מידי, כי אלו לא פני הדברים. אם תעבור הצעת החוק של ח"כ גפני, זו תהיה בכיה לדורות.
ברמה האישית, הצעת החוק נותנת סמכות בפועל למועצת הרבנות הראשית להחליט כיצד אחת לחודש, במשך שנים רבות, אני אוכל לקיים מצווה אינטימית ופרטית. היא נוטלת ממני את הזכות להחליט באיזה מצב נפשי ורוחני אגיע לטבילה, אילו כוונות אכניס לתוך הטבילה במקווה, ואיך אחזור אל בן זוגי.
ברמה הציבורית, הצעת החוק פוגעת בזכויותיהן של נשים על חייהן, גופן ופרטיותן, ובחופש הפולחן שלהן.
בנוסף לכך, יש לקחת בחשבון כי שינוי הסטטוס קוו במקוואות עשוי להביא נשים מסוימות להדיר רגליהן ממקוואות, על מנת שלא יפלשו לפרטיותן ויפגעו בזכויותיהן.
אל תתערבו לנו במצוות. זה לא הלכתי, זה לא ערכי וזה לא דמוקרטי, הגיע זמן שגם אנחנו נדרוש שלא יגעו לנו בסטטוס קוו.
קרן חדד טאוב היא מנהלת קבוצת אדוות - נשים מדברות על המקווה, רכזת קבוצות מנהיגות של קולך ויועצת זוגיות