יום

עוזבים את ירושלים? התקווה החדשה של העיר

המודל של קהילות צעירים משימתיות בירושלים יכול לשנות את המציאות בירושלים. בעיר של קונפליקטים, מתיחות ומאבקים מביאות הקהילות רוח חדשה וצעירה שלה זקוקה כל כך עיר הבירה שלנו

חיה ג'משי | 5/6/2016 12:39
תגיות: יום ירושלים, ירושלים
מדי שנה ביום ירושלים, עולות שוב אותן האמרות והחששות המוכרים לגבי עזיבת הצעירים את ירושלים. ואכן, בשנים האחרונות צעירים רבים בוחרים לעזוב את עיר הבירה משום שהיא אינה אטרקטיבית עבורם, בשונה מ"עיר הבירה'" השנייה של ישראל, הלא היא תל אביב.

יחד עם זאת, מצבה של ירושלים אינו שחור כל כך. בירושלים חיות כיום 16 קהילות צעירים משימתיות בהן חברים כ-300 צעירים, אשר בחרו בדגמים שונים של אורחות חיים וקיימות. תופעה זו הולכת ומתרחבת בשנים האחרונות בזכות שיתוף פעולה הדוק עם הרשות המקומית אשר מעוניינת "להצעיר" את העיר ירושלים. 

לעוד טורים בערוץ הדעות של nrg:
- הריקודגלים מביך ומכאיב - אפשר לשמוח אחרת
- ת"א יותר פלורליסטית מירושלים? הצחקתם אותי
- כשתל-אביבים גזענים מנסים למכור לירושלמים את חלוקת העיר
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
 
קרן שח''ף
משו משו ירושלים. ''משנים את צביונה של העיר''. קרן שח''ף

קהילות הצעירים בירושלים הינן התקווה של העיר לא רק בזכות העובדה כי צעירים חוזרים לירושלים, אלא בעיקר משום שצעירים אלה יכולים לשנות את צביונה של העיר. בצד עיר שסועה, מורכבת ורבת קונפליקטים, צומחת תנועה של קהילות צעירים. חברי הקהילות מגיעים מכל קשת החברה הישראלית, דתיים, חילוניים, עולים, וותיקים, ערבים ויהודים, אשר חוברים יחד מתוך אידיאולוגיה של רצון לשמר ערכים של ערבות הדדית, חיזוק אוכלוסיות חלשות, שינוי חברתי וצמצום פערים.

כחלק מהשינוי הגלובלי בארץ ובעולם, שבמסגרתו הפרט לא דואג יותר רק לעצמו אלא מתייחס גם לסביבתו, הצעירים בוחרים להקים את ביתם בירושלים מתוך שליחות ורצון להביא לשינוי בשכונות המוחלשות של ירושלים.

צעירים אלה פועלים להחיות מחדש את הסביבה השכונתית, להתארגן סביב שיקום פיזי של  השכונות, הרחבת פעילויות בשעות הפנאי וחיזוק המעורבות של תושבי השכונה. פעילותם מביאה לשינוי במאזן הדמוגרפי של העיר ירושלים ותורמת לחיזוק השכונות בעיר. בנוסף, חברי הקהילות מאגדים סביבם פעילים חברתיים נוספים, ומסייעים בשינוי הנרטיב של ההגירה השלילית לעיר.

כך למשל, חברי קהילת "משו משו" שבה חברים אמנים צעירים ממגוון תחומי האמנות, הקימו את ה"תה-אטרון בוסתניה" בין השכונות קרית יובל וקרית מנחם. אל מתחם זה מגיעים צעירים מכל רחבי העיר כדי להנות ממופעי מוזיקה, סטנד אפ, תיאטרון ויצירה משותפת. חברי קהילת הצעירים "מוסללה", השיקו לאחרונה את "המרפסת – גג לעירוניות חדשה": מתחם ייחודי שאותו הקימו הצעירים חברי הקהילה, על גג בניין "כלל" המיתולוגי בסמוך לשוק מחנה יהודה השוקק.

המודל של קהילות צעירים משימתיות בירושלים יכול לשנות את המציאות בירושלים. בעיר של קונפליקטים, מתיחות ומאבקים מביאות הקהילות רוח חדשה וצעירה לה זקוקה כל כך עיר הבירה שלנו. כפי שמציין אחד מחברי הקהילה: "הקהילות יכולות להביא לירושלים סיפור אחר של אהבה ונתינה. צריך מעט אנשים ש"שרופים" על הסיפור והם יעשו בירושלים סיפור אחר". ככל שנשכיל לקדם את התפתחות התופעה נצליח לא רק ל"הצעיר" את העיר ירושלים אלא גם להצילה.

ד"ר חיה ג'משי היא מנכ"לית קרן שח"ף – שותפות פילנתרופית המקדמת צעירים שמחליטים לחיות כקהילה משימתית ופועלים למען שינוי חברתי
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק