לראשונה: יוצגו ממצאים ממסע נפוליאון בישראל

"נפוליאון היה פה": זהו שמה של תערוכה חדשה מבית הספרייה הלאומית, שתציג לציבור עשרות פריטים מהתקופה הקצרה שבה שהה השליט הצרפתי באזור. לדברי המומחים, התערוכה תאפשר היכרות עם אחת התקופות הפחות ידועות של ארץ ישראל

אסף גולן | 21/3/2017 17:00
תגיות: נפוליאון בונפרטה,המהפכה הצרפתית,הספרייה הלאומית,בארץ
תערוכה חדשה שתיערך בספרייה הלאומית חושפת מכתבים מקוריים, מפות ומסמכים המתעדים את מסעו של נפוליאון בונפרטה למצרים ולארץ ישראל.

נפוליאון וצבאו שהו במזרח התיכון פחות משלוש שנים, מתוכן רק כשלושה חודשים בארץ ישראל. אולם, במשך תקופה קצרה זו (1798-1801) ועל אף התבוסה הצבאית שנחל, הצליח הלוחם הצרפתי להטביע את חותמו באזור בכל הקשור לארכיאולוגיה, אגיפטולוגיה (חקר מצרים העתיקה), מיפוי המודרני, רפואה מודרנית ועוד.
 
צילום: מאוספי הספריה הלאומית
כבש את עזה, יפו וחיפה, אבל בעכו נאלץ לסגת. מדליה מתקופת נפוליאון צילום: מאוספי הספריה הלאומית

כעת עורכת הספרייה הלאומית תערוכה שתיקרא "נפוליאון היה פה!", ושתפתח, ביום חמישי הקרוב, עשרות מסמכים ומכתבים מקוריים, ציורים, מפות, מטבעות ופריטים נוספים מתוך "אוסף נפוליון ותקופתו", הכולל למעלה מאלף פריטים. האוסף קוטלג בפירוט ונסרק, ובקרוב יהיה נגיש באתר הספרייה לגולשים בארץ ובעולם.

בין הפריטים שיוצגו בתערוכה: מכתב המתאר את כיבוש יפו, ציורים ומפות של האזור שהוכנו בידי גיאוגרפים ואמנים מהמשלחת המדעית שנלוותה אל השליט, מכתב עם תנאי הכניעה של הצרפתים לאנגלים, מדליות של גנרלים צרפתים ועוד.

נפוליאון הגיע לאלכסנדריה ב-1 ביולי 1798, ורק שלושה שבועות לאחר מכן הוא הפך לשליטה של מצרים, לאחר נצחונו המוחץ בקרב הפירמידות. בראשית פברואר יצא נפוליאון עם צבאו לכיוון ארץ ישראל במטרה למנוע פלישה יזומה של אויביו, ובראשם האנגלים והעות'מנים.
  
צילום: מאוספי הספריה הלאומית
בין הפריטים שיוצגו: מכתב המציע לנפוליאון לקרוא ליהודים להצטרף לצבאו בכיבוש ארץ ישראל. ציור מלחמה צילום: מאוספי הספריה הלאומית

אחרי כיבוש אל-עריש הוא המשיך צפונה וכבש את עזה, יפו וחיפה. כאשר הגיע לעכו נתקל נפוליאון בהתנגדות עיקשת של מושל העיר, ולאחר כמה שבועות של מצור נאלץ הצבא הצרפתי לסגת ולשוב על עקבותיו, כשהוא מותיר אחריו שובל ארוך של פצועים וחולים. חלומותיו ושאיפותיו של נפוליאון להגיע להודו ולמזרח הרחוק דרך מצרים ולהפוך ל"קיסר המזרח" נגוזו, ובשנים שלאחר מכן הוא ביסס את מעמדו בצרפת, ובמדינות שכבש באזור הזה הקים משטרים חדשים ברוח המהפכה הצרפתית.

לצד שאיפותיו הפוליטיות והצבאיות, השתוקק נפוליאון לחשוף את אוצרותיה הלא מפוענחים של מצרים העתיקה מחד, ולהותיר מצדו חותם תרבותי על מצרים והאזור. בתקופה הקצרה שבה שהה במזרח התיכון עם צבאו ועם משלחת מדעית שכללה מלומדים ידועי שם וכ-2,000 אומנים, התחוללה למעשה מעין מהפכה מדעית.

בעקבות המסע נחשפו לעולם אוצרותיה הגדולים של מצרים העתיקה לצד תרבותה באותה עת. יחד עם הפירמידות, הספינקסים, האובליסקים, המקדשים והפפירוסים, תועדו גם חיי היום-יום, הבוטניקה, הזואולוגיה, והאומנויות. כל אלה תועדו בציורים בכרכי הענק של ה-Description de l'Egypte, שיצאו לאחר המסע.
 
צילום: מאוספי הספריה הלאומית
הזדמנות להתוודע להתפתחות המדעית המגוונת שחלה בעקבות המסע. חריטה של לוחמים על סוס צילום: מאוספי הספריה הלאומית

גם הרפואה התפתחה במהלך המסע: הרופאים במשלחת פיתחו וייצרו את התחבושת האישית (ה- Gauze peds) הראשונה ותרופות למגיפת הדבר. נפוליאון הקים גם בית דפוס בקהיר וכך, בפעם הראשונה בהיסטוריה, הופצו במצרים כרזות בערבית, ולמעשה החל הדפוס בערבית. בתערוכה יוצג טקסט כזה שהודפס ע"י הצרפתים, לצד מסמכים העוסקים בדפוס.

הישג משמעותי נוסף היה למשלחת המודדים הגיאוגרפים שנלוותה לנפוליאון. בפעם הראשונה בהיסטוריה הוציאה המשלחת מפות מדידה מפורטות בקנה מידה של 1:100,000 של מצרים וארץ ישראל. מפות מקוריות של אותה משלחת יוצגו גם כן בתערוכה בספרייה הלאומית.

עוד בין הפריטים המיוחדים שיוצגו, ושיהיו נגישים מעתה גם באתר הספרייה הלאומית: מכתב המציע לנפוליאון לקרוא ליהודים להצטרף לצבאו בכיבוש ארץ ישראל שלושה חודשים לפני המסע; מכתב המתעד את התארגנות הצבא הצרפתי ליציאה למסע תחת השם המטעה "צבא אנגליה"; מכתב ששלח הגנרל האצ'ינסון הבריטי לגנרל מנו הצרפתי העוסק בתנאי הכניעה של הצרפתים, שבו בין היתר הוא דורש את העברת אבן הרוזטה לידיהם; מכתב בחתימת ידו של נפוליאון בעניין תלונות טוחני הקמח במצרים; מכתב של קצין צרפתי המתאר את הטבח שביצעו החיילים הצרפתים בתושבי יפו; ציורים יפיפיים המתארים את מהלכי המסע; מפת המדידה הראשונה של חלקים מארץ ישראל ועוד. בתערוכה יוצגו גם איורים ורישומים מרהיבים ביופיים שהוכנו בזמן המסע ע"י ציירים, חרטים ואמנים נוספים.
 
צילום: מאוספי הספריה הלאומית
בזכות נפוליאון, למעשה החל הדפוס בערבית. ''נפוליאון היה פה'' צילום: מאוספי הספריה הלאומית

אוצרי התערוכה ציינו כי מדובר באוצרות ובפריטים שעד כה לא נחשפו לציבור, והצגתם תאפשר היכרות עם אחת התקופות הפחות ידועות ומסוקרות של ארץ ישראל. בנוסף אמרו השניים כי זו הזדמנות להתוודע להתפתחות המדעית המגוונת שחלה בעקבות המסע.

כל הפריטים בתערוכה נסרקו ועלו לאתר הספרייה, ובנוסף הופק מסע דיגיטאלי בעקבות נפוליאון: http://napoleon.nli.org.il.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך