מחיר למשתכן: דור חדש של ספסרי דירות

שר האוצר יצר דור חדש של ספסרים ולימד את הצעירים מהמרכז שיטה חדשה כיצד לסחוט עוד קצת כסף ממי שאין לו

נילי אהרון | 4/4/2017 13:04
תגיות: מחיר למשתכן, כחלון, פריפריה, דעות
שר האוצר שהגיע מגבעת אולגה שכח כנראה מאיפה הוא בא. במקום לפתור את בעיית הדיור בישראל הוא יצר בעיה חדשה ועמוקה יותר לתושבי הפריפריה. נכון לעכשיו, כישלון פרויקט מחיר למשתכן מגדיל את הפערים בין מרכז ופריפריה וממשיך לכרסם ביכולות הכלכליות של הצעירים בעיקר באזורי הפריפריה. מהנתונים שפורסמו בשבוע שעבר עולה כי פרויקט מחיר למשתכן שהיה אמור לתת מענה לזוגות צעירים נכשל, והצעירים אשר זוכים בדירות באזורים אלו מעדיפים לרכוש את הדירה לצורך השקעה ובכך מגלגלים את הנטל הכלכלי על צעירים מהפריפריה.

נוצר מצב שבו זוגות צעירים מאזור המרכז מחוסרי דיור בעצמם, זכו במחיר למשתכן בערי הפריפריה, רכשו את הדירות וכעת הם משתמשים באותן דירות, כדירות להשקעה. למעשה הם נשארים מחוסרי דיור באזור המרכז, אך בעלי דירה להשקעה בפריפריה. מי שהגה את הרעיון היה בטוח שזו הדרך למתן את שוק הנדל"ן ועל הדרך להביא אוכלוסייה צעירה ותוססת לפריפריה המרוחקת. הבלוף הזה התפוצץ לכולנו בפנים.
 
צילום: גדעון מרקוביץ
כחלון. שכח מאיפה הוא בא. צילום: גדעון מרקוביץ

אותם צעירים מהמרכז לא מוכנים לוותר על הנוחות ואיכות החיים שבועת המרכז מציעה וכמו יהודים טיפוסיים למדו את השיטה כיצד להרוויח מהפרויקט המגושם הזה. מחיר למשתכן הפך לגלגל מסחרי בין אוכלוסיית הזוגות הצעירים במדינה. אלו מהמרכז רכשו דירות במחיר למשתכן במחיר ריאלי ביחס לדירות במרכז וכעת הם אלו שמשכירים את אותן דירות לצעירי הפריפריה. צעירים מהפריפריה אשר משתכרים באופן ממוצע באלפיים שקלים פחות מהשכר הממוצע במשק, מוצאים עצמם שוכרים דירה מבני גילם.

לצרה הזו מצטרף הנתון נוסף שפורסם לאחרונה שמחיר למשתכן בבאר שבע, דימונה, קרית שמונה וירוחם נכשל, היות ומחיר הדירה גבוה מדי לציבור המקומי. דירה בפרויקט מחיר למשתכן בירוחם למשל עלתה כ-700 אלף שקלים, בפועל לא הייתה הנחה משמעותית.

כחלון התערב בשוק ובמקום לפתור בעיה אחת יצר בעיה משנית נוספת: אין פתרון למצוקת הדיור במרכז, אין פתרון לזוגות הצעירים בני הפריפריה, אך יותר חמור מכך הפכו את צעירי המרכז לספסרי שכירויות שמשתמשים בהטבה של המדינה כדי להרוויח כסף על גבם של תושבי הפריפריה. אז אתם שואלים מה הפתרון?! הפתרון האמתי הוא קודם כל הבנה תודעתית שאת הפריפריה אפשר וכדאי לפתח דרך בני המקום.

במקום לחפש כל מיני פתרונות ופרויקטים משונים שיגרמו לצעירים מהמרכז לזכות בדירה - לא משנה איפה - העיקר שיהיו בעלי דירה, שר האוצר צריך להיות אמיץ מספיק להאמין בבני ובנות הפריפריה, עליו לקחת את הפרויקט הזה כהזדמנות להיטיב עם המקומות שבהן הביקוש נמוך יותר וההיצע גדול יותר, ולתת הטבות משמעותיות לבני הפריפריה כדי שיצליחו לרכוש דירה באזורים שבהם גם ככה המחירים היו זולים. 

הנגב והגליל רווים בקרקע שניתן כבר היום להפשיר ולפתח. אך גם כאן מצאה המדינה ומנהל מקרקעי ישראל שיטה לקחת כסף ממי שאין לו, אם בעבר הלא רחוק מגרש של חצי דונם היה עולה בקרית שמונה או ירוחם 60 אלף שקלים, היום המחיר עלה במאות אחוזים לכדי 300 אלף שקלים. המחיר מבטא אך ורק את עלות הפיתוח שגובה המנהל שהרי הקרקע עצמה הינה בעלות אפסית. שר האוצר יצר דור חדש של ספסרים ולימד את הצעירים מהמרכז את השיטה כיצד לסחוט עוד קצת כסף ממי שאין לו.

הצעירים בפריפריה הפכו להיות שבוים בידי האוצר ומנהל מקרקעי ישראל. הם לא יכולים לרכוש דירות במחיר למשתכן, הם לא יכולים לרכוש קרקעות והם נאלצים לשלם שכירות מופקעת לצעירי המרכז שזכו בדירות. דווקא בפריפריה לכחלון יהיה קל יותר ליישם את הרפורמה במחירי הדיור, אם יאמץ למשל את יוזמת "בנים ממשיכים בפריפריה". הכוח בידיים שלו, הרי המנהל תחת חסותו והוא יכול להחליט שהוא מעניק הטבות לבני הפריפריה כדי לחזק את הנגב והגליל. ברור שזה לא סקסי כמו לפתור את מצוקת הדיור בתל אביב או במרכז, אך דווקא מהאביר החברתי היה מצופה שידע לפעול לא רק בשביל כותרות אלא בשביל צדק מהותי אמיתי.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

נילי אהרון

פעילה חברתית, פמיניסטית מזרחית תושבת ירוחם. מקימת תנועת הצעירים "התעוררות בירוחם". יוזמת פרויקט "בן ממשיך בפריפריה". סרן במיל' ביחידת דובר צה"ל.

לכל הטורים של נילי אהרון

המומלצים

פייסבוק