בוחשים בספרד? הקשר הרוסי לעצמאות קטלוניה
במקרה הספרדי, נראה כי המטרה האמיתית של המעורבות הרוסית היא דווקא האיחוד האירופי. יציאתה של קטלוניה אמורה להחליש את ספרד, שהינה אחת החברות החשובות באיחוד האירופי ובכך להחליש גם את האיחוד עצמו
בשבוע שעבר, תושבי קלטוניה הלכו להצביע במשאל העם לקראת עצמאות מספרד. בימים שקדמו להצבעה, התקשורת בספרד דיווחה על חשדות לנסיונות רוסיים להשפיע על תוצאות ההצבעה. לפי אותם מקורות, אמצעי תקשורת רוסיים הפיצו בספרד ידיעות כוזבות שמבקרות בחריפות את הממשל הספרדי, זאת, כדי להעמיק את הקרע בין ספרד לקטלוניה ולזרז את תהליך היפרדותה של קטלוניה. על פניו, החשדות נראים תמוהים - מהו העניין שרוסיה מגלה בחבל הארץ הקטן, המרוחק ממנה אלפי קילומטרים?זוהי לא הפעם הראשונה שרוסיה מואשמת בהטיית תוצאות של מערכת בחירות. במהלך השנה וחצי האחרונות, שמה של רוסיה נקשר לנסיונות להשפיע על תוצאות הבחירות בארצות הברית, בבריטניה, בצרפת ובמדינות אירופיות נוספות. כך, המעורבות הרוסית בקטלוניה איננה מקרית ולא קשורה אך ורק לסכסוך בין ספרד לקטלוניה, אלא היא חלק ממגמה חוצת גבולות, המאפיינת את רוסיה בשנים האחרונות. מאז שרוסיה פלשה לחצי האי קרים באוקראינה לפני כשלוש שנים וחצי, נוצרה מחלוקת מדינית חריפה בין רוסיה לבין מדינות המערב. הקרע הזה מניע את הממשלה הרוסית להפעיל רשת של אמצעים תקשורתיים וטכנולוגיים, שמיועדים להטות את דעת הקהל העולמית ולהשפיע על מדיניותם של מנהיגי המערב ביחס לרוסיה.
350 אלף איש צועדים בהפגנה נגד עצמאות קטלוניה (צילום: רויטרס)
המערך הרוסי עושה שימוש בשני אמצעים עיקריים. מצד אחד, הפצת "פייק ניוז" בעד המדיניות הרוסית ונגד אישים ומוסדות שמתנגדים למדיניות הרוסית. מנגד, האקרים שפועלים בחסות ובמימון ממשלת רוסיה פורצים לשרתים של מנהיגים ומוסדות זרים המתנגדים לרוסיה, כדי לשבש את פעילותם ולדלות מהם מידע פוליטי ומדיני יקר ערך.
המעורבות במערכות בחירות במדינות זרות היא אחד האמצעים החשובים עבור הרוסים, משתי סיבות: בטווח הקצר, התערבות במערכת בחירות מסוימת עשויה להגדיל את סיכוייהם של מועמדים הנוחים לרוסיה לתפוס את השלטון (כך נעשה למשל בצרפת, כשהרוסים ניסו למנוע את עלייתו של עמנואל מקרון לשלטון, שנחשב כביקורתי לרוסים). בטווח הארוך, מעורבות חוזרת ונשנית במערכות בחירות אמורה ליצור במערב אי ודאות כלכלית ולערער את אמון האזרחים סביב התהליך הדמוקרטי, נשמת אפו של המערב.

אזרחים מגיבים לתוצאות משאל העם בקטלוניה. הרוסים רוצים להעמיק את הקרע בין ספרד לקטלוניה.
צילום: AP
במקרה הספרדי, נראה כי המטרה האמיתית של המעורבות הרוסית היא דווקא האיחוד האירופי, גוף שנתפס על ידי הרוסים כגוף מערבי מאיים ושנוא. יציאתה של קטלוניה, מחוז עשיר בספרד, אמורה להחליש את ספרד, שהינה אחת החברות החשובות באיחוד האירופי ובכך להחליש גם את האיחוד עצמו.
למרות הפעילות הרוסית הענפה, יש לזכור שלמערב ישנו יתרון טכנולוגי ומודיעיני מובהק על פני הרוסים, יתרון שרק הולך ומשתפר עם הזמן. ההתקדמויות הטכנולוגיות, יחד עם הגברת המודעות לסכנה ברחבי העולם והעמקת שיתופי הפעולה בין ממשלות זרות ובין הממשלות לגופים עסקיים מעולם המדיה והסייבר, יוכלו להחליש לאורך זמן את האפקטיביות של צעדים רוסיים דומים בעתיד.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg