 |
/images/archive/gallery/115/957.jpg בקבוק יין של רקנאטי.
צילום: יחצנות  |
|
|
חיים גן מ"איש הענבים" מסביר איך להזמין יין במסעדה מבלי לצאת אהבלים |
|
|
 | דפדף בסטייל |  | |
חיים גן 14/6/2004 11:17 |
|
|
|
|
 |
מסעדות רבות מציעות כיום מגוון רחב של יינות: צרפתים, איטלקים, ישראלים ועוד רבים אחרים. לעיתים מוגשים היינות בטקס שכלליו מוגדרים מראש, ולסועד המשתתף בו, אם אינו מכיר את הכללים, הוא עלול להיראות מבהיל או מביך. אספנו לכם כמה כללים בסיסיים על מנת לעבור טקס זה בכבוד ובהבנה. ברגע הגעתכם לשולחן שהזמנתם יגישו לכם יחד עם תפריט האוכל גם את תפריט היין. רק מסעדות מועטות ישגרו לשולחן גם מלצר מיוחד ומתמחה המכונה "סומלייה" (מלצר יינות), שתפקידו לעזור לכם בבחירת היין. ברוב המסעדות, עליכם לבחור בעצמכם ללא כל עזרה את היין שברצונכם ללוות עימו את הארוחה, ולהזמינו מהמלצר "הרגיל" המשרת אתכם. לאחר שהמלצר ייגש להביא את היין שבחרתם הוא יציג אותו לאדם אשר בחר את היין מהתפריט. תפקידו של המזמין, בשלב זה, פשוט: לוודא כי המלצר לא טעה – לא בסוג היין ולא בשנת הבציר.
במידה שזהו היין, עליכם לאשר כי כך הוא (הנהון בראשכם יספיק). המלצר יחל את עבודתו בחליצת פקק השעם ויניח אותו מול מי שהזמין את היין, כל שעליך לעשות הוא לחכות לשלב הבא של המלצר. אין צורך להריח את הפקק – מנהג זה נולד בימים עברו בצרפת, והיה מוביל לדיונים על מקור השעם. אם אינכם מומחים בשעם, לא תסייע לכם הרחה זו במאום. השלב הבא הוא טעימת היין. המלצר ימזוג מעט מהיין אל הכוס וימתין לאישור. לטעימה זו מטרה אחת בלבד: לוודא שהיין אינו פגום או מקולקל. אם מצב היין תקין ובכל זאת אינו טעים לכם, זו לא בעייתו של המסעדן, שכן אתם אמורים לדעת את טעמו של היין שהזמנתם. במילים אחרות, "לא טעים" אינה עילה מוצדקת להחזרת היין. "לא תקין" היא עילה מוצדקת במאה אחוזים לעשות זאת, ובמקרה כזה חובה (!) על המסעדה להחליף את היין, ולא משנה מה מחירו.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
נשים וילדים קודם
|
 |
|
 |
 |
 |
|
לאחר שאושרה תקינות היין, יחל המלצר למזוג את היין לכוסות על פי הסדר הבא: נשים, בסדר גיל יורד, גברים, בסדר גיל יורד, ולבסוף הטועם – יהיה מינו אשר יהיה. תופעה מוכרת במסעדות ישראליות היא לראות גבר המנופף בכוסו אל המלצר שכביכול חלף על פניו ולא מזג לו יין. עתה, כאשר סדר המזיגה הנכון נהיר לך, אתה יכול לחסוך לעצמך את המבוכה. המתן לתורך, לאחר הנשים כמובן! מוזגים מקצועיים ימזגו כך שהיין יספיק לכל האורחים בשולחן- במידה ולא חישב נכון את כמות היין שבבקבוק עליו להזמין את הלקוח שחסר לו יין בכוס בדיוק לאותו היין, אך (ראו הוזהרתם) אל לכם לצפות לכך בארץ. בזמן שהמלצר מוזג לכוסות היין שלכם אנא ודאו כי הוא מוזג מקסימום עד לשליש מגובה הכוס, וזאת בכדי שתוכלו ליהנות מריחות היין בזמן לגימתו. במסעדות המכבדות את הלקוח ימשיכו לדאוג ולמלא את הכוסות ויחסכו מכם את המזיגה אל הכוס. אם אינכם מעוניינים בעוד יין בכוס מספיק להניח את היד מעל כוס היין בזמן המזיגה והמלצר יסיק מכך כי החלטתם שהספיק לכם. היה ויש לכם בקבוק המצונן בשמפניירה (כלי עם קרח ומים המקרר במהירות את היין) וסיימתם את תכולת הנוזל שבו, כל שעליכם לעשות הוא לטבול את ראש הבקבוק בשמפניירה וברגע שהמלצר יבחין בכך יבין כי עליו לדאוג לפינוי הכלי והבקבוק הריק. כולי תקווה כי כלים אלו יעזרו לכם בזמן סיוריכם ברחבי מסעדות בארץ ובחו"ל. אך זכרו, כי למרבה הצער עדיין ישנם מלצרים רבים שאינם מכירים את הכללים ועלולים לבצע טעויות – ואפילו טעויות קיצוניות. הכותב הוא מומחה ויועץ יין, המנהל את "איש הענבים" - המרכז לתרבות היין ביפו
|  |  |  |  | |
|
|
|
|
|
|
|
|