ראשי > סטייליסימו > אוכל > כתבה
בארכיון האתר
מסתבר שזה המשקה הטוב בעולם
מירה איתן עם קצת עובדות על בירה
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
מירה איתן
29/8/2004 13:05
במצרים העתיקה היו תעלות מסביב לחומות העיר, שאליהן היו התושבים משליכים את הזבל שלהם. הרבה פעמים זבל של עשירים יכול להזין עוד כמה, והעניים היו הולכים לחפש שאריות. יום אחד נאסף לחם רטוב מהתעלות, שהיה לו ערך מוסף: טעמו היה שונה וההרגשה הזחוחה שהוא גרם לאוכליו הטיבה עימם מאוד. הלחם היה עשוי מגרעיני שעורה. בכל מקום באוויר נמצאים שמרי בר, וברגע שהלחם נרטב התחילה פעולת תסיסה, והתקבל מוצר שגם השביע וגם גרם להרגשה טובה. להלן: הבירה.
 
הבירה היא אחד המשקאות האלכוהוליים
הקדומים בעולם. המילה Beer מקורה במילה הסקסונית Baere - שעורה. ייצור בירה תועד כבר באלף השישי לפני הספירה, בבבל. ממצרים הגיעה הבירה לאירופה, ובמחצית הראשונה של ימי הביניים גילו את ערכה המסחרי, והפופולריות שלה רק הלכה וגדלה עם השנים.
 
הבירה של ימינו מכילה ארבעה מרכיבים עיקריים: לתת שעורה, מים, שמרים וכשות, שהוא צמח מטפס שבפרחיו משתמשים בתהליך ייצור הבירה כדי לתת טעם וארומות למשקה (בייחוד מרירות) וכדי לשמור על תוחלת חיים ארוכה של הבירה.
הוראות הפעלה
בחלוקה גסה, הבירה מתחלקת לשני סוגים: בירת לאגר, שהאלכוהול שבה נוצר מתסיסת השמרים בתחתית המכל ובקור גבוה יותר; ובירת אייל, שהאלכוהול שבה נוצר מתסיסה על פני הנוזל, בטמפרטורה חמה יותר. בדרך כלל נוטות בירות הלאגר להיות בהירות, צלולות, מרירות וקלילות, ואילו הבירות מסוג אייל נוטות להיות כהות, סמיכות ועשירות בפירותיות ובארומה.
 
לבירה מספר אויבים עיקריים: חמצן, אור, חום וזמן. כל אחד מהם יכול לגרום לה להחמיץ ולאבד את טעמה, לכן רוב בקבוקי הבירה כהים ורצוי לאחסנם רחוק ממקורות חום. בירה בבקבוקים טובה יותר בחצי השנה הראשונה. ישנם מספר קריטריונים לאבחון טיבה של בירה. היא צריכה להיות צלולה. בצבע צהוב, זהב, כתום, אדום, חום שוקולד או שחור, רק לא עכור ודהוי. ראש הקצף צריך להחזיק מעמד זמן מה ואיתו גם בועות הגזים.
 
לבירה חייבת להיות ארומה של פרחים, אגוזים, פירות ועוד. הטעם צריך להיות מריר, עם טעם של מאלט, או פירות או עישון. ההרגשה בפה אמורה להיות מלאה ונעימה, והטעם המסיים אמור להישאר זמן מה ולא להיעלם מיד. גורם נעים מהווה איזון בין מרירות הכשות למתיקות המאלט.
 
את הבירה יש לשתות בטמפרטורות הקרובות לטמפרטורת התסיסה. את בירת הלאגר הבהירה בחמש עד שמונה מעלות ואת האייל הכהה ב-15-10 מעלות. למרות הזלזול בקצף הבירה, ראש הקצף חשוב מאוד. עוביו הנכון הוא כשתי אצבעות מעל הבירה וערכו בארומות הבירה המשתחררות בזמן פצפוץ הבועות.
מי ומי בארץ?
לארץ מגיעות בירות שונות מכל העולם. להלן המיפוי הבסיסי: ישראל - גולדסטאר, מכבי ונשר. דנמרק - קרלסברג וטובורג. הולנד - הייניקן וגרולש. גרמניה - בקס ולוונבראו. אירלנד - גינס, מרפי'ס, קילקני וג'ון מרטינס. ארצות הברית - מילר ובאדווייזר. מקסיקו - קורונה. צ'כיה - סטארופרמן ופילזנר. יפן - אסהי וספורו. אוסטרליה - פוסטר. סקוטלנד - גורדון.
 
המספר הרב ביותר של בירות מגיע מ
בלגיה, כנראה המעצמה הגדולה ביותר בעולם בתחום - לף, הוגרדן, לה שוף, קוואק, בארבר (עם דבש), פלורף , שימה, רושפור, קריק ועוד. חלק מהבירות מופיעות במספר סגנונות: בירות כהות, בהירות, מתובלות, בטעמים שונים ועם אחוזי אלכוהול שונים.
ומה אצלנו?
ייצור הבירה בישראל החל בשנת 1934 על ידי משפחת רוטשילד. המפעל הראשון נקרא מבשלת פלסטינה, והוא הרווה את צמאונם של חילות בנות הברית במלחמת העולם השנייה. השליטה במפעל עברה בין מספר ידיים לאורך השנים, עד לשנת 1985, שבה מוזג עם מפעלי המשקאות הקלים של טמפו.
 
טמפו מובילה את תחום שיווק הבירה בישראל עם מספר מותגי בירה, שהעיקרי שבהם הוא גולדסטאר, הנהנה מנתח שוק של 40 אחוז. כ-80 מיליון בקבוקי גולדסטאר נצרכים על ידי הישראלים מדי שנה.
 
נשמע מרשים, אבל הכל יחסי. בעוד הישראלי הממוצע צורך 14 ליטר בירה בשנה, לוגם האנגלי 110 ליטר, הגרמני 140 ליטר והצ'כי גומע 160 ליטר בירה בשנה. נחום מזאה, אחד ממומחי הבירה בארץ ומנהל מחלקת ההדרכה והאירועים של טמפו, מסביר: "בישראל הבירה נתפשת כמשקה בילוי ולא כמשקה נטו, להבדיל מתרבויות אחרות, שם שותים בירה גם לארוחת הצהריים או סתם כך בבית".
 
בימים אלה התבשרתי על יציאתו לדרך של מועדון בשלני הבירה הביתית הישראלי, או בשמו המועדף, מועדון חובבי הבירה הישראלי - הפתוח למתעניינים באופן רציני בבירה. כאן מדווחים על עשרות אנשים המבשלים לעצמם בירה ביתית. שגיא קופר, המייסד, משתף: "לבשל בירה בבית זה פשוט. ניתן לקנות קיט מרוכז שבתוכו יש לתת, שעורה וכשות בפחית המכילה קרוב לשני קילו וממנו ניתן לייצר למעלה מ-20 ליטר של בירה. בעשרות השנים האחרונות נחשפו אנשים רבים לעניין והבשורה עוברת לה מהר הלאה". המועדון מתארח בימים אלה באלימלך, רחוב וולפסון 35, תלאביב. למתעניינים,
ניתן לפנות במייל.
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

אוכל
להצמיח כנפיים  
דג בורי עם חומץ וטחינה  
יאללה, תעמיסו: בואי כלה  
עוד...