 |
/images/archive/gallery/116/275.jpg יערת דבש.
צילום: יחסי ציבור  |
|
|
לכבוד התפוח בדבש, שגיא כהן עם כמה הערות על מיני דבש משובחים במיוחד |
|
|
 | דפדף בסטייל |  | |
שגיא כהן 12/9/2004 12:31 |
|
|
|
|
 |
בשנת 401 לפני הספירה חנה צבאו הנסוג של קסנופון, בדרכו חזרה מבבל, לא רחוק מהעיר טרביזונד שליד הים השחור. עבור החיילים זה היה רגע מתוק נדיר: הם צרכו כמויות גדולות של דבש מקומי, שנעשה מפרח האזליאה הצהובה (Rhododendron luteum). תוך זמן קצר התחלפה שמחתם בהתקף של "שיגעון הדבש", תופעה שנגרמת בשל כמויות גדולות של החומר גראיאנוטוקסין (grayanotoxin) שנמצא בצוף של פרחי המשפחה הזו. הסימפטומים של שיגעון הדבש הם חולשה, הזעה מוגברת ותחושה של ריחוף. קשה לדעת מה דיווחו חייליו של קסנופון כשחזרו לביתם עם ההתקף הזה, אבל לפחות שני צבאות מפורסמים נוספים, צבאו של אלכסנדר בדרכו לאפגניסטן וצבאו הרומי של פומפיוס במלחמתו נגד מיתרידאטס, דיווחו גם
הם על התקף דומה של שיגעון הדבש. צמחים מהמשפחה הזו, שהתפוצה שלהם נרחבת במיוחד, נמצאים גם בחוף הצפון-מערבי של ארצות הברית. שם התכונות האלה של הדבש היו מוכרות היטב לשבטים המקומיים, ומשקאות שהופקו מהם מילאו תפקיד חשוב בטקסי כישוף. היום, כחלק מהתחייה הניו אייג'ית האופנתית של טקסים אינדיאניים ופסאודו-אינדיאניים, יש תחייה גם לדבש הרודודנדרון. התופעות עוברות אחרי מקסימום 24 שעות, כך שאם אתם מרגישים מוזר אחרי ארוחת החג, לא בטוח שזה בגלל הגפילטע. מכל מקום, רק כדי להסיר ספק, היום כדי ללקות בשיגעון הדבש צריך לעשות מאמץ גדול ומכוון להשיג דבש רודודנדרון. למיטב ידיעתי, אין שום דבש מסחרי שיש בו סכנה כזו, וודאי שאין דבש כזה בישראל.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
דבש - הגרסה המעניינת
|
 |
|
 |
 |
 |
|
דבש הרודודנדרון הוא דוגמה קיצונית לסוג דבש ייחודי, אבל כל דבש ראוי לשמו הוא מוצר אזורי שיש לו שימושים מקומיים מסורתיים וטעמים שמשתנים ממקום למקום. אז לכבוד התפוח בדבש, כמה הערות על מיני דבש משובחים במיוחד. באזור האוברן שבצרפת מייצרים דבש כהה מאוד, כמעט שחור, מפרחים של עצי מחט. מעלים את הכוורות להרים בתחילת האביב, והדבש שמיוצר בתקופה הזו משמש כמעט אך ורק לאכילה עם גבינות אזוריות. גבינה כחולה כמו הפורם ד'אובר, למשל, טעימה הרבה יותר עם כפית מהדבש השחור והסמיך הזה. אכילת גבינה עם דבש לא מייחדת רק את הצרפתים. הגורגונזולה המעולה ביותר של איטליה נאכלת גם היא עם דבש מקומי (כאן מדובר בדבש פרחי הרים), וכך גם חלק מהגבינות הבאסקיות. בסקוטלנד רווח מאוד דבש האברש. בשנים האחרונות יוחסו לדבש הזה כל מיני תכונות מרפא. אולי. אבל זה הרבה פחות חשוב. מה שחשוב הוא טעמו הנפלא והארומה יוצאת הדופן שיש לו. בגלל הפופולריות שלו דבש האברש הסקוטי הפך למותג. משווקים אותו היום בכל מיני צנצנות מתוחכמות ועם כל מיני פתקיות מעוצבות. מיותר לחלוטין. דבש האברש שנמכר בכל סופרמרקט בלונדון (למשל, בקומת המזון של סלפרידג'ס באוקספורד סטריט) טעים בדיוק כמו הדבש היוקרתי ביותר שתקנו בחנות אורגנית בנייטסברידג'. גם לדבש האברש יש שימוש מיוחד. זה הדבש שמשמש במה שהוא, למעשה, הליקר היחיד על בסיס וויסקי: הדרמבואי. דרמבואי עשוי מוויסקי סקוטי בתוספת כמות נכבדה של דבש אברש, עם מרכיבים סודיים שלטענת היצרנים פורטו כבר במתכון שהעניק הנסיך צ'רלס אדוארד סטיוארט ב-1746 לבעל בריתו קפטן ג'ון מקינון רגע לפני שנמלט מהאי סקאי לצרפת אחרי תבוסתו בקרב קולודן. וכל שניתן לומר על זה הוא שאם זה מה שהיה לצ'רלי בראש באותו רגע, לא פלא שהוא הפסיד בקרב. עוד דבש מעניין מיוצר באזור פיימונטה שבאיטליה. זה דבש שנעשה כמעט אך ורק מצוף של פרחי עץ אגוז. בדבש הזה, שהוא מצוין כשלעצמו וניתן לעתים להשיג אותו במעדניות הטובות של מילאנו, נוהגים לכבוש במחוז אגוזים ירוקים ולהשתמש בהם כקישוט על טורט האגוזים המקומי. הדבש הייחודי האחרון משמש למתכון די נדיר וטעים מאוד. הדבש הזה מיוצר בקנגורו איילנד שבדרום אוסטרליה על ידי זן מיוחד של דבורים חסרות עוקץ שזוכות להגנה כל כך תקיפה מצד השלטונות, עד שכל מטוס שמגיע לאי וכל מעבורת שעוגנת לחופיו נבדקים כדי להבטיח שדבורים זרות ואגרסיביות לא יחדרו לאי ויפגעו באוכלוסיית הדבורים שוחרות השלום שלו. לאוסטרלים, שיהיו בריאים, יש אפילו חוקים שאוסרים על גידול מסחרי של דבורים ליד שדה התעופה של אדלייד (שממנו מגיעות רוב הטיסות לקנגורו איילנד) וליד רציפי המעבורות שלה. וכל זה כדי שהדבורים של קנגורו איילנד (שמקורן, אגב, בזן איטלקי נכחד מהאי אלבה) יוכלו להמשיך ולייצר את הדבש הנדיר באיכותו שלהן מפרחי אקליפטוס. זה דבש מרוכז, תמציתי, שצבעו ענבר כהה יפהפה. והמתכון הייחודי? זחלי חיפושיות לבנבנים ושמנמנים משומרים בדבש. זה הרבה יותר טעים מאיך שזה נשמע. זה בטח הרבה יותר טעים מהגפילטע. |  |  |  |  | |
|
|
|
|
|
|
|
|