ראשי > סטייליסימו > שגיא כהן
בארכיון האתר
סאקה טו מי, בייבי
במנגוסטין לא מגישים מנגוסטין, אבל זו כמעט התלונה היחידה של שגיא כהן על המקום החמוד הזה
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
שגיא כהן
19/3/2005 10:03
אדם מהיישוב שחוזר הביתה מהמזרח מביא איתו חבילת אטריות. תרמילאי מביא איתו נודל בר. השיטפון האחרון של מזללות בסגנון דרום מזרח אסיה שפוקד אותנו צריך לפיכך להיתפש פחות כעניין קולינרי ויותר כעניין סנטימנטלי. משהו מעין גלויות תלת ממדיות, רק טיפה מוגדלות. מה לעשות, יש אנשים שקצת קשה להם להיפרד מהטיול הגדול למזרח. אין בזה, כמובן, שום רע. להפך, זה נחמד מאוד שאנשים חולקים איתך את זכרונותיהם. אם כי, כמו שיודע כל מי שזכה לשבת מול מצגת תמונות דיגיטליות של חברים שחזרו מהמזרח, יש גבול לכמות ההתפעלות שאדם יכול לגייס מול עוד ועוד תמונות משווקים אקזוטיים וממסיבות ירח מלא. 

מנגוסטין, הבר-מסעדה החדש שנפתח לאחרונה בקצה רחוב לילינבלום בתל אביב, הוא בעצם סוג של ערב שקופיות כזה. בערב אחד אתה יכול לטייל עם הבעלים מתאילנד ועד טוקיו, מסינגפור ועד אודאיפור. למרבה המזל, התמונות, גם אם שגרתיות משהו, הן באיכות טובה. במילים אחרות, אוכל גדול אין כאן, אבל אם מתחשק לכם ערב לא מחייב של טעימות ממאכלים שחלקם יזכירו לכם את המזרח וחלקם
יזכירו לכם שטוב שחזרתם מהמזרח, מנגוסטין הוא מקום ראוי בהחלט. 

בניגוד למה שאפשר לחשוב, מנגוסטין איננו שוכן בצל עץ מנגוסטין. יותר מכך: התפריט אמנם יודע לספר ש"מנגוסטין, רסטו בר אסייתי בנווה צדק, נקראת על שם פרי המנגוסטין. עץ המנגוסטין - Goicinio mangostine, שמוצאו מדרום מזרח אסיה, נחשב מכל פירות אסיה למעדן האקזוטי המשובח והנערץ ביותר... כל הנסיונות לתאר את טעמו המיוחד של המנגוסטין לא יצליחו לתאר את מיוחדות טעמו המופלא. שפים גדולים בכל העולם הפכו את המנגוסטין לסמל קולינרי שלהם והוא משתלב בבישולים בעלי ניחוח אקזוטי ובקינוחים שמתגלגלים על החיך בסיומה של ארוחה עשירה". 

אבל בדיוק כשאתה מתחיל לצפות בכליון עיניים לסיומה של הארוחה העשירה כדי שתוכל להזמין קינוח מנגוסטין שטעמו המופלא יתגלגל לך על החיך, מתברר שיש בעיה קטנה. במנגוסטין אין מנגוסטין. לגמרי אין. אין בשום צורה ואופן, מה שכבר מההתחלה יצר סוג של משבר אמון. אבל החן הפשוט של המקום והמנות היפות והסבירות פיצו עד מהרה על האכזבה הראשונית. 
מנגוסטין מבחוץ. צילום: רובי קסטרו
למה העוף קפוא?
התפריט, כדרכם של מקומות מהסוג הזה, מאפשר ללקוחות להחליט לבד אם הבעלים רצו לפתוח בר או מסעדה. מצד אחד, אפשר להזמין מנות פתיחה קטנות כדי ללוות משקאות (יש כאן בירה טובה, אם כי הסאקה המוגש כאן הוא המקבילה היפנית ליין פטישים, סאקה פשוט ונחות, שבשל מחירו הזול קנה לו חזקה מרגיזה ברוב המסעדות האסיאתיות שלנו), אפשר להזמין סלטים גדולים וטעימים ואפשר גם לאכול ארוחות מלאות.

מבין מנות הפתיחה, המוצלחת ביותר, ואולי המנה המוצלחת ביותר בכלל, היתה מנת קציצות דגים ושרימפס שהגיעה עם מטבל צ'ילי מתוק-חריף. קציצות הדגים הגיעו טריות ולוהטות, הן היו אווריריות במידה ודחוסות במידה, והתיבול העדין שלהן לא רק שלא נעלם תחת מטבל הצ'ילי אלא אפילו הודגש. זו היתה מנה טעימה ומפתיעה שנתנה את אות הפתיחה לשורת מנות מהנות.

למקום השני המכובד הגיע שיפוד קבב אסיאתי עם יוגורט טרי ונענע. בדומה לקציצות הדגים גם כאן הסוד היה במרקם. הקציצות היו פריכות וטובות, הן ירדו מהאש שנייה לפני שהגיעו אלינו, כך שרוטב היוגורט צינן קצת את להטן הטבעי, אבל לא סמירטט אותן. עוד מנה סבירה היתה שיפוד עוף בסאטה. רוטב הבוטנים המתובל היה חריף ומתוק במידה והוא הדגיש נקודה שחזרה גם במנות אחרות: מי שמבשל כאן יודע לעבוד. מצד שני, מי שקונה עבורו את הפרודוקטים, קצת פחות.

נתחי העוף, עד כמה שניתן לקבוע, הגיעו מעוף קפוא. אין לזה הצדקה: ההבדל במחיר מזערי וההבדל בטעם גדול. אם הנתחים היו מעוף טרי, זו היתה מנה נהדרת. ככה, זו היתה מנה שבזבזה יד טובה על מוצר שבשיאו הוא בינוני. דברים דומים אמורים לגבי סלט בשר בסגנון תאילנדי. התיבול, ההכנה והירקות היו ללא דופי. הבשר, כמדומני, הגיע מנתח קפוא וגם כאן, אין סיבה. האנשים במטבח יודעים לעבוד, תנו להם פרודוקטים קצת יותר טובים והאוכל כאן יהפוך ממהנה לכזה שמצדיק יציאה מיוחדת מהבית.

למנה עיקרית קיבלנו, בין השאר, עוף ושעועית ירוקה בקארי ובקוקוס על מצע אורז, שהיה יכול להיות מצוין אם העוף לא היה בא מאותו פריזר שממנו בא אחיו מהסאטה, וגיודון, תבשיל קדרה יפני של בצל ופרוסות בקר דקיקות ברוטב מתקתק. במסעדות העממיות ביפן, שהפכו את הגיודון למנה פופולרית להפליא בקרב תרמילאים, התכסיס הוא אורז דביק שניתן לאכול אותו בגושים. כאן, האורז המקומי התפרק בתוך הרוטב למין מרק אורז מתקתק. במילים אחרות, שוב בישול ללא דופי, פרודוקטים שצריכים לעבור מקצה שיפורים קצר השארנו קצת פחות מ-200 שקל לזוג. שווה.

מנגוסטין , לילינבלום 1, תל אביב, טל ': 03-5165767
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

שגיא כהן
עור לגויים: מסעדת דרלינג  
הפסקת תה: מסעדה בבייג'ינג  
כן, אדוני הבשר: מסעדת עב בשר  
עוד...