ראשי > סטייליסימו > אוכל > כתבה
בארכיון האתר
אל תבזבזו הכל על אופיום
מה עושים עם שדות הפרג שקצרתם לכבוד החג? קרין גורן ומירי קורנברג מ"מתוקה" עם 5 תשובות טעימות
לכתבה הקודמת דפדף בסטייל לכתבה הבאה
קרין גורן
25/3/2005 13:04
עכשיו, כשפורים כשפורים, אני מוצאת את עצמי מתגעגעת לחנוכה. מוזר, אבל תסכימו איתי שסופגניות עדיפות בהרבה על אוזני המן, או כמו שציינה בפני חברה טובה: "נכון שאוזן המן זו העוגייה הכי טיפשית שיש?". לא שזה הפריע לנו לרדת על קופסה שלמה של כאלה, אבל כמה שהיא צודקת. בצק פריך חמאתי זה טעים, מלית פרג זה גם טעים. אבל איכשהו, החיבור
הזה, למשולש ממולא, פשוט מתקבל מטופש. נראה שרק כשיגיע פסח, אני אתגעגע לפורים. 

למזלי, מירי קורנברג, השפית והבעלים של בית הקפה והקייטרינג "מתוקה", הגיעה כדי לפקח עליי שלא אשבית את השמחה. קורנברג משתפת אותנו במתכון לאוזני המן של אמא שלה, מתוקה, שעל שמה גם נקרא המקום, ויחד נכין עוד מתוקים ומלוחים עם המון פרג. 
שבלולי בריוש במלית פרג
בצק בריוש מגולגל לרולדה, המחביא בתוכו מלית פרג עשירה (בדיוק זו של אוזני ההמן) ואגוזי פקאן סיניים.

כמות: 10 יחידות
זמן הכנה: שעה+זמן התפחה וצינון

המצרכים לבצק בריוש:
3 כוסות גדושות (450 גרם) קמח
חצי שקית (25 גרם) שמרית
רבע כוס סוכר
4 ביצים
1 כפית גדושה מלח
200 גרם חמאה רכה, חתוכה לקוביות

המצרכים למלית:
1 כמות מלית פרג, ראו במתכון לאוזני המן להלן
1 כוס אגוזי פקאן סיניים, קצוצים
ביצה טרופה עם כף מים, לזיגוג

אופן ההכנה:
מכינים את הבצק: בקערת מיקסר מערבבים יחד קמח ושמרית. בעזרת וו לישה מעבדים את תערובת הקמח יחד עם סוכר, ביצים ומלח לקבלת בצק חלק, כחמש דקות. מוסיפים את קוביות החמאה בהדרגה ותוך כדי עיבוד. מגבירים את מהירות המיקסר לבינונית וממשיכים לעבד לבצק חלק, רך מאוד, דביק ומבריק, שתיים עד שלוש דקות. מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר למשך הלילה.

ממלאים ואופים: מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים. מרדדים כל חלק למלבן דק (חצי ס"מ) על משטח עבודה מקומח קלות (או על נייר אפייה). מורחים שכבה אחידה של מלית פרג, ומפזרים את הפקאנים. מגלגלים כל חלק לרולדה ופורסים לחמש פרוסות (שושנים) כל רולדה.

מניחים באופן מרווח על תבנית מרופדת בנייר אפייה (או בתוך קוקוטים חד פעמיים משומנים ומקומחים, לקבלת מראה מקצועי יותר). מתפיחים עד שהשבלולים מכפילים את נפחם, כשעה וחצי.

מחממים תנור ל-190 מעלות. מברישים בעדינות בביצה טרופה ואופים כ-20 דקות, עד שהשבלולים מזהיבים. מגישים ביום ההכנה.
חטיפי פרג מלוחים
בצק פריך חמאתי ופיקנטי, מועשר בגבינה ושמנת מתוקה. אפשר להוסיף לבצק כוס גבינה קשה מגוררת שאוהבים, למשל קשקבל או פרמזן. בנוסף, היזהרו לא לשרוף את המאפה, אבל תנו לו להשחים יפה, אחרת הוא לא יהיה קראנצ'י.

כמות: 750 גרם חטיפים
זמן הכנה: שעה+זמן צינון הבצק

המצרכים:
200 גרם חמאה רכה
200 גרם גבינה לבנה 9% שומן
2 כפות שמן
שליש כוס שמנת מתוקה
1 כף מלח
1 כפית סוכר
1 כפית גדושה אבקת אפייה
2 ושני שליש כוסות (375 גרם) קמח
ביצה טרופה עם כף מים, לזיגוג
פרג שלם, לקישוט

אופן ההכנה:
מעבדים במיקסר עם וו לישה חמאה וגבינה עד לקבלת תערובת במרקם של קוטג'. מוסיפים שמן, שמנת מתוקה, מלח, סוכר ואבקת אפייה ומעבדים לתערובת אחידה. מוסיפים את הקמח ולשים רק עד לקבלת בצק חלק ורך. מחלקים את הבצק לשלושה כדורים, משטחים לצורת פיתה ועוטפים בניילון נצמד. שולחים למקרר למשך הלילה.

למחרת מחממים תנור ל-170 מעלות. מרדדים כל 'פיתה' על נייר אפייה מקומח קלות לעלה בעובי שניים עד שלושה מ"מ (הכי דק שאפשר). מברישים בביצה טרופה ומפזרים פרג בנדיבות, לקישוט. חותכים בעזרת גלגלת פיצה למשולשים או מלבנים, מניחים בתבנית (יחד עם נייר האפייה עליו רידדנו) אופים כ-20 דקות, עד להשחמה.
אצבעות פרג. צילום: מיכל לנרט
אצבעות פרג
רולדות צרות באורך אצבע, שמכינים מבצק הפלאים של מירי: חמאה, גבינה לבנה, קמח וזהו. הבצק מתקבל רך מאוד, ורק אחרי קירור של לילה הוא הופך נוח לעבודה. אין בו סוכר, ועל המתיקות אחראיות מלית הפרג והריבה. 

כמות: 20 אצבעות 
זמן הכנה: שעה+זמן צינון הבצק ומלית הפרג  

המצרכים לבצק:
300 גרם חמאה רכה  
350 גרם גבינה לבנה 9% שומן  
חצי קילו קמח  

המצרכים למלית:
1 כוס ריבה שאוהבים  
1 כמות מלית פרג (ראו במתכון לאוזני המן)  
ביצה טרופה עם כף מים, לזיגוג  
סוכר, לקישוט 

אופן ההכנה:  
מכינים את הבצק: במיקסר עם וו גיטרה מעבדים חמאה וגבינה לתערובת במרקם של קוטג'. מוסיפים קמח ומעבדים עד לקבלת בצק אחיד ורך. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומעבירים למקרר למשך הלילה. 

ממלאים ואופים: מחממים תנור ל-180 מעלות. מחלקים את הבצק לארבעה חלקים. מרדדים כל חלק על משטח מקומח קלות (או על נייר אפייה) למלבן צר וארוך, מורחים ריבה בשכבה דקה, ומעליה את מלית הפרג בשכבה אחידה על פני העלה ומגלגלים לרולדה (היא תתקבל דקה יחסית, בערך גלגול וחצי של בצק). 

חותכים את הרולדה לאצבעות באורך עשרה ס"מ. חוזרים על הפעולה עם יתרת הבצק והמליות. מניחים באופן מרווח על תבנית מרופדת בנייר אפייה, מברישים כל אצבע בביצה וזורים סוכר לקישוט. אופים כ-25 דקות , עד להזהבה.
אוזני המן של מתוקה. צילום: מיכל לנרט
אוזני המן (מתכון מיוחד של מתוקה)
אוזני המן מבצק פריך, עשירות הרבה יותר מאוזניים על בסיס שמרים. הנה המתכון של "מתוקה", בצק עם הרבה חמאה, ומלית פרג בסיסית ונהדרת, שמשמשת אותנו גם בשאר המתכונים.

כמות: 40 אזני המן בינוניות
זמן הכנה: שעה+זמן צינון בצק ומלית

המצרכים למלית:
200 גרם פרג טחון טרי
30 גרם חמאה
6 כפות סוכר
כ-1 כוס חלב (עד לכיסוי הפרג בלבד)
חופן נדיב של צימוקים (או צימוקי אוכמניות)

המצרכים לבצק:
250 גרם חמאה רכה
חצי כוס (60 גרם) אבקת סוכר
1 חלמון
חצי קילו קמח

אופן ההכנה:
מכינים את המלית: בסיר מבשלים על אש קטנה את כל חומרי המלית, כעשר דקות. מסירים מהאש ומעבירים לכלי רחב, ולמקרר, לצינון של שעתיים לפחות, עדיף לילה שלם. במהלך הצינון הפרג סופח את הנוזלים והתערובת תהפוך נוחה לעבודה.

מכינים את הבצק: במיקסר עם וו גיטרה מעבדים חמאה ואבקת סוכר לקבלת משחה חלקה. מוסיפים חלמון ורבע מכמות הקמח ומעבדים לתערובת חלקה. מוסיפים את יתרת הקמח ומעבדים רק עד לקבלת בצק חלק ולא דביק. משטחים את הבצק לצורת פיתה, עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשעה לפחות.

מרכיבים אוזני המן ואופים: מחממים תנור ל-160 מעלות. מרדדים את הבצק על משטח עבודה מקומח קלות (או על נייר אפייה), לעובי שלושה עד חמישה מ"מ. קורצים בעזרת כוס או קורצן עוגיות, עיגולים בקוטר הרצוי (בערך 7 ס"מ). מניחים כפית מלית במרכז העיגול, וצובטים את השוליים לקבלת אוזן המן. מניחים את העוגיות בתבנית מרופדת בנייר אפייה, ואופים 25 דקות עד לקבלת גוון זהוב.
עוגת פרג בחושה
עוגת פרג ביתית וחמאתית. חוץ מפרג, יש בה גם צימוקים מושרים בברנדי, קוקוס ושקדים.

כמות: 2 תבניות אינגליש קייק
זמן הכנה: שעה ורבע

המצרכים:
250 גרם חמאה רכה
1 וחצי כוסות סוכר
4 ביצים
1 כפית תמצית וניל
1 גביע (200 גרם) שמנת חמוצה
2 כפות ברנדי
1 ושני שליש כוסות (220 גרם) קמח תופח
100 גרם פרג טחון
חצי כוס (50 גרם) קוקוס
1 שקית (100 גרם) צימוקים (עדיף מושרים בברנדי למשך הלילה)
חופן שקדים פרוסים, לקישוט

אופן ההכנה:
מחממים תנור ל-160 מעלות. במיקסר מקציפים חמאה וסוכר לקבלת תערובת קרמית. מוסיפים את הביצים אחת אחת (לא מוסיפים ביצה נוספת עד שקודמתה נבלעה בתערובת). מערבבים יחד תמצית וניל, שמנת חמוצה וברנדי ומוסיפים לתערובת לסירוגין עם הקמח התופח, בשלוש עד ארבע פעמים. מעבדים רק עד לקבלת תערובת אחידה. מערבבים פנימה פרג, קוקוס וצימוקים. יוצקים את התערובת לתבניות משומנות ומקומחות ומקשטים בשקדים פרוסים. אופים 60-50 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.
אופנה
עיצוב
אוכל
  מדד הגולשים
ואפל בלגי עם קצפת ...
                  22.58%
הריח בחינם
                  8.6%
המהפכה הצרפתית
                  8.6%
עוד...

אוכל
להצמיח כנפיים  
דג בורי עם חומץ וטחינה  
יאללה, תעמיסו: בואי כלה  
עוד...