ויצ"ו פרסמה את חמש הפרסומות המבזות ביותר נשים
ועדה של תנועת הנשים ויצ"ו פרסמה לקראת יום האישה הבינלאומי שיחול ב-8 לחודש, את חמש הפרסומות הפוגעניות ביותר כלפי נשים שפורסמו השנה בישראל
בשיחה שקיימתי הבוקר עם עו"ד עירית גזית, מנהלת מערך הייעוץ המשפטי של ויצ"ו, הודתה שפניות ליצרנים ולמשרדי הפרסום, לא נענו עד כה. לדבריה יש התקדמות מסוימת בחינוך הקהל למודעות, ובפניות מצד הציבור במחאה על תשדיר זה או אחר שהכעיס או העליב את הפונה, אבל הכלבים נובחים והשיירה עוברת, ובתשדירים ממשיכות נשים להיות כלי לפיתוי, ממשיכות להיות עירומות לשליש ולרביע, ממשיכות לככב בסיטואציות מיניות בוטות על גבול הפורנוגרפיה. מה שמתכוונת תנועת הנשים לעשות לקראת 8 במרץ השנה, הוא יום האישה הבינלאומי, זה לחשוף את זהות הפרסומת שתקבל את "אות הקלון למפרסם הסקסיסטי". ואגב, זה לא תמיד גבר.
בין הפרסומות הפוגעניות השנה ניתן למצוא שוב פרסומת למשקפיים בכיכובה של בר רפאלי, שאי אפשר לטעון כלפיה שהיא רק דוגמנית ולכן חסרת השפעה על מה שמראים, שכן יש לה מניות בחברה שהיא מפרסמת.
גילה אושרת, יו"ר ויצ"ו ישראל' מקווה שהקמפיין הזה יצליח לחנך לצפייה ביקורתית בקרב הציבור וישפיע על החברות המסחריות ליזום פרסומים שלא יעשו שימוש שלילי בדימוי של נשים ובגופן. אשרת מוסיפה, שאם בעבר הנגישות לתכנים פורנוגראפיים בפרסומות הייתה מוגבלת, היום הפכו להיות חלק נורמטיבי מהחיים שלנו. ואין ספק שהדבר מעוות את תפיסת המיניות בקרב בני הנוער.
ועדת השיפוט של התנועה, המורכבת ממומחיות מגדר ותקשורת, נשים אקטיביסטיות, נשות אקדמיה, עיתונות ומשפט- סקרה את הפרסומות של שנת 2014 ובחרה לדעתה את החמש הפוגעניות ביותר. כמובן שמדובר בשיפוט אישי של חברות הוועדה. שיפוט שיתקבל על ידי נשים רבות אך עלול לעורר התנגדות בקרב המפרסמים שיכולים לטעון אחרת. אולם למרות אפשרויות הפרשנות האחרות בויצ"ו מבקרים את הפרסומות וקוראים לפרסומים להתייחס ברצינות לביקורת שלהם להבא:
על פי הוועדה מדובר בפרסומת סקסיסטית המשקפת מגמה מדאיגה של קמפיינים הפונים לקהל יעד צעיר, העושים שימוש זול במיניות האישה ובהצגתה כאובייקט. לדעת הוועדה הפרסומת מציגה באופן סטריאוטיפי בובה גברית בעלת פנטזיות: לקיים יחסי מין עם אישה משוכפלת לשלוש, לשבת במכונית אותה רוחצות בתשוקה שלוש נשים, להתערטל במשחק קלפים (פוקר עירום) עם שלוש נשים ועוד. הפרסומת הזו נפסלה לשידור בשעות מוקדמות בטלוויזיה, והופצה באופן נרחב ברשת. לדעת הוועדה הפרסומת חמורה ביותר בשל העובדה שהיא פונה לנערות, והדימויים בה עלולים להשפיע על תפיסת המציאות שלהן באשר ליחסים בין המינים, תפקיד הנשים בחברה ועל תפיסתן את עצמן.
שתי נשים, אסתי גינצבורג וטהוניה רובל, המורחות לק זו לזו. לדעת הוועדה הפרסומת מגלמת בתוכה מאפיינים סקסיסטיים משום שהיא מרמזת שפעולה פשוטה של מריחת לק גורמת לגירוי מיני. באופן מיושן נעשה שימוש במיניותן של הנשים על מנת למכור את המוצר.
לדעת הוועדה בפרסומת ישנם גם תכנים גזעניים, משום שנוצרת היררכיה בין האישה כהת העור לאישה בהירת העור. האישה כהת העור כפופה, משפילה מבט, נושפת על ציפורניה של הלקוחה ולובשת בגדים פשוטים יחסית שמזכירים מדים של פדיקוריסטית במכון יופי. האישה בהירת העור לובשת שמלה מהודרת, היא מאופרת ועונדת תכשיטים יוקרתיים ומזכירה אדונית. על אף ששתי הנשים מתחלפות בתפקידים לקראת סיומה של הפרסומת, רוב רובה של הפרסומת מתמקד באדונית.
גבר נוסע ברכבת תחתית ומדמיין סצנה של מועדון חשפנות בו אישה רוקדת סביב עמוד ("פול דאנס"), במטרה לפתות את הצופה- מוטיב הלקוח מעולם החשפנות והפורנו. ברגע שהגבר מרכיב את משקפיו הוא מתעורר אל המציאות בה הוא רואה לאכזבתו אישה אמתית, שיש לה ממדי גוף ומראה של אישה מן השורה.
לדעת הוועדה הגבר מוצג כצרכן פורנו ושירותי מין בתשלום. האישה "המושלמת" היא כזו שמפתה את הצופה ומתערטלת בפניו, כל תנועותיה והבעותיה מרמזות על גירוי הגבר, והאלטרנטיבה הלא מושכת והמגוחכת היא האישה האמתית.
פרסומת המציגה באופן סטריאוטיפי נשים שבאות למגרש הטניס בבגדי ים בשביל להשתובב לרקוד ולהתיז מים זו על זו. לדעת הוועדה הצילום מתמקד באיברי גופן של הנשים שנועדו לפתות את הגבר הלבן "הפטריארך" אשר יושב בעמדת השיפוט מעל השחקניות.
בסרטון מוצג מפגש
לדעת הוועדה הפרסומת מגלמת בתוכה שני מאפיינים חזקים: סקסיזם וגזענות. סקסיזם: הוא - עוסק במלאכת השמירה, ההגנה, הבישול, עבודות השירות. הן: אינטרסנטיות. ברגע שהן מבינות מה ייצא להן ממנו הן נשבות בקסמיו וממש מאוהבות בו.
גזענות: הגבר הוא בעל חזות מזרחית והנשים בעלות חזות אשכנזית. לכאורה הן בעמדת כוח, אבל למעשה הן מוצגות באור שלילי: אישה יכולה להיות בעמדת כוח רק אם היא מדכאת אוכלוסיות מוחלשות מהן כגון גברים מזרחים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg