עלייה דרמטית במספר תקיפות הכרישים בעולם
מתחילת העשור קפצו מספר התקיפות ב-69 אחוז. הסיבה המרכזית היא פגיעה באזורי הגידול שלהם על ידי בניית נמלים וכן תיירים שמציקים לכרישים ומייצרים אצלם מתח
אם בעבר תקיפות של כרישים נחשבו מאד נדירות, הרי שבעשור האחרון נרשמה עלייה דרמטית של 69 אחוז בתקיפות אזרחים על ידי כרישים, כשרק השנה נרשם גידול של 11 אחוז בתקיפות האלו. עם זאת, ההתקפות ברובן מתמקדות בחופיהן של שש ארצות מרכזיות: ארה"ב, ברזיל, דרום אפריקה, ראוניון, איי הבהאמה ואוסטרליה.בדיקה גם העלתה כי מחצית מהתקיפות מתבצעות בחופי ארה"ב כשהחופים המועדים ביותר להתקפות כאלו הם חופי פלורידה. הסיבה לכך נובעת ככל הנראה מהעלייה הדרמטית במפגשים בין בני אדם לכרישים והחדירה התעשייתית לאזורי המחייה שלהם. לדוגמה בחוף רסיפה בברזיל נבנה נמל ימי חדש. ההקמה החדשה פגעה בבתי הגידול של הכרישים הגדולים ויצרה מציאות שמאיימת עליהם.

יותר מפגשים עם בני אדם. כריש
צילום: שאטרסטוק
העובדה הזו גרמה לטורפי העל האלו, שנדיר מאד לראות אותם תוקפים בני אדם, לבצע התקפות רבות על הפועלים במקום. מחקר שנערך לאחרונה על ידי חוקרים מאוניברסיטת בונד בקווינסלנד, אוסטרליה מצא כי יש קשר ישיר בין תקיפות בני האדם לזיהום הימים ואפקט החממה. לדברי החוקרים ד"ר בלייק צ'פמן וד"ר דריל מקפין "תיירות הכרישים יוצרת מתח רב הומפגשים התדירים מידי עם הכרישים מעלים את הסכנה, בנוסף בעלי החיים האלו סובלים מצד אחד מזיהום הים ופגיעה בבתי הגידול שלהם.

כרישים באי פלאו
Fish 'n Fins
כך נוצר עליהם לחץ גדול וממצב שבו בעבר כריש בדרך כלל היה נמנע ממפגש עם בני אדם וכל שכן שהוא לא היה תוקף, היום כרישים יותר עצבניים ולכן יותר מסוגלים ועלולים לתקוף תיירים או אנשים שיצללו באזור שלהם". בהקשר לכך החוקרים מציינים כי "כשמתכננים נמל ימי או פעילות תיירות גדולה באזור שהוא בית גידול לכרישים צריך לחשוב על כך פעמיים. מדובר בבעלי חיים עם הרגלים וצורת חיים משלהם. לכן לא יתכן שנפגע בהם ולא תהיה לכך תוצאה בשטח.
לכן מלכתחילה צריך לחשוב על כך ולייצר מצב טוב יותר או כזה שלוקח בחשבון את בעלי החיים הימיים הגדולים האלו". בינתיים המצב מחמיר ורשויות החוק באי ראוניון אסרו על שחייה חופשית או גלישת גלים מסביב רוב חופי האי באוקיינוס ההודי וזאת עקב התגברות המפגשים בין בני אדם לכרישים. וכשמדובר בכרישים בראש רשימת התקיפות עומדים שלושה מיני ענק מסוכנים מאד: הכריש הלבן, כרישי שווריים וכרישי נמר.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg