פילים בטבע זקוקים לפחות משעתיים שינה בלילה
מחקר חדש שעקב אחרי נדודי בעלי החיים העצומים מצא שהם עוצמים עיניים פחות מכל יונק אחר. החוקרים עקבו במשך 35 ימים אחרי שתי פילות אפריקאיות בטבע, באמצעות ג'י-פי-אס וחיישני תנועה
פילים בקושי ישנים בטבע: הם נהנים משעתיים של עצימת עיניים בלילות, וגם זה רק בשעות הקטנות של הבוקר. כך דיווחו ביום רביעי חוקרים מעמותת 'פילים ללא גבולות' ומאוניברסיטת קליפורניה שבלוס-אנג'לס (UCLA).הממצאים פורסמו במגזין 'פלוס וואן', ומבוססים על תצפיות שנעשו על שתי נקבות פילים אפריקאיות בטבע, המתגוררות בפארק הלאומי צ'ובה שבבוטסואנה. נראה ששתי אלה ישנות פחות מכל יונק אחר המוכר כיום.

פיל אפריקאי
צילום: אי-אף-פי
על חדקי הפילות התקינו המדענים חיישני תנועה, הדומים למכשירי מעקב כושר אישיים. צוואריהן צוידו בקולרי ג'י-פי-אס מלאים, כולל ג'ירוסקופים, והחוקרים עקבו אחר פעילותן במשך 35 יום.
"מדידת פעילות החדק – האיבר הפעיל והנייד ביותר של הפיל - היא מכרעת. ההנחה הייתה שאם הפיל עומד במשך חמש דקות או יותר, הוא כנראה ישן", אמר החוקר פול מנג'ר מבית הספר למדעים אנטומיים באוניברסיטת ויטווטרסרנד שבדרום-אפריקה.
המדענים מצאו שהפילות ישנו כשעתיים ביום בממוצע, בדרך כלל בין שתיים בלילה לשש בבוקר. לדבריהם, גורמים כמו מידת החום והלחות השפיעו רצונן של הפילות לישון יותר מאשר השקיעה או הזריחה.
צמד הפילות ישנו בעמידה או בשכיבה, אך נטו לשכב לישון רק בכל שלושה או ארבעה ימים, וגם אז רק למשך כשעה. התבנית הזאת מרמזת שפילים אינם זקוקים לשינה עמוקה - המכונה 'אר-אי-אם', על שם תנועת העיניים המהירה האופיינית לשלב הזה בשינה – כדי לשמר את זיכרונותיהם באופן דומה לבני האדם. משמעות הדבר עשויה להיות שפילים אינם חולמים הרבה בשנתם.
"הסברה היא ששינה מסוג 'אר-אי-אם' חשובה לגיבוש הזיכרונות ולייצובם, אבל הממצאים שלנו אינם תואמים את התיאוריה על תפקוד השינה הזו, שכן זיכרונם ארוך הטווח של הפילים תועד היטב, אבל הם אינם זקוקים ל'אר-אי-אם' בכל יום כדי לשמר את הזיכרונות הללו", דברי מנג'ר.
תבניות השינה של הפילות לא הושפעו גם מרמת הפעילות שלהן ביממה שלפני כן. הן לא התעייפו יותר מהרגיל אחרי מסע ארוך, למשל. "חמש פעמים צפינו בפילות לאחר שלא ישנו במשך 46 שעות", נאמר במחקר, ולעתים במקרים הללו גמאו הפילות מרחקים אדירים, ייתכן כדי להימנע מחיות טרף, מציידים או מזכרים שביקשו להזדווג. "הן לא חוו עודף שנה בעקבות 'לילה לבן'".
מחקרים קודמים על בעלי חיים בגני חיות מצאו שהם ישנים בין ארבע לשש שעות בכל לילה, ועשויים לישון בעמידה או בשכיבה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg