עיניים קטנות

כל זוג משקפיים עשירי שנמכר בארץ מיועד לילדים. החברות הבינו כי לקהל הצעיר יש צרכים מיוחדים, והן מעניקות פתרונות לבעיות ראייה שונות תוך הבלטת המראה האופנתי. באיזה גיל כדאי לקחת את הילד לבדיקת עיניים, ומשקפיים של איזה מותג יעלו לכם 1,000 שקל

הראלה סטוצקי-באר | 27/5/2007 9:02 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בשנים האחרונות ניכרת מודעות גדלה והולכת של הורים לבריאות העיניים של ילדיהם, אשר באה לידי ביטוי, בין השאר, בגידול שנתי של כ-10% בצריכת משקפי ראייה ושמש לילדים. לדברי חזי קיכלמכר, יו"ר איגוד יבואני ויצרני מוצרי האופטיקה בישראל, "מדי שנה נמכרים בישראל כ-50 אלף זוגות משקפי ראייה לילדים וכ-200 אלף זוגות משקפי שמש".

מאיר רסין, אופטומטריסט, המנכ"ל והבעלים של רשת אופטיקנה, אומר כי מדובר בשוק שהיה רדום יחסית בעבר וב-5 השנים האחרונות מגלה סימני התעוררות. שוק זה מהווה היום כ-10% מכלל שוק האופטיקה בארץ, המגלגל כ-800 מיליון שקל בשנה.

לדברי אביב בריל, אופטומטריסט מוסמך ברשת אופטיגרופ, הגידול בשוק משקפי הילדים נובע מ-4 סיבות עיקריות: כ-70% מההורים הרוכשים לילדיהם משקפי שמש מעדיפים לקנות משקפיים ממותגים שעולים יותר; בתחום משקפי הראייה יש נטייה לרכוש לילד לפחות שני זוגות מחשש שאחד יישכח, ילך לאיבוד או יישבר; מגמות האופנה נכנסו גם לתחום זה, וקיימת נטייה ברורה של הורים לחדש את משקפי ילדיהם אחת לכמה חודשים על-פי צו האופנה, ולבסוף, השימוש בחומרים מורכבים כגון טיטניום מקפיץ אף הוא את מחירי המשקפיים.
רואים את הנולד

"למרות שעוד ועוד הורים פונים לחנויות אופטיקה מורשות לצורך ביצוע בדיקות ראייה, התאמת משקפיים ורכישת מוצר איכותי, עדיין מתקיימת מכירת משקפיים לילדים בדוכני מכירה ובחנויות צעצועים המציעים דגמים פשוטים מאוד ופחות איכותיים במחירים זולים", אומר גבי קאופמן, מנכ"ל רשת אופטיק דורון.

לדבריו, תחום משקפי הראייה מגלגל 40-50 מיליון שקל בשנה ומאופיין ברכישות משקפיים ובבדיקות ראייה. ד"ר דן געתון, מומחה לרפואת עיניים של שירותי בריאות כללית במחוז תל-אביב ומנהל מכון הגלאוקומה של המחוז, מסביר כי באופן יזום-ציבורי מתקיימות למעשה 3 בדיקות עיניים לילדים: בדיקה כללית בחדר הלידה (לא על-ידי רופא עיניים), בדיקה על-ידי רופא ילדים בטיפות החלב בגיל 3-6 חודשים ובדיקה לפני שהילד עולה לכיתה א'.

"בין גיל חצי שנה לגיל 6 לא נעשה שום דבר באופן יזום-ציבורי, למרות שזה גיל קריטי להתפתחות עין עצלה למשל. אם לא מתקנים אותה עד גיל בית-?ספר, היא תישאר עצלה לכל החיים".

געתון ממליץ לא להמתין לגיל 6, אלא לקחת את הילד לבדיקה ראשונה כבר בגיל שנתיים-שלוש, אלא אם כן רואים סימנים מדאיגים קודם לכן (כמו פזילה), ואז יש לפנות מיד לבדיקה. "את הבדיקה הראשונה מומלץ לעשות אצל רופא עיניים, ואם קיים חשש או צורך במשקפיים, אפשר להשלים אותה אצל אופטומטריסט מוסמך", מסביר געתון.

בדיקות עיניים לילדים העולים לכיתה א' מתבצעות בכל קופות-החולים

בחינם. אם אתם הורים לילדים מתחת לגיל זה, כדאי לדעת שאם הם זקוקים לבדיקה, הם זכאים להפניה ישירות לרופאי עיניים בקופה בעלות של אגרת ביקור בלבד (18-19 שקל). חלק מהקופות שולחות גם לבדיקה משלימה אצל אופטומטריסט, וזו נעשית בחינם. אז לפני שאתם רצים לבדיקת אופטומטריסט בחנות או ברשת, שעלותה כלולה לעתים במחיר המשקפיים או מחויבת בתעריף נפרד שנע בין 70 ל-300 שקל, כדאי לבדוק את ההסדר בקופה.

משהוחלט כי הילד זקוק למשקפיים וגם נקבע לאיזה סוג בדיוק הוא זקוק מבחינה אופטית, יש כמה פרמטרים שחשוב להקפיד עליהם. "ראשית, הם חייבים לשבת צמוד מאוד לעיניים ולפנים ולכסות את כל המבט, כדי שמרכז האישון של הילד יהיה מול מרכז העדשה והילד יסתכל רק דרך המשקפיים ולא מעליהם", אומרת ד"ר אלינה מלמוד, מומחית לרפואת עיניים של ילדים בשירותי בריאות כללית במחוז חיפה.

לדבריה, "חשוב שהמסגרת שלהם תהיה עשויה מחומר קל כמו פלסטיק או טיטניום, שלא יגרום לאלרגיה; שהם לא יגלשו על האף מחד או יגרמו ללחץ ותחושת כובד מאידך, ולכן מומלץ שהאפון
יהיה עשוי מסיליקון; שהמוטות מאחורי האוזניים יהיו גמישים (שוב, עדיף סיליקון) ובעלי קפיצים, כך שכשהילד יוריד את המשקפיים ביד אחת ולא בשיא העדינות, המוטות לא יישברו, ושהעדשה לא תהיה זכוכית שהינה חומר כבד ולא בטיחותי, אלא פלסטיק או פוליקרבונט שהוא חומר הרבה יותר קל ובטיחותי".

רואים את דורה

פרמטר לא פחות חשוב הוא שהמשקפיים יהיו אסתטיים, כדי שהילד ירכיב אותם וירגיש איתם נוח ונעים. "עד לפני שנים ספורות, ילדים שנזקקו למשקפי ראייה לא נהנו מאפשרויות בחירה רבות. היום המצב שונה לחלוטין", אומר רסין. "עם התעוררות השוק, התעוררו גם החברות המשווקות שהבינו כי לקהל הילדים יש צרכים מיוחדים, והן מעניקות פתרונות לבעיות ראייה שונות תוך הבלטת המראה האופנתי".

ואכן המבחר גדול. ברשת עיניים המסגרות הנמכרות ביותר הן של חברת קידו, ועלותן 380 שקל לא כולל העדשות. באופטיק דורון מותגים כמו קידו ו"הארי פוטר" עולים 280-450 שקל. אופטיקנה מציעה מסגרות של מותגים מובילים בעולם כגון "בראץ" ו"בוב הבנאי" במחיר של 419 שקל, ולאור הביקוש הגואה, היא פיתחה מותג בית לילדים בשם "אופטיקנה קיד" שעולה 399 שקל.

באופטיגרופ מחיר של זוג משקפיים נע בין 200 ל-500 שקל ועשוי להגיע גם ל-1,000 שקל במותגים הבינלאומיים כגון "סנופי", בוב הבנאי, "דורה", " פו הדוב" ובראץ.

תחום משקפי השמש לילדים מגלגל כ-10-20 מיליון שקל בשנה. לדברי ד"ר רונית לוינגר, מנכ"ל רשת מרפאות עיניים, המודעות להגנת עיני ילדים נמוכה מאוד והשימוש במשקפי שמש מתחיל על-פי רוב בגילאי העשרה. געתון היה רוצה לראות ילדים כבר מגיל אפס מרכיבים משקפי שמש כשהם יוצאים החוצה, אך כיון שזה לא מעשי, הוא ממליץ להתחיל מוקדם ככל הניתן ולהפוך את לקיחת משקפי השמש בכל פעם שיוצאים מהבית למנהג.

לדברי געתון, "קרינת השמש, ובמיוחד קרינה אולטרא סגולה (UV), גורמת נזק מצטבר לעין. ידוע היום על בסיס מחקרים, כי קרני השמש ובמיוחד קרני UV מזרזות התפתחות של קטרקט, למשל, וגורמות לפגיעות אחרות בכל חלקי העין". לכן הפרמטר החשוב ביותר והכמעט בלעדי שיש לחפש כשקונים משקפי שמש לילדים הוא את התווית המציינת כי המשקפיים עומדים בתקנים לחסימת קרני ה-UV".

 עדשה כהה יותר לא בהכרח מגנה טוב יותר. לעתים היא אפילו מזיקה, או במילים אחרות, לכהות אין קשר עם יכולת הסינון", אומר געתון. למרות שבחנויות ינסו לשכנע אתכם שכדאי להוסיף עוד "קצת" כסף ולקנות משקפיים עם ציפוי אנטי-ריפלקס, מאיה ספיר, אופטומטריסטית ומנהלת תחום האופטיקה ברשת אירוקה אומרת שאפשר לוותר על זה. לדבריה, "ציפוי אנטי-ריפלקס אצל ילדים יכול להיות בעייתי משום שלמרות יתרונותיו יש לו חיסרון אחד, והוא שבמגע עם האצבעות (וילדים נוהגים לעשות זאת הרבה) נוצרת שכבה שומנית על הציפוי שמלכלכת אותו, מקשה על הראייה ויוצרת מאמץ יתר של העין".

באופטיקנה משקפי שמש לילדים עולים החל ב-99 שקל, ובימים אלה הם מוצעים בהנחה של 20%. באירוקה מציעים קולקציה מצוירת וצבעונית תחת המותג "אירוקה ג'וניור" בטווח מחירים של 79-99 שקל; באופטיק דורון מוצעת קולקציה המכונה risk no, שפותחה והותאמה במיוחד עבור ילדים הן מבחינת המסגרת והן מבחינת העדשה ועלותה: 80-120 שקל; ברשת עיניים משקפי שמש "נו-ריסק" עולים 69 שקל, ומשקפי Cebe הכוללים שני דגמים, שהאחד מתאים לילדים בגילאי 4-6 והשני לגילאי 6?10, עולים 189 שקל, ובאופטיגרופ טווח המחירים הוא 100- 200 שקל.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים