לא על הדיאטה לבדה

מי לא חולם על גלולת הפלא, כזאת שנוטלים לפני השינה ושעד הבוקר הופכת אותנו לרזים ולחטובים? חלומות לחוד: רוב תכשירי ההרזיה פועלים רק כהשלמה לשינוי כולל באורח חיים, ורבים מהם בכלל מכילים חומרים שאסורים לשימוש במדינות רבות בעולם

הראלה סטוצקי באר | 5/6/2007 8:34 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
עד שמישהו ימציא את גלולת הפלא שתאפשר לאכול הכל ולהישאר רזים או ליטול אותה בלילה ולקום בבוקר נטולי קפלים ומשמנים, שוק הדיאטות למיניהן ימשיך לצמוח, לגדול ולהתפתח. בשנים האחרונות הוא גדל בקצב של כ-15% בשנה. לדברי לילית רומם, מנכ"ל שומרי משקל, הוא כנראה ימשיך לגדול גם בשנים הקרובות.

המגמה הצפויה מיוחסת לשני גורמים סותרים לכאורה. לפי רומם: "גידול בממדי תופעת ההשמנה, לצד עלייה במודעות לנושאי תזונה ובריאות; והחשיבות שמיוחסת למראה החיצוני". אלא שבד בבד עם הרחבת השוק מתעצמת גם התחרות. בגלל היעדר חסמי כניסה, או במילים אחרות - מאחר שמדובר בשוק לא מפוקח, נכנסים אליו גם מוצרים ושיטות שבמדינות רבות בעולם נאסרו לשימוש.

שוק הדיאטה בישראל, הכולל קבוצות הרזיה, דיאטניות וכיוצא בזאת, נאמד ביותר מ-5 מיליון דולר בשנה, ואליו נתייחס בכתבת המשך. שוק מוצרי הדיאטה או ההרזיה העצמית, שבו נעסוק עתה, נאמד ב-25 מיליון דולר בשנה, והוא כולל מגוון רב של מוצרים ותכשירים במחירים לא זניחים כלל, כיוון שצריך לצרוך אותם זמן מה כדי להגיע לתוצאות.

"מלבד שתי תרופות מרשם עיקריות, מדובר בכמוסות, בסיבים תזונתיים להקניית תחושת שובע, בחליטות תה למיניהן, בתמציות משקה מרוכזות, בשייקים חלבוניים, מסטיקים לדיכוי התיאבון ועוד", אומר אילן שקד, מנהל שיווק בתי-מרקחת וטבע ברשת סופר-פארם. בנוסף, הוא מציין, כי חליטות התה ומוצרי בליעה שאינם כדורים תופסים 50% מהמכירות של אותה קטגוריה, כאשר בכל שנה מתווספים לשוק שניים או שלושה מוצרים חדשים.
מגוון כמוסות ומה היא התועלת?

לצד המוצרים הבולטים בשוק, ובהם תה טיבטי, מרזי מורית, 1.2.3.4 של אר-קופרמה, הרבלייף וכמוסות ההרזיה של GNC, התווספה השנה בין היתר גם ערכת הדיאטה B-LIGHT, שהינה פיתוח ישראלי מבית היוצר של חברת דרמה יאנג, המשווקת על-ידי חברת ארומה לייף. הערכה מבוססת על שילוב של טבליות בטעם שוקולד וחליטת צמחים מפחיתי תיאבון, שביחד מסייעים, לדברי החברה, לירידה מבוקרת במשקל, שתתחילו להרגיש בה כבר בתוך שבועיים. ערכה עולה 200 שקל ומספיקה לחודש.

כמוסות Xenadrine שפותחו בצרפת אמורות לשפר את יעילותה של רקמת ה-BAT, האחראית לחילוף החומרים. שילוב החומרים בפורמולה, אומרים בחברה, מדרבן את ייצור האנרגיה בתאי השומן ומגביר את אפקט שריפת הקלוריות. את התוצאות אמורים להרגיש בתוך חודש, והמחיר הוא 199 שקל לאריזה המכילה 90 כמוסות.

"תיאלין" של חברת ארקופרמה הצרפתית, המשווק על-ידי B פרמה גורי, הינו מוצר המורכב משני צמחי מרפא: תה יאווה ותה קמיליה. הוא פועל במערכת העיכול לצמצום ספיגת סוכרים ושומנים ולהגברת פירוק השומן. הטענה היא כי בתוך חודשיים תחושו ירידה במשקל - במחיר 200 שקל ל-320 כמוסות.

"ציטוזן לייף" היא

דיאטה חדשה מבית לייף, המבוססת על סיב תזונתי, שיתרונו בכושר הספיגה הגבוה שלו וביכולתו לקשור אליו מולקולות של שומן. כלומר, הוא סופח מים ושומנים ועל-ידי כך מפחית את ספיגת השומנים בגוף ותורם לתחושת השובע. ציטוזן תעלה לכם 129.99 שקל ל-12 טבליות, המספיקות לחודש.

לדברי שקד, כמו ביתר המוצרים בעולם הצרכנות, גם בשוק ההרזיה עולם הפרסום תופס נתח נכבד בהשפעה על המכירות, כאשר הפרסום האפקטיבי ביותר משלב בדרך כלל אינפורמציה "רפואית" ומודעות של "לפני" ו"אחרי". השאלה היא עד כמה התכשירים השונים להרזיה עצמית יעילים מעבר לפרסום.

לדברי אירית פורז, הדיאטנית הראשית של שירותי בריאות כללית, בכל תרופה קונבנציונלית או הומאופתית קיים אפקט פלצבו (תרופת דמה) שעובד בכ-30% מהמקרים, ולכן בכל מחקר ההפרש לטובת התרופה לעומתה פלצר בו צריך להיות יותר מ-30". המשמעות היא שלא משנה איזו תרופה ייקחו, לאחד מתוך 3 אנשים היא תעזור בגלל האפקט, כך שאי אפשר לבטל אותו".

מעבר לאפקט זה, שום מוצר לא הוכח מדעית כמסייע ישירות להרזיה. יש גורמים שתורמים לשובע, כגון דגנים מלאים, סיבים תזונתיים, כמוסות של סיבים ועוד.

שיטות מפוקפקות

בנוסף, קיימות בשוק כל מיני קליניקות צדדיות שהרופאים בהן רושמים כל מיני מרשמים. "הלקוח על פי רוב נוטל את התכשירים מבלי לדעת מה הם מכילים ומהן תופעות הלוואי שלהם. מעבר לעובדה שמדובר בעבירה על החוק, לעתים מתברר שמדובר בחומרים שנאסרו לשימוש בארצות הברית ובאירופה, כמו אמפיטמינים למשל", אומרת פורז.

פרט לכך, קיימות בשוק שתי תרופות הרשומות כתרופות להרזיה: "קסינקול", שמפחיתה את ספיגת השומן במעיים, ו"סיבוטרמין", שתורמת לתחושת שובע במוח. "שתיהן חייבות מרשם רופא ומוכרות בעולם כתרופות שעובדות ומסייעות להרזיה, אך בתנאי שנוטלים אותן לצד דיאטה מתאימה ופעילות גופנית", אומרת פורז. כלומר, הן מהוות השלמה לשינוי באורח חיים ולא עומדות בפני עצמן.

"כיום יש גם פריחה של שיטות כמו הרטטה, הקפאה, קירור, חימום ועוד - שחלקן במפורש נאסרו לשימוש בארצות הברית ובאירופה, וחלקן עלולות להיות מסוכנות". המלצתה לכל מי שמקבל מרשם מפוקפק או שבכל זאת מחליט לרכוש מוצר דיאטה כלשהו, היא לברר מי עומד מאחוריו, האם הוא מגובה בניסוי מדעי ולדרוש לדעת את הרכב החומרים ותופעות הלוואי הצפויות.

בנוסף היא ממליצה לבדוק אפילו באינטרנט אם המרכיבים חוקיים מבחינת ה-FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקני) ולהתייעץ עם גורם מוסמך לפני שרוכשים את התכשירים, שכן לא תמיד הם מתאימים לתרופות שנוטלים על בסיס יומי וגם לא לכל אחד. למשל, מי שסובל מבעיות במעיים אסור לו לקחת מוצרים המכילים סיבים, ומי שסובל מיתר לחץ דם אסור לו לקחת תכשיר הכולל קפאין.

"מה שעשוי להועיל עלול גם להיות בעל פוטנציאל להזיק. מאחר שאין פיקוח על שוק הדיאטות, האחריות נופלת על כל אחד מאיתנו. מדובר בבריאות שלנו", אומרת פורז. ועוד דבר, חלק מהמוצרים מחייבים את צריכתם כמה פעמים ביום. אם אתם לא חושבים שאתם מאלה שמסוגלים לעמוד בהתחייבות כזו, אל תתחילו. חבל על הכסף.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים