גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


להרוויח בלי לצאת מהבית

משכירים דירה, ציוד או את העסק שלכם? אם כן - אתם משתייכים לקבוצה העונה על ההגדרה של בעלי הכנסה פסיבית. מי נחשב למכניס פסיבי, כמה מס תשלמו על ההכנסה וכמה דמי ביטוח לאומי ינוכו ממנה - כל מה שאתם צריכים לדעת ומהן האפשרויות העומדות בפניכם

לירן דנש | 30/1/2008 10:57 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לפני כשלושה חודשים קיבלה א, בת 40 מנתניה, מורה במקצועה, דירת 3.5 חדרים בגבעתיים בירושה. לאחר שיפוץ קל של הדירה היא פרסמה מודעה "להשכרה" באינטרנט, ולאחר כמה ימים מצאה משפחה שתשכור את הדירה ב-1,000 דולר בחודש.

"חשבתי שבשלב זה נגמר הסיפור, ואוכל להמשיך בעבודתי כמורה ובמקביל ליהנות מהסכום הרב שייכנס מדי חודש לחשבוני. כלל לא ידעתי כמה התעסקויות סביב ההכנסה הנוספת הזו יהיו לי, ובוודאי שלא שיערתי שאצטרך לשלם מס עליה", היא מספרת.

א' היא רק אחת מתוך אזרחים רבים המרוויחים כסף מהשכרת דירה או שטח שבבעלותם -"עבודה" שלא ממש עובדים בה. אזרחים אלה מרוויחים מה שנקרא "הכנסה פסיבית".

להבדיל מהכנסה המתקבלת מעבודה אישית, שהעובד מתאמץ ומתייגע עבורה - כמו משכורת או השכרת נכס שהיה פעיל לפחות 10 שנים - הכנסה פסיבית היא סכום שמתקבל מהשכרת נכס למגורים או לעסק, מהשכרת ציוד או מדיווידנד. כך מסביר אלי גורנשטיין, מנג'ר בכיר בחטיבת המס של פירמת ראיית החשבון והייעוץ דלויט ברייטמן אלמגור.

לדבריו, כל סכום שמתקבל על פי ההגדרה של הכנסה פסיבית - חייב בדיווח למס אלא אם עומדים בתנאים מסוימים. את הדיווח יש להגיש כדו"ח בסוף השנה - תוך חישוב הרווחים או ההפסדים מההשכרה - או "להתמסות" על כל ההכנסות משכר הדירה בשיעור 10% ללא קיזוזים של הוצאות מימון אחזקה או פחת.

עד לפני כמה חודשים, בכל פעם שבעל נכס היה מקבל סכום מזומן היה עליו לדווח על כך בתוך 30 יום לרשויות המס. ככלל, מציינים עו"ד בני קליפי ומירי ביקל, מומחים לדיני מס ממשרד שיבולת ושות', הכנסות פסיביות של יחידים נהנות משיעורי מס נמוכים יותר מהכנסות רגילות המתקבלות מעסק או מעבודה. כך, בעוד ששיעור המס השולי על הכנסה מעבודה או מעסק בשנת 2008 הוא 47%, שיעור המס החל על ריבית הוא 20%. שיעור המס החל על דיווידנד הוא 20%, ושיעור המס החל על רווח הון שצמח החל משנת 2003 (לרבות רווח הון ממכירת נכסי מקרקעין בחו"ל) הוא 20%.
משכירים בחו"ל? תשלמו פעמיים

לגבי הכנסות משכירות מקרקעין, קליפי וביקל מדגישים כי יחיד שמשכיר דירת מגורים יכול לבחור אחד מכמה מסלולי מס.

מסלול אחד הוא פטור ממס עד הכנסה של 4,200 שקל. אם ההכנסה גבוהה מסכום זה, ההכנסה העודפת תקטין את הפטור וכל העודף יחויב במלוא המס. לדוגמה, אם שכר הדירה הוא 5,000 שקל לחודש, תשלום המס יהיה מ-3,400 שקל; אם שכר הדירה הוא 8,000 שקל לחודש, המס ייגבה מ-800 שקל.

בהקשר זה, מציין גורנשטיין גם את ההשפעה של מיסוי ההכנסות הפסיביות על העלאת המחירים על ידי משכירי הדירות, כאשר לדבריו אין ספק כי העלאת המסים משפיעה על מחירי השכירות - המשכירים רואים לנגד עיניהם את הכסף שנכנס להם לבנק ורוצים להגדיל את ההכנסה נטו שהם מקבלים.

במסלול השני קיימים 10% מס על מלוא ההכנסה, ללא ניכוי הוצאות ותשלום מס מלא ועם ניכוי הוצאות מימון ופחת. החיסרון: גורנשטיין מדגיש כי במסלול זה לא ניתן לקזז הפסדים או הוצאות משנים קודמות.

במסגרת חוק ההסדרים לשנת 2008 נקבע כי דמי ביטוח לאומי יחולו גם על ההכנסות הפסיביות - דמי שכירות,

דיווידנדים או ציוד - גם אם ההכנסה הפסיבית נמוכה ממחצית סך כל הכנסות האזרח. לפי שיטת המיסוי שהייתה נהוגה עד כה, כאשר ההכנסה הפסיבית הייתה נמוכה מההכנסה הישירה, לא היה צורך לשלם עליה לביטוח לאומי.

הטענות העיקריות נגד החידוש היו שמדובר בעצם בשיטת מיסוי נוספת, שתטיל עול כספי נוסף על בעלי ההכנסות הפסיביות, בעיקר משום שדמי הביטוח הלאומי שייגבו עליהן לא יוסיפו למשלם נקודות זיכוי כמו תשלום רגיל לביטוח הלאומי.

באשר לאזרחים המשכירים נכסים מחוץ לישראל, כמו מקרקעין עסקי או דירות למגורים, קובע החוק כי הם יכולים לבחור אחת משתי האפשרויות הבאות: מסלול שבו תשלום מס בשיעור 15% ללא אפשרות לניכוי הוצאות או לקבלת זיכוי בגין המס הזר, אך עם אפשרות לניכוי פחת; או מסלול של תשלום הכולל תשלום מס מלא, ניכוי הוצאות וזיכוי בגין המס הזר במדינה שבו מצוי המקרקעין.

כמו כן, גורנשטיין מציין כי על פי אמנת המס שישראל חתומה עליה, זכות המיסוי הראשונה על נכסים שישראלים משכירים בחו"ל שמורה למדינה שבה נמצא הנכס.

רענן כהן
דירה להשכרה - המיסוי מעלה את השכירות רענן כהן
שלוש דרכים לשלם מס על הכנסה פסיבית

מסלול פטור ממס: החוק מעניק פטור מתשלום מס על הכנסה מדמי שכירות שמקורה בהשכרת דירת מגורים אחת לפחות, עד תקרה מסוימת. בשנת 2004 היה גובה התקרה 7,390 שקל, בשנת 2005 - 5,595 שקל. בשנת 2006 - 3,730 שקל.

כדי לקבל את הפטור יש לעמוד בתנאים הבאים: דירה המשמשת למגורים, משכיר יחיד, שוכר יחיד, הדירה אינה רשומה כנכס המשמש כעסק של המשכיר. משכיר שבמהלך שנת המס נהנה מהכנסה מדמי שכירות בסכום גבוה מהתקרה, יהיה פטור ממס על ההכנסה מדמי השכירות עד גובה התקרה המתואמת.

מסלול מס בשיעור 10% מההכנסה ברוטו: על פי סעיף 122 לפקודת מס הכנסה, יחיד שהייתה לו בשנת המס הכנסה מהשכרת דירה המשמשת למגורים בישראל, יהיה רשאי לשלם על ההכנסה ברוטו מס בשיעור 10% בלבד. את המס יש להעביר לפקיד השומה של מס הכנסה כמפורט בסעיף, ללא קביעת תקרה לגובה ההכנסות.

התנאים: הדירה אינה רשומה כעסק ומשמשת למגורים בישראל, וכן עמידה בתשלום מקדמות שוטפות לפקיד השומה. לפיכך, מי שלא שילם מקדמות במהלך שנת המס לא יוכל לבחור במסלול זה בדיעבד.

שילוב בין המסלולים: על פי החוק אין מניעה לשילוב מסלול 10% עם מסלול פטור. אפשר, לדוגמה, לשלם 10% מס על דירה אחת (למשל, דירה ישנה שנרכשה לפני שנים רבות, שאין בגינה הוצאות מימון ואשר הפחת בגינה נמוך), ולצורך תשלום מס על דירה אחרת (דירה שנרכשה במימון גבוה וזכאית לפחת גבוה) לבחור במסלול הפטור ממס.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים