גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


מי דואג לפנסיה שלכם?

גם כשעושים הכל נכון וחוסכים במשך שנים - לא קל לקבל את כספי הפנסיה. מומחי הביטוח טוענים כי 40% מהחוסכים לא מקבלים את הסכום שמגיע להם. תלאות של בירוקרטיה, תשובות מעורפלות וכשלים במערכות המחשוב מעידים על אוזלת יד של חברות הביטוח

יוני ויצמן | 5/2/2008 10:38 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
במשך שנים הפרישה ל' בת ה-61 מדי חודש מאות שקלים לאחת מחברות הביטוח הגדולות בשוק - עבור חיסכון הפנסיה שלה. בשנה שעברה יצאה ל' לפנסיה מוקדמת ממקום העבודה, ופנתה לחברת הביטוח כדי לברר מהו התקציב שיעמוד לרשותה. לתדהמתה, בחברת הביטוח התקשו לנקוב בסכום המדויק והפנו אותה מגורם אחד לשני.

לאחר שבועות ארוכים ובירוקרטיה מרובה, הודיעה החברה לגברת כי נקבעה לה קצבה על סכום מסוים. בהעדר כלים להשוואה או מסמכים כלשהם, קיבלה ל' את הנתונים שקבעה חברת הביטוח כגזרה משמים, והתנחמה בכך שלפחות תתחיל לקבל את הפנסיה המובטחת. אך צרותיה לא תמו.

במשך חצי שנה לא התקבל שום תשלום. עשרות הטלפונים נתקלו בתירוצים, כגון "המחשבים נתקעו". גם כשהחלה סוף-סוף לקבל את הקצבה, המשיכו הקשיים להיערם. מועד קבלת הקצבה נדחה כמה פעמים, ובחודש אחד אף לא הגיע כלל. על טענותיה המרובות של ל' הגיבה חברת הביטוח בהסבר כי בשל שיבושים במחשבים שלהם חלו תקלות.

אם סיפורה של ל' נשמע לכם מוכר, סימן שגם אתם שייכים לציבור הרחב הנחשף למעלליהן של חברות הביטוח. בשנים האחרונות מנסה האוצר להדביק את הפער בין רמת הפיקוח על המערכת הבנקאית לבין רמת הפיקוח על חברות הביטוח. למרות המהלכים הללו הציבור עדיין שבוי בידי חברות הביטוח, פעמים רבות אינו יודע מה גובה חסכונותיו, וסובל מליקויים בתשלומים.
"החובות: 1.5 מיליארד שקל"

החולי הגדול ביותר של חברות הביטוח מתאפיין במערכות המחשוב הישנות והמסורבלות. בשנים האחרונות משקיעות החברות סכומי עתק בניסיון ליצור מערכות שיעניקו שקיפות מלאה ומידע זמין, אך המהלך המדובר עלול להימשך שנים.

"חברות הביטוח נמצאות בבעיה קשה, מכיוון שבקרוב יוכלו הבנקים לשווק מוצרי פנסיה, והם יאפשרו לציבור לקבל מידע עדכני ומיידי על מצב החיסכון שלהם", מסביר שלומי שחר, מנכ"ל חברת שחר מערכות תוכנה ותקשורת.

"אם אתה מעוניין לדעת מה מצב החיסכון שלך, עליך לפנות לסוכן ולבקש ממנו להוציא תדפיס מחברת הביטוח. לרוב מדובר בשערוכים על פי תאריך מסוים, ולכן המידע אינו מדויק. חברות הביטוח עובדות על בסיס של ארכיון אופטי, שמכיל מידע של חמש השנים האחרונות. אם יש צורך במידע ישן יותר, צריך לפנות אל הארכיון, שנמצא מחוץ לעיר. מובן שבמקרה של שרפה עלולה להיווצר בעיה". שחר מציין כי קיימים כשלים רבים במידע הממוחשב שמגיע לסוכני הביטוח.

בחברת פוליסי צ'ק, המתמחה בבדיקה של ערכי פדיון של פוליסות ביטוח חיים, מעריכים כי חברות הביטוח חייבות לעמיתים 1.5-1 מיליארד שקל. "40% מהתיקים שמגיעים אלינו מצביעים על פערים בין הסכום שקיבל האזרח לבין הסכום שמגיע לו", מסביר ארז דיין, מנכ"ל החברה.

"הסטטיסטיקה מלמדת על טעויות של 5%, כך שהפער מצביע על כשל חמור בטיפול במערכות המחשוב. עד היום מצאנו מעל 70 סוגים שונים של טעויות שעשו חברות הביטוח. חלקן טעויות אנוש, אך חלק ניכר מהן הוא טעויות מיכון, שגרמו לכך שהנתונים אינם תואמים את הפוליסות. טעויות רבות נגרמו כבר לפני שנים ופשוט נקברו", מוסיף דיין.

בפוליסי צ'ק מציינים כי טעות מחשב אופיינית קשורה לדוחות השנתיים הנשלחים לעמיתים ובמקרים רבים מכילים אי-דיוקים. טעויות נוספות מתרחשות כאשר יש התנהלות של כספים מחוץ למחשב, ובפוליסות רבות סעיפים מסוימים מופיעים על טפסים חיצוניים. לדברי דיין, רפורמת הניוד בחיסכון הפנסיוני תגרום

לציבור נזק שערכו כ-100 מיליון שקל. "המעבר בין גופי הביטוח יביא לאובדן נתונים, ובעוד כמה שנים יהיה בלתי אפשרי להתחקות על עקבות הטעויות".

גם י' בן ה-45, המחזיק בקרן פנסיה באחת מחברות הביטוח, מתאר התנהלות שערורייתית של חברת הביטוח שלו. "במשך שנים לא קיבלתי שום דוח על מצב הפנסיה שלי והחלטתי שנמאס לי ואני רוצה להעביר אותה לגוף אחר", הוא מספר. "פתאום הם התחילו להמציא כל מיני סיבות לעיכוב. החתימה שלי לא ברורה, ההפקדה שעשיתי לפני כמה חודשים בעצם לא הופקדה, בוא נפנה לסוכן שלך ועוד שלל טרטורים. האמת שאין לי שום מושג איך ניהלו לי את הקרן, כמה כסף יש לי שם בדיוק וכמה אני אמור לקבל יום אחד".

אין שקיפות

בשנים האחרונות מבצע ידין ענתבי, המפקח על הביטוח במשרד האוצר, רוויזיה כללית בתחום הביטוח. בשנים הקרובות צפויות חברות הביטוח לעמוד בסטנדרטים קבועים וברורים, שיבטיחו לציבור שקיפות גבוהה יותר. אך עד אז חשוב להקפיד על כמה כללים, שיקלו עליכם את החיפוש אחרי גוף שינהל עבורכם את הפנסיה.

"אחד הפרמטרים החשובים ביותר הוא השירות שאותם הגופים נותנים", מסביר רו"ח מוטי כהן, מנכ"ל חברת תפעול גמל, המתמחה במתן פתרונות תפעול לקרנות פנסיה ולקופות גמל. "באיזו מהירות החברה עונה לטלפון, אם היא מציגה את הנתונים באינטרנט בצורה נגישה, אם נתונים כמו תשואות, אסטרטגיות השקעות ודמי הניהול ברורים לכם כעמיתים. הגוף שמרכז עבורכם את החיסכון הפנסיוני צריך לאפשר לכם גישה ישירה לחשבון שכולל פרטים כמו יתרה צבורה לסוף השנה הקודמת, הפקדות בכל חודש מתחילת השנה ושיעור דמי הניהול הנגבים מהחשבון. כמו כן, עליכם לקבל את שיעור התשואה האישית (ברוטו ונטו), פירוט הריסקים הנגבים מדי חודש, פירוט מסלול הפנסיה והסבר קצר לגביו והסברים לגבי פנסיית הזקנה ופנסיית הנכות והשארים הצפויות".

"חשוב כי תאמתו את הנתונים המתקבלים מחברות הביטוח ותבצעו מעקב שמוודא כי החברה אכן עומדת מאחורי ההסכם שעליו חתמתם", מסביר רו"ח כהן. "כספי החיסכון הפנסיוני מצטברים לסכום נכבד, ולכן כל שינוי קטן מהפוליסה המקורית יכול להגיע לסכומים רציניים". בתפעול גמל מדגישים כי חשוב לבדוק שהתנועה בחשבון מסוכמת נכון, לבצע בדיקה של הריסקים (לרוב מדובר ב-5%-10%מההפקדות), ולהשוות בין התשואות.

עוד מציעים לבצע גם בדיקה נוספת באמצעות סימולטור פנסיה שמפעילות קרנות רבות. הזנה פשוטה של הנתונים המופיעים על הטפסים השנתיים שמנפיקות עבורכם חברות הביטוח תיתן לכם תשובות לשאלות אלה.

"לא מכירים את התופעה"

בחברות הביטוח טוענים כי לא שמעו על התופעה מעולם. מחברת כלל ביטוח נמסר בתגובה כי "לא מוכרת לנו התופעה של שיעור טעויות גבוה כל כך. בכלל ביטוח יש מערכת בקרה וביקורת המסוגלת לגלות טעויות, אם היו כאלה במהלך החישוב. כמות המקרים שנבדקו והתברר כי נפלו בהם טעויות היא קטנה ביותר. אנו מוכנים לבדוק כל מקרה לגופו אם יש טענה ספציפית, המערכות שלנו עומדות לרשות העמיתים לכל בדיקה ובירור".

ממגדל נמסר בתגובה כי "מערכי הבקרה בקבוצה הם מהמשוכללים והמתקדמים ביותר וזוכים לשבחי כל הרגולטורים הרלוונטיים", וממנורה נמסר כי "עקב הרכישה שביצענו לקופת הגמל מבטחים, נוצר צורך בהחלפת כל מערכות המחשוב הישנות של הקרן, שהוקמו לפני 20 שנה. הפרויקט כלל תהליך הסבת נתונים מורכב, לרבות הסבה של יותר ממיליארד רשומות המרכזות נתוני עמיתים, בהיקף של 10 מיליארד שקל. הפרויקט מיכן את תהליכי התפעול, שיפר את השירות ופתח את מחסן הנתונים".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים