מעשה בכמה בלונים, גנובים
תופעת גניבת בלוני הגז מתפשטת, ולקוחות נאלצים לרכוש בלוני גז חדשים. מהי מדיניות חברות הגז במקרה של גניבה והאם ניתן לבטח את הבלונים

מתברר כי לא מעט ישראלים נתקלו בסיטואציה שבה גילו לפתע כי בלון הגז שלהם נגנב, וכדי להשלים את בישול האורז, נאלצו לחכות כמה ימים לאספקה מחברת הגז - בתשלום נוסף כמובן.
אך דחיית הבישול היא אחרונת הבעיות שמתעוררות בעקבות הגניבה. נתוני חברת פזגז מראים שבשנה שעברה מספר לא מבוטל של אלפי בלוני גז של לקוחות החברה נגנבו.
תת ניצב בדימוס ומנהל אגף האכיפה והפיקוח ובטיחות במשרד התשתיות, נתן קרמרסקי, שופך אור על התופעה: "גניבת בלונים הפכה לתופעה שהולכת ומתפשטת בכל רחבי הארץ. באזורי גוש דן והשפלה הגיע הדבר עד לכדי ממדי מגפה".
העובדה שאף בניין עוד לא התלקח בעיצומה של גניבה היא בגדר נס. בפנייה למשטרה בעניין המגפה המדוברת, נמסר לעסקים מעריב, כי אין למשטרה נתונים אודות גניבות בלוני גז, פשוט משום שאין עמודה לכך בטבלת הנתונים. לדברי המשטרה, גניבת בלוני הגז נכללת בקטגורית גניבות של דלתות חצר ופחי אשפה.
קרמרסקי מציין לטובה את משטרת מחוז תל אביב, שמקצה לעניין כוח אדם ומשאבים ואף עצרה לאחרונה גנב בלוני גז שבעברו מקרים דומים רבים. אך מנגד, קרמרסקי מציין כי התנהלותם של יתר המחוזות מובנת, בשל עומס הבעיות הרב שיש לטפל בהן.
בשנים האחרונות מתרחש מעבר מצריכת גז בבלונים לצריכת גז מצוברים - מכלים גדולים המשותפים לכל דיירי הבניין.
חברות הגז מעודדות את המעבר בעיקר מסיבות מסחריות, אך גם מנימוק בטיחותי בולט: הצוברים מוטמנים באדמה, ולכן הם בטוחים יותר מהבלונים. וכמובן - אותם קשה הרבה יותר לגנוב.
על פי משרד התמ"ת, ישנם כיום כ-2 מיליון צרכני גז, שאותם ניתן לפלג ל-55% המשתמשים בבלונים ול-25% המשתמשים בצובר.
בין חברות הגז השונות ישנה חלוקה לא רשמית: חברות הגז הקטנות יותר משווקות כ-70% בלונים פרטיים ו-30% צובר, בעוד שהמצב בחברות הגדולות יותר הוא הפוך.
אז מי הם הגנבים? קרמרסקי מספר כי גנבי בלוני הגז הקלאסיים הם סוחרי מתכות - אך הם לא היחידים. גם אנשים שעוסקים בשיווק גז - אבל אינם מורשים, גונבים בלונים, לרוב במשקל 12 ק"ג, אותם הם מספקים לצרכנים.
כמוהם ישנם גם בעלי חברות לא חוקיות מעבר לקו הירוק הנהנים
הגנבים הרבים דואגים לארגן "ירידים" לממכר בלוני גז גנובים.
"ראיתי ירידים שכאלו באזור הפזורה הבדואית בדרום ובאזור המרכז. המחירים שם נמוכים ומשתנים לפי מצב הסחורה הגנובה. הלקוחות מתחלקים לשני סוגים: החאפרים המשוכללים בעלי חברות של ממש המספקות גז לאלפי לקוחות בארץ; וחברות הגז הגדולות שבאות לרכוש חזרה את הסחורה שנגנבה מהן", אומר קרמרסקי.
לדבריו, העלויות ביריד משתלמות לחברות ועדיפות על פני יבוא מחדש מחו"ל.

למרבה הפלא, אף חברה לא מציבה בפני לקוחותיה את האפשרות לבטח את בלון הגז שלה מפני גניבה. רובן גם לא באות לקראת הלקוח בשעת גניבת בלון גז במשקל 12 ק"ג, ודורשות ממנו תשלום מלא בעבור מכל גז חדש.
מפזגז נמסר כי היא רואה בחומרה את התופעה, ולפיכך מעודדת את לקוחותיה לגשת למשטרה ולהגיש תלונות על כל אירוע של גניבת בלוני גז.
"בשנה האחרונה השקענו סכומי כסף גדולים כדי למנוע גניבות ונזק למערכות הגז תוך שימוש באמצעים מגוונים כולל התקנת מצלמות. פעילות זו הורידה את קצב הגניבות בכ-50%".
בסניף פזגז נמסר כי עלות בלון חדש תהיה 170 שקל ועלות המילוי היא 119 שקל. עוד נאמר כי לא ניתן לבטח את בלון הגז. את עלות בלון גז בנפח של 48 ק"ג תספוג החברה במקרה של גנבה וזאת אל מול הצגת דו"ח התלונה מהמשטרה .
חברת דור אלון מצדה מבטיחה לבחון כל מקרה לגופו ולהחליט אם לחייב את הלקוח בעבור הבלון החדש ללא קשר לנפח הבלון.
"כחברה ששמה לעצמה למטרה להוביל את שוק הגז בתחומי הבטיחות והשירות ללקוחות, דורגז ברוב המקרים היא שמשתתפת בעלויות הנזק שנגרם, אלא אם כן קיימות נסיבות המאלצות את החברה לפעול אחרת".
"על פי הנחיות המשטרה אנו מגישים תלונה בכל פעם שאנו נתקלים בתופעה, ולכן אנו מקווים שרשויות החוק יראו חשיבות בטיפול בה ובמיגורה. אנו מאמינים שעונשים מרתיעים יתרמו לצמצם את היקף הנזק", נמסר מדורגז.
משירות הלקוחות של חברת דורגז נמסר שבעת גניבה יש לשלם תשלום מלא ואין אפשרות לבטח את הבלון מבעוד מועד. עלות הפיקדון היא 110 שקל, עלות מילוי של בלון גז 12 ק"ג היא 124 שקל. בסך הכל: 234 שקל.

מדיניות חברת סופרגז בעת גניבת מכלי גז: במקרים של גניבת מכלים מעמדת אספקה מרכזית במשקל 48 ק"ג, סופגת החברה את עלויות מכלי הגז שנגנבו ומשלימה את עמדת המכלים על חשבונה.
במקרים של גניבת מכלים פרטיים (12 ק"ג) - האחריות עליהם מוטלת על הלקוח. בסופרגז מספרים שבאזורים שבהם ישנן גניבות חוזרות ונשנות, החברה סוגרת את עמדת המכלים בשרשראות ובמנעולים במימון עצמי.
בעת הזמנה מחודשת בסופרגז תשלמו 140 שקל על הפיקדון ו-130 שקל עבור המילוי. בעניין הביטוח נאמר כי "דרכנו אי אפשר לבטח אותו, אבל הצרכן יכול לנעול אותו עם מנעול".
בסך הכל: 270 שקל.
בחברת אמישראגז סירבו לשתף פעולה עם הכתבה. בשיחת טלפון עם נציגת שירות ומכירה של החברה נאמר כי "במקרה של גניבה צריך לגשת למשטרה לדווח על הגניבה ולרכוש מכל גז חדש.
מכל 12 קילו יעלה 137 שקל והמילוי שלו יעלה 150 שקל. גם באמישראגז לא ניתן לבטח מיכלי גז כלל וכלל. בסך הכל: 287 שקל.
חברות הגז פזגזוסופר גז מעידות שאצל קהל הלקוחות שלהן נגנבים בעיקר בלוני ה-48 קילו, בעוד שקרמרסקי מספר מניסיונו שעיקר הבלונים שנגנבים הם של ה-12 ק"ג.
אך אם אתם לא רוצים לסמוך על החברות, מתברר שהפתרון פשוט יותר ממה שנראה.
לדברי חייםאטקין, שמאי רכוש ומקרקעין, "כל מי שביתו או דירתו מבוטחים, בלוני הגז שלו מבוטחים באופן אוטומטי בדיוק כמו הצנרת או מנוע המזגן. לכן כל מה שצריך לעשות, אם פוליסת הביטוח תקנית, זה להגיש תביעה לחברת הביטוח".