הדרכים לביטול צוואה
כאשר נפטר אדם, צופים בני משפחתו באופן טבעי כי רכושו יחולק ביניהם, ולעתים אף מצפים לחלוקה שוויונית. אלא, שלעיתים מסתבר כי המנוח העדיף בן משפחה וקיפח בני משפחה אחרים, או הוריש הכול למטפלת הסיעודית שטיפלה בו. מה אומר החוק במקרים כאלה ואיך ניתן לבטל צוואה

חוק הירושה הישראלי קובע כי ניתן להתנות עליו בדרך של עריכת צוואה וההסדר שנקבע בו חל במקרה שלא נכתבה צוואה.
על-כן, אם אדם מעוניין לחלק את עזבונו שלא בהתאם להסדר הקבוע בחוק הירושה, על מנת להבטיח קיום רצונו האחרון של אדם ומילוי מצוותו לעניין חלוקת עזבונו,עליו לערוך צוואה על-פי התנאים הקבועים בחוק הירושה.
אדם שלא ערך צוואה, או אדם שצוואתו התבטלה לאחר מותו מסיבה כלשהי, יחולק עזבונו בין קרוביו על פי דיני הירושה המפורטים בחוק הירושה.
עם כל הצער הכרוך בדבר, יש בידי מי שמרגיש מקופח מהצוואה לעשות כדי לתקן את העוול שהוא מרגיש שנגרם לו, בדרך של הגשת התנגדות לקיום צוואה שמשמעותה בקשת ביטולה או, לכל הפחות, ביטול של חלק מהצוואה.
צוואה בכתב יד-
אשרחייבת להיות כולה כתוב בכתב ידו של המצווה. אם הצוואה כוללת כתב יד אחר, היא תבוטל.
במקרה זה בהליך אישור הצוואה יהיה צורך להביא ראיות לכך שמסובר בכתב ידו של המנוח . לעתים די בתצהיר אדם המכיר את כתב ידו של המצווה ולעתים באם מתעוררת מחלוקת אם מדובר בכתב ידו של המצווה אם לאו, יש צורך בחוות דעת גרפולוגית.
צוואה ערוכה ומודפסת-
הצוואה צריכה להיכתב בפני שני עדים אשר אינם בעלי עניין או נהנים מהצוואה.
צוואה בפני רשות-
כלומר בפני שופט, דיין, רשם , נוטריון או התייצבות של המצווה עצמו בפני אחד מאלו. במקרים אלו יוודא הגורם לו הוגשה הצוואה, כי זוהי כוונתו של המצווה.
צוואה בעל-פה-
היא צוואת "שכיב מרע" אשר יש לה מאפיניים מספר. היא חייבת להאמר על ידי המצווה במצב בו הוא חושש כי הוא עומד למות או לפחות מבחינתו מאמין שהוא עומד למות בפני שני עדים, ובדיעבד התברר כי הוא אכן הלך לעולמו תוך חודש ימים מיום הצוואה.
גם כאן, טוב אם עדים אלו לא יהיו בעלי עניין כלשהו בצוואה. יש לזכור כי צוואה זו הנערכת
סוגי הצוואות ותנאי החובה, דרושים לבית המשפט על מנת שיוכל להבין את כוונתו ורצינותו של המצווה, וכן את חופש רצונו בעת כתיבת הצוואה.
לכן, מקפידים בתי המשפט כתנאי ראשוני ומקדים, על עמידת הצוואה בדרישות הצורניות הבסיסיות.
לעיתים מתגלה כי המנוח העדיף בן משפחה או מישהו זר על-פני בני המשפחה האחרים, או אף הוריש הכול למטפלת הסיעודית שטיפלה בו, או לשכן שהיה קרוב אליו וקיפח את קרוביו.
הגילוי בדבר החלוקה הלא שווה של העיזבון עלול לגורם לסכסוכים בין בני משפחה ואף לגרור אותם למאבקים משפטיים שיתמשכו זמן רב.
תחושת קיפוח כשלעצמה אינה מהווה סיבה מספיק טובה להגשת התנגדות לקיום. לא קל לבטל צוואה
שכן, הגישה בדין הישראלי היא כי "יש לכבד את רצון המת" ועל כן בתי המשפט לא יבטלו בנקל צוואה.
לא קל לבטל צוואה , שכן, נאמר כבר , "מצוה לכבד רצון המת" וזוהי גישתו של בית המשפט בדרך כלל.
אך לעתים מה שנדמה שהיה רצונו של אדם, אינו כך באמת ומכאן נגזרות העילות לביטול צוואה.
זוהי רשימה שאיננה רשימה סגורה, אלא משתנה בהתאם לנסיבות ובהתאם למקרה הנדון בפני בית המשפט , כשהמבחן הניצב לעיני בית המשפט הוא השאלה אם מדובר ברצון המצווה באמת.
הצורה החיצונית של הצוואה חשובה מאוד לאור העובדה שבניגוד לכל מסמך משפטי אחר הדורש הבהרה, במקרה של צוואה,-המצווה כבר אינו נמצא על מנת לברר עמו מהו רצונו האמיתי.
המחוקק נתן חשיבות עליונה לצורה של הצוואה ולהעדר פגמים צורניים. במקרה ויש פגם צורני בצוואה , הצואה אינה מתבטלת , אלא משתנה משקל הראיות המוטל על המתנגד לקיומה.
שוב, יש לזכור כי עם כל הכבוד לחשיבותה של צורת הצוואה, גם בסוגיה זו מצא לנכון בית המשפט להתגמש ולראות את רצונו האמיתי של המצווה ולהעדיפו על המסגרת הנוקשה של צורה ולהעדיף את המהות.
כך למשל במקרה הטראגי של פסק דין המכונה "פסק דין ק". גב' ק' המנוחה סבלה מנחת זרועו של בעלה שהיה אלים ונהג בה ובבתם היחידה בצורה אכזרית עד כי חפצה במותה.
במר ייאושה החליטה לשים קץ לחיייה נטלה את בתה והסתגרה בבית מלון בקומה עליונה . לפני שקפצה אל מותה ביחד עם בתה שאותה לא חפצה להשאיר בידי בעלה, נטלה פתק וכתבה בו את משאלתה כי הבעל לא יירש את רכושה.
לרוע המזל לא הוסיפה את התאריך ולא חתמה כפי שהיה עליה לעשות על מנת שהמסמך יהפוך לצוואה. בסיבוב הראשון זכה הבעל בתביעתו לזכות בעזבונה בטענה שהמסמך עליו חתמה לא מהווה צוואה ועל כן מן הראוי כי הוא היורש החוקי.
בית המשפט העליון בצער רב קבע כי הצדק עמו ופנה בקריאה נרגשת למחוקק לתקן את החוק. ואכן חוק הירושה תוקן באופן המאפשר לבית המשפט לראות במסמך שאינו עונה על דרישות החוק ולקיימו ולהתייחס אליו כאל צוואת המנוח , אם השתכנע באמת ובתמים כי זהו רצונו האמיתי של המצווה.
הגישה היא גמישה ועניינית אשר מאפשרת לבית המשפט להגיע לתוצאה צודקת התואמת את רצון המת, גם אם לא עמד בדרישות הצורניות שקבע המחוקק.

המבחן הוא מה היה רצונו האמיתי של המצווה.
לכן, במקרים מסויימים מגיע בית המשפט למסקנה כי מי שאינו כשיר מבחינה נפשית או נתון להשפעה בלתי הוגנת או תלוי תלות מוחלטת באדם שלטובתו נכתבה הצוואה, לא ערך אותה מתוך רצונו החופשי ולכן צוואה זו תפסל.
אלא על בית המשפט להשתכנע כי בעת שערך המצווה את צוואתו לא יכול היה לפתח רצון עצמאי ואמיתי משלו.
כך למשל במקרים בהם אנשים ציוו רכושם והונם למטפלים בהם היו תלויים לחלוטין בית המשפט בוחן היטב (עד כמה שניתן לעשות זאת בדיעבד) האם מדובר בהכרת תודה או בתלות.
הגישה הרווחת היא כי במקרים בהם נושלו הילדם לטובת גורם מטפל, הנטל המוטל על מבקש קיום הצוואה הוא גבוה יותר מאשר על המבקש לבטלה.
לעומת זאת במקרה בו העדיף המצווה את אחד הילדים שטיפל בו בעוד האחרים לא, יצטרך בית המשפט לקבוע אם מדובר בהכרת תודה, או בניצול מצב של תלות מוחלטת שיש בה כדי ביטול רצונו של המצווה ומילוי רצונו של אותו יורש, ולאו דווקא רצון חופשי של המצווה.
מי שהיה מעורב בעריכת הצוואה או נטל חלק פעיל בהכנתה יהיה פסול מלרשת. במהלך השנים התמודד בית המשפט עם מצבים גבוליים בהם הנהנה על פי הצוואה היה מעורב בתהליך הכנתה, או היה גורם פעיל ביצירת הקשר בין עורך הדין לבין המצווה, או שהיה זה שהוביל את המצווה למשרדו של עורך הדין, הדברים הם לא תמיד לגמרי חד משמעיים ולא כל מעורבות פוסלת.
יש מקרים בהם בית המשפט קובע שאין לקיים צוואה הכוללת הוראות שלא ניתן לקיימן.
אם ניתן לקיים את הצוואה תוך התעלמות מאותם סעיפים שלא ניתן לקיימם, יעדיף בית המשפט לקיים את הצוואה ללא סעיפים אלה.
כך למשל במקרה בו קבע המצווה כי אם מישהו מהצדדים יעז להתנגד לפעולה כלשהי של מנהלי העזבון שמינה, ינושל מחלקו בירושה.
בית המשפט הורה כי למרות שהוא מאשר קיום שאר הוראות הצוואה , סעיף זה לא יקויים כיוון שנתן כלי בידי מנהלי העזבון לעשוק את שאר היורשים ואיפשר להם לעשות בעזבון כבתוך שלהם.
בית המשפט עשה בשנים האחרונות שימוש רחב יותר בראיות חיצוניות במטרה להגיע אל חקר רצונו האמיתי של המצווה, וכל זאת מתוך מטרה לממש באמת את רצונו האמיתי של המצווה.
ההתנגדות מוגשת לרשם לענייני ירושה, אך הדיון ייערך בבית המשפט לענייני משפחה.
יש להמציא עותקים מספיקים עבור בית המשפט, המבקש ועבור כל בעל דין אחר, לרבות כל יורש או צד מעונין אחר.
בבקשה להתנגדות יש לפרט את נושא ההתנגדות והנימוקים לבקשה, המסמכים עליהם מסתמך המבקש וכן תצהיר לאימות האמור בבקשה, אשר יהיה מידיעתו האישית של המבקש המצהיר.
בנוסף, יש לשלם את האגרה שנקבעה ולצרף ייפוי כח, במידה והמבקש מיוצג על ידי עורך דין.
יש להקפיד על הגשת ההתנגדות במועד, תוך שבועיים מיום פרסום הבקשה לצו קיום צוואה או לצו ירושה ברשומות, כאשר הרשם רשאי להאריך את זמן הגשת ההתנגדות.
יורש על פי צוואה או ירושה, יקבל לביתו בדואר רשום הודעה על בקשה לקיים צוואה או ירושה.
ייתכן מצב שבו יורש פוטנציאלי, דוגמת בן משפחה של המצווה, עלול שלא לקבל הודעה ולכן חשוב לעיין גם בעיתונים היומיים ולברר האם ניתנה הודעה כזו, בכדי להספיק ולהגיש התנגדות במקרה הצורך.
עם הגשת ההתנגדות לבקשה לצו ירושה או לצו קיום צוואה, יועבר התיק לבית המשפט לענייני משפחה, באזור השיפוט הרלוונטי, שם ייערך הדיון בהתנגדות עצמה.
עו"ד נורית פיש, מומחית לדיני משפחה וירושות