חצור הגלילית: עובדי "פרי גליל" והתושבים נלחמים להצלת המפעל

יעקב ויעל, זיאד וסואד, אליעד וענת עובדים במפעל "פרי גליל" בחצור הגלילית הנמצא בסכנת סגירה. סיפורם הוא סיפור המאבק של עובדים רבים בישראל, והיום הם נלחמים על מקום עבודתם בעוד בית המשפט יכריע על גורל המפעל ויקבע את גורל תושבי העיר, שאינה שופעת מקומות עבודה

מיכל גרינברג | 24/2/2009 7:27 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
יום משפחה שייחגג בצורה אחרת לגמרי: 600 מעובדי מפעל פרי גליל בחצור הגלילית ימתינו היום (ג') בדריכות לתוצאות הדיון בבית משפט בחיפה שיקבע האם להיענות לבקשת הבנקים לפתוח בהליך כינוס נכסים למפעל.

עובדי פרי גליל מציתים צמיגים בכניסה למפעל.
עובדי פרי גליל מציתים צמיגים בכניסה למפעל. צילום: חמד אלמקת
הדיון היום מתקיים בעקבות בקשת בנק לאומי ודיסקונט. בהסתדרות חוששים כי צעד זה יוביל לסגירת המפעל. העובדים צפויים להפגין מחוץ לאולם בית המשפט במהלך הדיון.

ראש מועצת חצור הגלילית, שמעון סוויסה, הזהיר אתמול מסגירת המפעל: "אם ייסגר מפעל 'פרי גליל', האבטלה בחצור תעלה ל-30%". הוא הוסיף כי העיר כולה תושבת היום לאות הזדהות עם עובדי המפעל‬. כביש 90 ייחסם לתנועה.

מי שלוקח חלק פעיל במאבק הם בני הנוער של היישוב, שצפויים לעבוד במפעל בעתיד במידה ולא ייסגר. עשרות נערים ונערות נרתמו לפעילות לקראת הפגנת הענק הצפויה היום, במסגרתה יושבתו בתי הספר והגנים.
"גזר דין מוות"

משכנתא, שכר דירה, חשבונות, חינוך לילדים, אוכל - ואין מאיפה לשלם. 600 עובדי מפעל 'פרי גליל' בחצור הגלילית ראו את המציאות הזו מתפשטת סביבם כמו מגפה.

עכשיו היא מרחפת כסכנה מעל ראשיהם, סכנת הסגירה של המפעל שסיפק תעסוקה ופרנסה לעיר שלמה. לגבי רובם המכריע, מדובר בעניין של חיים ומוות.

"זה גזר דין מוות. פשוט ככה, גזר דין מוות". במילים האלה סיכם אתמול אחד המפגינים את המאבק למען הצלת המפעל. מבחינתם, הם יוצאים למאבק על חייהם.

התחושה בחצור הגלילית

אתמול הייתה קשה. מה שכואב לעובדי 'פרי גליל' הוא התחושה שאין להם למי לפנות, שהמדינה זונחת אותם להילחם על מפעל חייהם - תרתי משמע.

שר התמ"ת אלי ישי, שביקר אתמול את העובדים השובתים, הודיע כי אם החלטת בית המשפט תביא לכינוס נכסים ולסגירת המפעל, הוא יפעל לכינוס מהיר של האוצר במטרה לתת סיוע כלכלי שיאפשר את שיקום 'פרי גליל'.

במפעל עובדים מחצור הגלילית והסביבה. בחצור הגלילית 9,500 איש . רבים מן העובדים הם זוגות אשר פרנסתם תלויה בעבודתם במפעל.

"מקור הפרנסה היחיד באיזור"

יעקב ויעל טל, בני 40, הכירו במפעל. כיום, כדי לטפל בילדים, הם עובדים במשמרות הפוכות: הוא עובד במשמרת ערב, וכך מצליח לקחת את הילדים למוסדות החינוך בבוקר, והיא מתחילה בשש בבוקר ומטפלת בילדים בערב. כך למעשה הם מתראים רק בסופי השבוע. הוא החל לעבוד שם לפני עשר שנים, היא לפני חמש עשרה.

הפגנה של עובדי ויטה פרי גליל
הפגנה של עובדי ויטה פרי גליל צילום: יח''צ
לפני שמונה שנים התחתנו. השניים מגדלים חמישה ילדים, ומתפרנסים משתי משכורות מינימום.

"ידענו שהמפעל בקשיים", סיפר אתמול יעקב, שגם אחיו עובד במפעל, "אבל לא ידענו שעד כדי כך. אם המפעל ייסגר, אין לנו מקום פרנסה אחר, משהו שיאפשר לנו לחיות. לסמוך על מקור פרנסה אחר אי-אפשר, אין פרנסה בצפון".

זיאב וסועד ראשדי מטובא זנגריה עובדים שניהם ב'פרי גליל'. לדברי זיאב, 100 משפחות מטובא זנגריה מתפרנסות מהמפעל. "אני גדלתי בפרי גליל, הגעתי לשם כבר בגיל 13 כפועל פשוט", הוא מספר.

"זה מקור הפרנסה היחיד באזור. אצלנו ילד עוזב את בית הספר, מגיע לעבוד ב'פרי גליל'". לבני הזוג שני ילדים, והם מתפרנסים ממשכורתו, אשר עומדת על 3,700 שקלים בחודש, וממשכורתה של אשתו, שעובדת ב'פרי גליל' כעובדת עונתית. השניים מועסקים דרך חברת קבלן במפעל.

משכורתה היא חלקית, ועומדת בערך על כמחצית ממשכורתו. "גם שני הילדים שלנו באים לעבוד בקיץ במפעל", הוא אומר. "אנחנו עובדים במיון ואריזה".

לדברי זיאב, אם המפעל ייסגר זה יהיה אסון. "אין לאיפה ללכת היום, אין עבודה. אנחנו צריכים 2,300 שקל רק לתשלומי משכנתא, ארנונה וטלפון, עם השאר קונים אוכל".

אליעד וענת לוי, בני 24 ו-23, הכירו גם הם במפעל. בחודש ספטמבר האחרון התחתנו. היא עבדה במיוני הירקות השונים, האפונה והשעועית, והוא כאחראי במפעל. "אני התחלתי לעבוד במפעל בשנת 2006", מספרת ענת. "עבדתי דרך חברת קבלן, וחזרתי למפעל בשנת 2007".

מאוחר יותר התקבלה כעובדת במפעל. אליעד עובד במפעל כבר כמעט חמש שנים, השניים ילידי חצור. "בגלל שהתחתנו קנינו דירה", אומרת ענת. "לקחנו משכנתא, והתחייבנו לבנק. אני לא יודעת מה יקרה אם יסגרו את המפעל, אני כבר בהיריון מתקדם, וזו בעיה, פה בחצור אין עבודות".

הבנקים סירבו לחמש הצעות לרכישת המפעל

מה מצבו המשפטי של המפעל ומהם סיכויי העובדים לא לאבד את מקום עבודתם? בעלי המפעל, המחזיקים בשני מפעלים נוספים, צברו חוב של 120 מיליון שקל עקב הלוואות שלקחו מן הבנקים.

מפעל "פרי גליל" אינו סובל מהפסדים, אלא מהפסדיהם של המפעלים האחרים. לפני מספר שבועות דרשו הבנקים את כספם, ובית המשפט החליט שלא ללכת לכינוס נכסים ופירוק, אלא מינה שני מנהלים מיוחדים למפעל.

הוצעו חמש הצעות לרכישת המפעל, אך הבנקים סירבו להצעות, אשר עשויות להציל את המפעל אך להשאיר אותם עם אחוז קטן יותר, אם בכלל, של גביית החוב. בקשתם של עובדי המפעל היא מן הבנקים ומן האוצר, שיעניקו את הסיוע הנדרש למפעל כדי להמשיך ולהתקיים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים