כשהסלולרי חוטף וירוס
הווירוסים בסלולרי מאיימים להפוך בקרוב למכה עולמית קשה אף יותר מהווירוסים במחשב. פרופ' שלמה הבלין מהמחלקה לפיזיקה באוניברסיטת בר אילן, מאמין שהמודל שבנה יכול לתת מענה לאיום

התראה מפני וירוס - על פי הערכות כבר בשנים הקרובות יהפכו הוירוסים למטרד גדול SXC
כעת, מציע פרופ' שלמה הבלין, מהמחלקה לפיזיקה באוניברסיטת בר אילן, פתרון יצירתי אחר לבעיה דומה: בעיית הווירוסים בטלפונים הסלולריים. על פי הערכות המומחים, בתוך שנתיים-שלוש הם יהיו המטרד הגדול ביותר של רשתות התקשורת - קשה יותר אף מנגע הווירוסים במחשבים.
פרופ' הבלין, שיקבל ב-10 בדצמבר את פרס חיים וייצמן מטעם עירית תל אביב (עם האסטרופיזיקאי פרופ' צבי מזא"ה מאוניברסיטת תל אביב), חוקר דינמיקה ברשת. הבלין אמנם לא השתמש בנמלים, אך יצר מודל מתמטי להבנת התופעות המתרחשות ברשתות שמזכירות את דרכי ההתפשטות של נגיפי השפעת ומחוללי מחלות אחרות המתנהלות בתבנית רשת דומה.
"בקרוב נגיע לנקודת זמן שאחריה וירוסי הטלפוניה הניידת יהיו יותר נפוצים, מזיקים והרסניים מווירוסי המחשבים בימינו", אומר פרופ' הבלין בראיון לאונליין. על פי הרעיון שלו, בלימת התפוצה של וירוסי הסלולר צריכה להיעשות על ידי חלוקת רשת התקשורת ל"הרבה מאוד רשתות קטנטנות". בכל אחת יאותרו ויחוסנו רק המכשירים המקיימים תקשורת עם המספר הגדול ביותר של מכשירים אחרים.
במילים אחרות: "במקום 'לחסן' נגד וירוסי הסלולר מיליון משתמשים, 'יחוסנו' רק ה-100 או ה-1,000 המקושבים ביותר, והשאר לא יזדקקו לתוכנת החיסון כלל".
הבלין ועמיתיו בתחום התייחסו
לנושא במאמר במגזין "סיינס", וסימנו שני טיפוסים מרכזיים של וירוסי תקשורתב ניידת: הראשון הוא זה שיפגע בפרוטוקול הבלוטות' והשני הוא זה שיחבל בשירותי מסרי המולטימדיה המהירים, .MMS הבלוטות' היא טכנולוגיית תקשורת לטווח הקצר המעבירה נתוני קול, תמונה ו-data בין טלפונים סלולריים, ברדיוס שבין 10 מטרים ל-30 מטרים, ובעזרת תחנות ממסר גם למרחקים גדולים יותר.
וירוסי הבלוטות' מתפשטים בין המכשירים כמו נגיף השפעת: מכשיר חולה מדביק את המכשיר הקרוב אליו ביותר, והוא יעביר אותו הלאה. וירוסי ה-MMS מתפשטים במתכונת השיתוף, כך שבתוך דקות בודדות וירוס אחד יכול להדביק מיליארדי מכשירים בכל העולם. וירוס ,MMS למעשה, משגר את עצמו כהעתק לכל רשימת מספרי הטלפון שבזיכרון המכשיר.
"מהירות הפצת וירוסי הבלוטות' איטית יחסית ותלויה במידת התנועה של המשתמש במכשיר הנגוע. יידרשו ימים או שבועות, עד שתפוצת הווירוס תקיף אוכלוסיית משתמשים גדולה", מסביר הבלין ומוסיף, כי "זהו חלון הזמן עבור ספקי השירות הסלולרי לסנן ולבלום הפצת וירוס ברשת".
אלא שהסכנה הגדולה והאמיתית היא וירוסי ה-MMS. "בעבר, תבנית הפצה כזאת הייתה שמורה רק לווירוסי מחשבים", מסביר הבלין, שכן אלו יכולים להתפשט בקלות בין משתמשים. בטלפונים הניידים קיימות מערכות הפעלה שונות, ועל כן מתכונת ההדבקה הזו אינה אפקטיבית. אם כולם היו משתמשים במערכת אחת ויחידה - ולשם חותר השוק - מהירות תפוצת הווירוסים תהיה עצומה.
"בגלל הטרנד האופנתי, יותר משתמשים מתחילים להפעיל טלפונים סלולריים דומים. לכן הצבירים גדלו, ועמם מואצת תפוצת הווירוסים". כשיצרנית אחת תשיג נתח שוק עולמי קריטי, קבוצות המשתמשים הקטנות והמבודדות זו מזו - יתכנסו לצביר ענק יחיד. "זה יהיה שלב המעבר הנוסף בתהליך תפוצת השימוש בטלפונים סלולריים בעולם, ועמו יתפשטו עוד ועוד וירוסים".