בנק ישראל: ויזה כאל נדרשה להחזיר ללקוחותיה הפרשים בגין ריבית חריגה
הנימוק: מחזיקי כרטיסי האשראי משלמים מבלי שהתכוונו ריביות גבוהות. חזקיהו: ויזה כאל גובה את הריבית הגבוהה ביותר. ויזה כאל: ההחזר הכספי ללקוחות אינו מהותי
כרטיסי האשראי המתגלגל שנבדקו היו אקטיב של ויזה כאל, מולטי של לאומי קארד ומור של חברת ישראכרט. מדובר בכרטיסים המעניקים למסגרת אשראי עצמאית, המהווה תחליף למסגרת האשראי הבנקאית.
בעל הכרטיס רשאי לבצע עסקאות עד לגובה מסגרת האשראי. בתאריך הפירעון החודשי רשאי הלקוח לפרוע רק חלק מהחוב והיתרה שלא נפרעה "תגולגל" לחודש הבא ותישא ריבית.
מבין שלוש חברות כרטיסי האשראי הריבית שגובה ויזה כאל בגין האשראי המתגלגל נכון לרבעון השלישי של שנת 2009 היא הגבוהה ביותר ומסתכמת ב-14.4% לשנה. הריבית בישראכרט עומדת על 8.96% לשנה ובלאומי קארד על 10.1% לשנה.
לאחרונה הגיעו לפיקוח תלונות של צרכנים בענין כרטיס אקטיב של כאל. מהתלונות התברר שלקוחות רבים אינם מודעים לכך שמדובר בכרטיס מיוחד, שמעניק מסגרת אשראי חוץ בנקאית. הלקוחות אף אינם מודעים שמדי חודש עליהם ליזום קשר עם כאל אחרת יחויבו בתשלום חודשי מינימלי הנקבע על ידי החברה.
נוסף על כך, התברר כי עד ינואר 2009 שיעור הריבית החל על האשראי בכרטיס הובא לידיעת הלקוחות בשלב מאוחר ורק לאחר שעשו שימוש בכרטיס בפעם הראשונה. בעקבות הביקורת הפיקוח הורה לויזה כאל לבצע מספר שינויים שיכנסו לתוקף ב-1 בפברואר.
כאל התבקשה לאפשר ללקוחותיה בעת ההצטרפות לכרטיס ובכל מועד מאוחר יותר לקבוע סכום קבוע לפירעון האשראי בכרטיס. כאל נדרשה לגלות ללקוח באופן מפורש את שיעור הריבית החלה על האשראי המתגלגל, לכל המאוחר בעת מסירת הכרטיס ללקוח.
נוסף למידע זה יישלח ללקוח דף מידע בו יפורטו מסגרת האשראי המאושרת, גובה החיוב החודשי כפי שנקבע על ידי הלקוח, מועד החיוב החודשי ושיעור ריבית האקטיב.
מכיוון שכאל לא גילתה ללקוחותיה (משנת 2005 ועד ינואר 2009) את שיעור הריבית אלא עשתה זאת רק בעת משלוח דף הפירוט הראשון, הורה המפקח לכאל להפחית רטרואקטיבית את שיעור הריבית שגבתה מהלקוחות.
הפחתת הריבית תהיה בתוקף לגבי לקוחות שביטלו את הכרטיס או הפסיקו להשתמש בתוך שישה חודשים ממועד ביצוע העיסקה הראשונה בכרטיס. הסיבה היא שהם הבינו בדיעבד שהריבית שנגבתה מהם אינה מקובלת עליהם. הריבית שנגבתה מלקוחות אלה תופחת לגובה הריבית הממוצעת שחלה על מסגרות האשראי הבנקאיות בתקופה הרלבנטית.
עם זאת כאל אינה מחויבת להחזיר ריביות ללקוחות שלגביהם תוכיח באופן ברור שגילתה להם את הריבית במועד.
הפיקוח שב וממליץ ללקוחות לבחון היטב את מהות השירות הניתן באמצעות כרטיס האשראי המתגלגל. להלן מספר עצות לשימוש מושכל בכרטיס האשראי מתגלגל:
1. בעת ההצטרפות לכרטיס דאגו לדרוש מנציג השירות הסבר על אופן השימוש בו. בררו מהי הריבית השנתית והשוו אותה לריבית שתוכלו לקבל על מסגרות אשראי בבנקים.
2.
3. בדקו מה ההטבות הניתנות בכרטיס והאם הן מוגבלות בזמן. בדקו האם ניתן לקבל את ההטבות בכרטיס גם אם משתמשים בו ככרטיס חיוב רגיל ולא ככרטיס אשראי מתגלגל.
בתגובה להודעת בנק ישראל נמסר מויזה כאל כי הריבית הממוצעת בכרטיס אקטיב היא 11.8% והיא נקבעת על ידי מאפייני הסיכון של הלקוח. כאל מוסרת ללקוח את שיעור הריבית מדי חודש עוד לפני נטילת האשראי ומעמידה 17 ימי אשראי חינם כדי להחליט על סכום החיוב באותו חודש.
החל מפברואר 2010 כאל תאפשר ללקוחותיה לקבוע את גובה החיוב החודשי על גבי כרטיס האקטיב במסלולים שונים. לגבי ההחזר הכספי המצוין במכתב מדובר באלפים בודדים של לקוחות. החשיפה הכספית לחברה, אינה מסתמנת כמהותית. כאל תפנה באופן אישי לכל לקוח רלוונטי ותיידע אותו בגובה הזיכוי המגיע.