קווי המהדרין - אותו האוטובוס בחצי המחיר

לא רק עניין ההפרדה בין נשים וגברים בקווי המהדרין מקומם, הקווים המיועדים לחרדים זולים באופן משמעותי ואף מקצרים את משך הנסיעה. ללא מידע מוקדם לא תמצאו את לוח הזמנים של הקווים המיוחדים

שגיא כהן | 31/3/2010 12:01 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בליבו של המאבק הציבורי נגד קווי המהדרין מצויה סוגיית ההפרדה בין נשים וגברים שמתבצעת באוטובוסים המשרתים את המגזר החרדי. עם זאת, נראה כי מתחת לפני השטח טמון אי-שיוויון נוסף: מחיריהם של קווים בינעירוניים של אגד, המיועדים לאוכלוסייה החרדית, מתבררים במקרים רבים כזולים באופן משמעותי מקווים המשרתים את שאר האוכלוסייה.

מעבר לכך, עושה רושם שהמידע בדבר אותם קווי מהדרין "מוצנע" באתר האינטרנט של מודיעין אגד, כך שרוב הסיכויים הם שהאדם הממוצע כלל לא ידע על קיומם. כתוצאה מכך, הציבור החרדי נהנה במקרים רבים מקווים זולים המחברים את השכונות החרדיות בערים השונות, בעוד שאר הציבור נאלץ לעיתים להסתפק בקווים יקרים יותר.

גל מאיר, סטודנט לתואר שני באוניברסיטה העברית, מספר כיצד גילה את קווי המהדרין המוזלים: "נסעתי באוטובוס לצפון, ובאחת ההפסקות ראיתי אוטובוס של קו 984. מאוד עניין אותי במה מדובר, ולכן התחלתי לברר והרכבתי רשימה שמשווה בין מחירי קווי מהדרין לקווים הרגילים".
צילום ארכיון: פלאש 90
הפגנה נגד ההפרדה באוטובוסים, גם השוני במחיר מקומם צילום ארכיון: פלאש 90
קווים זולים יותר לחרדים

קו 984 בו הבחין גל, הוא קו מהדרין מחצור הגלילית לאשדוד, ומחירו 44 שקל. בין הישובים הללו אין קווים ישירים חלופיים. עבור מי שבכל זאת רוצה להגיע מחצור הגלילית לאשדוד, אתר אגד מציע נסיעה בשני אוטובוסים, דרך ירושלים. רק חיפוש אקטיבי אחר קו 984 מגלה לפתע את קו המהדרין הישיר. קו 984 יוצא מהקרייה החסידית בחצור הגלילית ומגיע ישירות לרובע ח' באשדוד, כך שאין צורך בנסיעות המשך פנימיות בעיר, מה שמוזיל עוד יותר את מחיר הנסיעה.

את הרשימה שגל יצר הוא הפיץ בין חבריו, כדי ליידע אותם על האלטרנטיבות הזולות, ולא חסרות כאלה. למשל, מי שמעוניין לנסוע מירושלים לחיפה, יקבל באתר אגד שתי אפשרויות: קווים 940 ו-947, שניהם במחיר של 44 שקלים. אך מי שידע מראש על קיומו של קו 972, שיוצא מהר חוצבים בירושלים, יוכל לנסוע בו עבור 28 שקלים בלבד.

יש שפע דוגמאות נוספות: קו 960 הוא קו "רגיל" מירושלים לצומת יגור, ומחירו

44 שקלים. קווים 999 ו-996 מגיעים עד ליישוב החרדי כפר חסידים, ולמרות שהוא מרוחק רק כשני קילומטרים מיגור, מחירו עומד על 28 שקלים בלבד.

באופן דומה, הקו "הרגיל" 423 מפתח תקווה לירושלים, יעלה לכם 24 שקלים, לעומת קו "מהדרין" 426 המחבר בין אותן ערים בדיוק, שעולה 19.7 שקלים בלבד; מאופקים לירושלים תוכלו לנסוע בקו 443 שעולה 40.5 שקלים, או להעדיף את הקו החרדי 494 שמחירו 24 שקלים.

בין ערד לאשדוד תצטרכו לקחת שני קווים במחיר כולל של 47 שקלים, כאשר קו המהדרין 552 ייקח אתכם ישירות תמורת 24 שקלים בלבד; גם בין ירושלים לצפת אין אוטובוס ישיר, מלבד כמובן קו המהדרין 982 שמחירו 44 שקלים.

עם זאת נציין, כי מי שייבחר לנסוע בקווי המהדרין הללו, צריך לקחת בחשבון שחלים בהם כללי התנהגות מסוימים, לפיהם נשים צריכות לעלות מהדלת האחורית של האוטובוס ולשבת בחלק האחורי, אין אפשרות להאזין לרדיו ועוד.

"לא לגיטימי שאשלם יותר על אותה נסיעה"

ההבדלים במחירים והקושי במציאת המידע הם לא סוגיות חדשות, ובעתירה לבג"צ בנושא קווי ההפרדה קיימת התייחסות לכך. הוועדה שהקים משרד התחבורה ב-2008 בעקבות העתירה, קבעה כי על המפעילים להציג קווי תחבורה ציבורית באופן נגיש ואחיד, והמליצה כי משרד התחבורה יפעל בהקדם להשוואת התעריפים בקווים המשרתים תחומי מוצא ויעד דומים. אך חמישה חודשים חלפו מאז התפרסם דוח הוועדה והפרשי המחירים נותרו על כנם.

גל מדגיש כי המחירים הזולים לאוכלוסיה החרדית לא מפריעים לו, אך טוען שיש להשוות אותם גם לשאר הציבור: "אני מקבל את העיקרון של עידוד אזורים מסוימים באמצעות סבסוד של התחבורה הציבורית. אבל לא לגיטימי שאני אשלם יותר על אותה נסיעה בדיוק, או שאני לא אהיה חשוף למידע על הקווים הזולים יותר. השאיפה שלי, בהנחה שהקווים האלה לא יתבטלו כי כולנו יודעים איפה אנחנו חיים, היא שאני אוכל לצרוך שירותי תחבורה במחיר זהה לזה של הציבור החרדי".

גל מתייחס גם לבעיות שניצבות בפני חילונים שמעוניינים לנסוע בקווי מהדרין: "צעקות ודרישות לעבור כסאות זה במקרה הטוב. אני מכיר אנשים שהמתינו לאוטובוס בתחנה שלו, והוא פשוט לא עצר. כנראה בגלל שהם לא נראו כמו חרדים".

אגד: "כל אדם רשאי לעלות על האוטובוס"

דובר אגד, רון רטנר, דוחה בתוקף את הטענות בדבר היחס לנוסעים שאינם חרדים: "כל אדם רשאי לעלות על האוטובוס, ולדברים הללו אין אחיזה במציאות. אם קרה מקרה מבודד, אי אפשר להקיש ממנו על הכלל".

בנוגע לתעריפים, רטנר מדגיש כי נושא המחירים בתחבורה הציבורית מצוי באחריות משרד התחבורה, וכי אגד ממתינה להחלטת בג"ץ שאמורה להתייחס גם לנושא הזה. בנוגע לחוסר שקיפות מידע על קווי המהדרין הוא אומר: "אני מזמין אותך להתקשר למודיעין אגד ולקבל את כל המידע שאתה מעוניין בו. אלה קווים שכל אחד יכול לנסוע בהם".

לשאלה האם התעריפים המוזלים קשורים לרצון של אגד להתחרות במסיעים הפרטיים באזורים החרדיים, הוא משיב: "קווי המהדרין הם פתרון של משרד התחבורה לבעיית הקווים הפיראטיים שהיוו סכנה לבטיחות המשתמשים, מתוך התחשבות בעובדה שמדובר במשפחות מרובות ילדים משכבות סוציו-אקונומיות בינוניות ומטה".

"שר התחבורה החליט מתוקף סמכותו לאפשר את המשך קיומם של הקווים כי גם הוא הבין שמדובר בצורך אמיתי של ציבור רחב. בכנות, לאנשים כמוני וכמוך אין עניין של ממש לדעת על קווים שמחברים בין אזורים חרדיים. יש פה עניין שהרגיז חלקים מסוימים באוכלוסייה, אחרים עושים מזה הון פוליטי ותקשורתי. אנחנו לא נכנסים לזה", מסכם רטנר.

לטבלה המשווה בין מחירי הקווים לחץ ­כאן

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''צרכנות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים