התאחדות סוכני הנסיעות מדריכה את הסוכנים: כך תחמקו מהחזר כספי
שלחה מכתב הנחיות להתנהגות מול לקוחות הדורשים פיצויים עקב הביטולים שנבעו מהתפרצות הר הגעש הוולקני."לקוחות עלולים לבטל תשלומים - בצעו עיסקאות שלא ניתנות לביטול. הסוכן סיים את תפקידו ואת אחריותו עם מסירת המסמכים ללקוח". אמון הציבור: "המכתב הזה הוא חוצפה"

"לדאוג ללקוחות רק ביומיים הראשוניים של העיכוב בטיסה" צילום: אי-פי
לטענת ההתאחדות לקוחות עלולים לנסות לבטל את העיסקה בכרטיס האשראי "בגין עילת היעדר תמורה". לדברי ההתאחדות המכתב נשלח "מאחר שכבר נעשו ניסיונות להשתמש בפירושים לחוקי הגנת הצרכן שמעולם לא חוקקו ולא התכוונו להיות מחוקקים, בהתייחס למקרים מסוג זה, אשר נופלים לקטגוריה הברורה של כוח עליון".
ההתאחדות מציינת בפני חבריה שיש חריג לחוק, שלא מאפשר לצרכן לקבל פיצוי על נזקים בגלל כוח עליון. "על פי חוקי האיחוד האירופי, חברות התעופה האירופאיות חייבות, גם במקרים של אסונות טבע או כוח עליון, לדאוג ללקוחות רק ביומיים הראשוניים של העיכוב בטיסה, ולא יותר מזה".
ההתאחדות מנחה את חבריה כיצד לנהוג כלפי הלקוחות במקרים שונים, כגון מקרה בו הוזמנה טיסה בנפרד ובית מלון בנפרד, הטיסה בוטלה על-ידי חברת התעופה ויש דמי ביטול מלאים על בית המלון. במקרה זה נטען במכתב - "בעקרון, ברגע שנמסר ללקוח השובר למלון או לטיסה, תמה מערכת היחסים החוזית המתקיימת בין המלון או חברת התעופה לבין הלקוח. הסוכן סיים את תפקידו ואת אחריותו המשפטית עם מסירת המסמכים ללקוח. עלויות הביטול הן על הלקוח".
ההתאחדות מוסיפה במכתב, כי "עדיין לא ברור כיצד ינהגו בתי המלון בחו"ל, וספקים המוכרים שירותי קרקע. הנחת העבודה היא שהם יוותרו על דמי הביטול".
בארגון המידע הצרכני "אמון הציבור" אומרים, שמדובר במסמך חמור שמשקף את הבעייתיות בענף התיירות בישראל, שכן המסמך הוא למעשה התנערות מתואמת של ארגון יציג
בענף. עו"ד עינת ברכה, סמנכ"ל "אמון הציבור" אמרה למעריב עסקים, כי "אחת הבעיות המרכזיות בענף התיירות זה גלגול אחריות מאחד לשני. אתה בא לסוכן שעשה לך את השיווק, אבל הוא טוען 'אני רק מתווך'. כשאתה הולך לגורם השני הוא אומר לך 'אין לך בכלל עיסקה אתי'".
לדברי ברכה, פסק דין דיזנהויז שניתן לאחרונה, מגביר את החובות החלות על סוכן נסיעות כלפי אלו שמולם ביצע את העיסקה, אך הסוכנים לא פועלים לפיו. לטענתה, "אירוע כמו הענן הוולקני מעצים את הבעיה הזו. במקום לקחת אחריות ולעזור ללקוחות, הסוכנים הולכים הפוך. במכתב שלהם אין אפילו מילה אחת של מחוייבות כלפי הצרכנים, אין שום כוונה לייצג אותם מול החברות בחו"ל, שום ניסיון לעזור להם להקטין את הנזק שבמילא נגרם להם".
העו"ד טוענת כי זוהי התנערות מאחריות, וקוראת לצרכנים לפנות לסוכני הנסיעות שלהם ולדרוש מהם סיוע וטיפול בדמי הביטול. "למה שמי שהזמין עבורי את המלון ומכיר אותו, לא ידאג לי לביטול דמי הביטול. אז מה אם כבר לקחת את העמלה שלך? הייתי מצפה מהתאחדות סוכני הנסיעות לגלות ביטחון צרכני".
פתאל מסר בתגובה כי "מדובר במסמך משפטי שאנחנו עומדים מאחורי כל מילה שלו, לגבי ההיבט החוקי של פיצויים. אם 'אמון הציבור' יכולים להראות לנו חוות דעת משפטית אחרת נשמח להתמודד איתה. מעבר לכך, הסוכנים עובדים ימים ולילות ללא תמורה כדי לעזור לנוסעים, גם לכאלה שרכשו את הכרטיסים באינטרנט או ישירות מחברות התעופה עצמן".