תבעתם את חברת הביטוח? זהירות אתם תחת מעקב
אם נפגעתם בתאונה או באירוע אחר והחלטתם לתבוע את חברות הביטוח כדאי שתשימו לב. ברוב המקרים יפעילו החברות חוקרים, שיפעלו בדרכים גלויות ונסתרות, כדי לוודא שלא מדובר בהונאה. לעיתים, חוסר זהירות, התנהלות לא נכונה ואי הכרת זכויותיכם עשויה לעלות לכם ביוקר
בעקבות תביעה או דרישה לפיצויים תבחר חברת הביטוח, כמעט תמיד, להפעיל חוקר ביטוח. תפקידו של החוקר הוא לאסוף נתונים על האירוע, בכדי לוודא כי "לא מלבישים על החברה תיק" וכי הטענות שלכם בדבר חומרת הפגיעה מדויקות. לעיתים, חוסר זהירות והתנהלות לא נכונה יכולים במקרה הזה לעלות ביוקר.
עורכי דין, העוסקים בתחום תביעות נזקי גוף, מדווחים כי בשנים האחרונות ישנה עלייה בכמות תביעות הסרק המוגשות כלפי חברת הביטוח, כך שבמידה רבה החשש של החברות עשוי להיות מוצדק.
עם זאת, גם אם אין לכם מה להסתיר מחוקרי חברות הביטוח, מוטב לנקוט באמצעי ביטחון ולתכנן בצורה מושכלת את ההתנהלות במקרה של תביעה שהמשמעויות שלה כלפיכם, כמו גם כלפי החברה, הינן כבדות משקל.
ככלל, ככל שדרישותיכם לפיצוי גבוהות יותר ישקיע החוקר מאמצים רבים יותר, וכך הסכנה לנפגע תהיה גדולה יותר. חוקרים המיומנים בחשיפת הפרטים הקטנים העשויים לסייע לחברת הביטוח, יכולים לתור אחר חשבון הפייסבוק שלכם, לנהל אתכם שיחת חולין מבלי שתדעו שאתם נחקרים ולטמון לכם פיתיונות שונים ומשונים.
החוקר עשוי להיות כמעט כל אחד. הוא יכול להיות גבר או אישה שנראים תמימים ומבקשים מנפגע, שטוען שאיבד את יכולת ההתמצאות שלו, להדריך אותו במציאת כתובת מסוימת. החוקר יכול לגלם כל דמות אחרת עם תביעה, דרישה, הצעה או בקשה שתסייע לחברת הביטוח להוכיח כי תביעתכם מקורה בטעות, הגזמה או ניסיון לרמות את החברה. במקרה של תביעות גדולות, החברות מסירות את הכפפות וכדאי שתהיו מוכנים.
כיצד נוכל לחשוף את החוקרים בכל זאת? מילת המפתח היא עירנות. חוקר הביטוח יכול להיות כל אדם שבא אתכם במגע, בין אם מדובר באדם ברחוב שפונה אליכם, בנציג חברת טלמרקטינג או בסוקר שדופק על דלתכם. במקרה ותביעת הביטוח עדיין לא הגיע למיצויה והאדם שיוצר אתכם קשר לא מוכר לכם, הוא עשוי להיות חוקר המנסה להוציא מכם מידע.
"ברגע שאירוע נחזה כאמין והאדם אמין, פחד מחוקר ביטוח עשוי להיות לא יותר מפרנויה", אומר עו"ד אורי ירון המתמחה בנזיקין ורשלנות רפואית. "אך ורק במקרים של תביעות רחבות היקף, או במקרים בהם לחברת הביטוח ישנה סיבה לחשוד במבוטח, הוא צריך לחשוש מהחוקר. מי שיש לו מה להסתיר יודע זאת, אך לנפגע הנורמטיבי שמציג גרסה אמיתית אין בדרך כלל ממה לחשוש".
עם זאת, תמיד יש מקום למשנה זהירות. "אנשים משאירים בפייסבוק בפרט, אך גם באתרים אחרים ברשת האינטרנט, מידע ופרטים אישיים שעשויים לפגוע בהם", אומר עו"ד ד"ר אסף ורשה, מומחה לביטוח ונזיקין. "הם אינם מודעים לכך שהתמונות האחרונות שהעלו לבלוג, בתוספת לסיפור על הטיול, הם למעשה נחלת הכלל וכל מי שירצה למצוא עליהם מידע יוכל לעשות זאת בתוך שניות ספורות של חיפוש ברשת".

עדכון שורת הסטטוס בפייסבוק, ציוץ בטוויטר ובטח העלאת תמונה המעידה על פעילות מסוימת, עשויות לשמש כראיה נגדכם בבית המשפט. אותה פעולה יכולה להעיד, כביכול, כי טענותיכם בגין פגיעה מסוימת ומוגבלות בביצוע פעילויות שונות היא מוגזמת ואפילו מוטעית.
בעיקרון, האינטרנט משמש ככלי עבודה של חוקרי הביטוח ואף הופך את מלאכתם לקלה יותר. במקום לדובב תובע ביטוח תוך שימוש בדרכי הטעייה שונות, בנערות פיתוי, סוקרים, מצלמות ושיטות מעקב, צריך החוקר להקליד את שם התובע במספר רשתות חברתיות ומנועי חיפוש ולתפוס אותו בקלקלתו.
"כאשר אדם תובע את חברת הביטוח שלו הוא מחוייב לשתף איתה פעולה, והחברה עשויה לשלוח חוקרים שיבדקו את המקרה", אומר ורשה. "כאן נדרש איזון בין הצורך לשתף פעולה ולהפיג חששות של החברה, לבין החשש מליצור קשר עם חוקר. האינטרנט הוא דרך לעקוף את האינטראקציה הזאת, ולתובע מוטב לגלות את אותה זהירות בהתנהלותו ברשת ולהקפיד למסור את הגרסה המדויקת גם לחברה וגם ברשתות החברתיות".
הניסיונות של חברות הביטוח לברר את מצבו האמיתי של הנפגע הן לגיטימיים, כל עוד פועלות החברות במסגרת החוק. בתי המשפט מקבלים
לחוקר מותר לצלם או להקליט אתכם ללא ידיעתכם, אך ישנם מספר סייגים לפעילותו שכדאי להיות מודעים אליהם. במקרים בהם הראיות הושגו תוך פגיעה בפרטיות התובע, שמעוגנת בחוק הגנת הפרטיות, הרי שאותן ראיות אינן קבילות בבית המשפט.
אסור לחוקרים להשיג ראיות על ידי התקנה של האזנת סתר, אסור להם לדבר עם ילדים ונערים ואסור להם לצלם את התובע בשטחו של בית פרטי. "החוקרים הם לא ילדים", אומר ירון, "במקרים בהם הם עוברים על החוק הם עשויים לאבד את הרישיון ואת הפרנסה, ולפיכך הם מאוד זהירים היום. עם זאת, כדאי להיות מודעים לזכויותיכם. איש איננו רשאי להיכנס לביתכם ולשאול אתכם שאלות אלא אם אתם מתירים לו".
עורכת הדין ענת קאופמן, שותפה במשרד לוי קאופמן המתמחה בנזיקין ורשלנות רפואית, מוסיפה כי "במקרה והלקוח מיוצג על ידי עורך דין, הרי שלחברת הביטוח אסור ליצור איתו קשר אלא באמצעות עורך הדין. אנחנו מתריעים ללא סוף בפני חברות הביטוח, אך הן ממשיכות לשלוח חוקרים ולנסות ולעקוף כלל אתי זה".

לדברי קאופמן, התובע לא מחויב כלל לדבר עם חוקר הביטוח. "חוקר שמנסה ליצור מצב לפיו השיחה איתו היא חובה של המבוטח המבצע למעשה הטעייה בוטה והפרה של כלל אתי, וללקוח אסור ליפול למלכודת". במקרה שפנו אליכם באופן שכזה, ממליצה קאופמן לשקול את ההיענות תוך התייעצות עם עורך הדין שלכם.
במידה והחלטתם לעשות כן, מוטב כי השיחה תהיה בנוכחות עורך הדין ותתנהל במשרדיו. החשיבות של ניהול השיחה בנוכחותו של עורך הדין היא בקרה על התשובות אותם מעניק המבוטח. בעולם המשפטי ביטוחי ישנה פעמים רבות חשיבות לניואנסים שהלקוח לא תמיד מודע אליהם, ולפיכך תשובות המנוסחות תוך שיתוף עורך הדין יכולות לשרת אתכם, או לפחות לא לפגוע בכם.
"אנחנו נסכים על שיחה בנוכחותנו אך ורק במקרים נדירים ביותר בהם אנו מאמינים ששיחה קצרה כזאת תקדם באופן מהותי את התביעה", אומרת עו"ד קאופמן, "ניהול שיחה כזו הוא הבהרה של נתונים, אך מדובר שוב במקרה נדיר ובדרך כלל מוטב להפנות את החברה לראיות שכבר הוצגו בתיק, או ליצור קשר ישיר עם עורך הדין בלבד".
למרות החשש לדבר עם חוקר ועצם העובדה שאתם לא מחויבים לכך, הרי שאי שיתוף פעולה גורף עם חברת הביטוח עשוי לעכב תביעה. כך, לקוח שאין לו מה להסתיר ומחליט שלא לנהל אינטראקציה עם חברת הביטוח ויהי מה, בכדי "לא לקחת סיכון", לוקח לעיתים סיכון גדול הרבה יותר. לקוח כזה הופך להיות חשוד בעל כורחו.
למרות זאת, אין צורך להיכנס לפרנויה. "במקרים רבים לאחר היוועצות עם עורך הדין מומלץ דווקא לקיים פגישה עם חוקר הביטוח", אומר ורשה. "כך תוכלו לזרז ולהקל את הטיפול בתביעתכם, ולקבל את כספי הפיצויים כמה שיותר מהר".
בנוסף לכך, חוקר ביטוח יבחר ככל הנראה לדבר גם עם האנשים הקרובים אליכם כדי לבדוק את הגרסה שמסרתם לחברת הביטוח לצורך התביעה. הוא יקליט שיחות כאלה גם במידה והוא אומר שהוא לא מקליט אותן, ועל פי חוק האזנות סתר זכותו לעשות כן - הוא רשאי להקליט כל שיחה שבה הוא שותף.
הדרך הטובה ביותר להתמודד עם התנהלות זו של החוקרים היא ליידע את המשפחה והחברים הטובים בדבר התביעה והמשמעויות העשויות לנבוע ממנה, ולבקש כי במידה ויוצרים איתם קשר ישיר שיפנו את החוקר למבוטח ולא יספקו לו תשובות העשויות לסבך את העניינים.
ניתן לבקש מהקרובים אליכם לגלות ערנות כלפי ניסיונות "לחלוב" מהם מידע בדרכים עקיפות, אך סביר להניח כי לא תוכלו לנטר את כל הסביבה המיידית שלכם. ככלל, במקרה שאתם תובעים את חברת הביטוח, בסופו של דבר, התנהלות על פי האמת והדין היא דרך הפעולה הטובה ביותר.