מהמפלגה הנאצית לצלמי פפראצי: המצלמות במעגל סגור חוגגות 70
לאתר מתפרעים מתוך ההמון, לזהות חפצים חשודים במקומות ציבוריים ואפילו לעקוב אחר סלבריטאים. מצלמות במעגל סגור נמצאות בסביבה כבר 70 שנה מאז הומצאו על ידי הנאצים - אבל גם הם לא היו מסוגלים לדמיין מה יהיה אפשר לעשות איתן היום
לא בטוח שכאשר הן יחגגו יום הולדת ב-2012, מישהו ישמח להבליט את הנסיבות בהן פותחו המצלמות לראשונה: היה זה מהנדס גרמני בכיר בשם וולטר ברוך (Bruch), שהיה אחראי על תכנונה והתקנתה של המערכת הראשונה בעולם של מצלמה במעגל סגור עבור המשטר הנאצי.
היא נבנתה בידי חברת סימנס במהלך מלחמת העולם השנייה, והוצבה ליד כן מספר 4 באתר הניסויים הסודיים של רקטות ה-V2 בפיימונדה, צפון גרמניה, כדי שהמהנדסים יוכלו לצפות מרחוק ובביטחון בניסוי השיגור. לשימושי אבטחה נכנסו ה-CCTV רק מ-1965 בידי משטרות, ומ-1970 גם לשם מעקב אחר הנעשה במרחבים ציבוריים. בהמשך התקינו אותן בתחנות הדלק כדי לזהות גנבים, בחנויות בגדים ובבנקים.
הפופולריות של מצלמות המעקב החלה לנסוק כאשר המצלמות עברו מצילומי סטילס לוידיאו. הקלטות שנשלפו מהן אפשרו אחסון ארוך טווח, ועם הזמן גם התקבלו כראיות קבילות. רוב המומחים טוענים כיום שהשימוש הנרחב ביותר במצלמות CCTV איננו למניעת פשע אלא לגילוי, בחקירות ובהעמדה למשפט. לא מעט מקרי פשע פוענחו רק הודות למצלמות האוטומטיות.
בקנדה דווח לאחרונה שמערכות CCTV אשר הותקנו בחנויות נוחות צמצמו את שיעור מקרי השוד והגניבה ביותר מ-50% כבר בשנה הראשונה להפעלתן, ויותר מ-70% ממקרי השוד בבנקים פוענחו בתוך זמן קצר באמצעותן.
הן מוצבות על גשרים שנודעים לשמצה כאתרים מועדפים למתאבדים, וכבר מסוגלות לצלם
המדינה המובילה בעולם בהתקנת מערכות אלו היא בריטניה: אין שום מדינה שיכולה להתחרות בה במספר המצלמות במעגל סגור לשימושים שונים שהותקנו בה. הן נמצאות כמעט בכל רחוב ובכל שכונה, בכל בית-ספר, במרכזים העירוניים, בתחנות הרכבת ובאמצעי התחבורה הציבורית האחרים. בארצות הברית התקינו אותן גם על כספומטים.

מאז מתקפת הטרור ב-11 בספטמבר 2001 וקריסת מגדלי התאומים בניו יורק, מערכות מעקב המבוססות על מצלמות במעגל סגור, המספקות גם ניתוח מפורט של פרטי האירוע המצולם, משתכללות במהירות רבה מאוד. המצלמות כיום ובעתיד הקרוב לא יהיו רק מכשירים שמנטרים ועוקבים אחר המתרחש, אלא מערכות חכמות שמסוגלות לנתח בעצמן את התמונות, לפרש אותן, להסיק מסקנות ולהתריע מראש על סיכונים.
חידוש אחד המצוי בשלב פיתוח במרכז למחקר טכנולוגי VTT בפינלנד, מיועד לשכלל את טכנולוגיית עיבוד התמונות שמתקבלות ממערכות CCTV. המטרה היא שהמידע העצום שהמצלמות משדרות יוכל אפילו לאתר מיידית תיק יד שנשכח או ננטש במכוון בנקודה כלשהי בתוך מרחב ציבורי גדול.
עד היום, הכמות העצומה מהשטף האוטומטי של תמונות וידיאו ממצלמות במעגל סגור אינה מאפשרת לאתר במהירות הדרושה בעיה נקודתית מהסוג הזה. תהליך עיבוד הנתונים עצמו ארוך מדי - דבר שעלול לעכב זיהוי מצבי סיכון בעלי פוטנציאל מאיים עוד בשלב מוקדם מאוד.
פרויקט הפיתוח הפיני, בשם SUBITO, קיבל תקציב מועדף מהאיחוד האירופי. ההערכה היא שבאמצעותו ניתן יהיה לתרום לשיפור תחושת הביטחון של הציבור מאיומי טרור, כמו חפצים שיכילו מטעני נפץ חבויים שיונחו במקומות ציבוריים.
הדור הבא של המצלמות במעגל סגור, מבטיחים הפינים, ייתן פתרון לאיומים כאלה בנמלי תעופה, תחנות רכבת ואוטובוסים מרכזיות ובירידים מסחריים. "במקרה של כבודת יד או מזוודה נטושה וחשודה, היא תסולק במהירות רבה מהשטח הציבורי. אך אם יתברר בבדיקה נוספת שמדובר באזעקת שווא - אזי יעבירו אותה לכל היותר למשמורת במשרד אבידות ומציאות", אמרו ראשי צוות המחקר.
השכלולים האחרונים של המערכות הללו הוסיפו להן גם יכולת גבוהה של הקלטת קול. באמצעות זיהוי תבנית קול, המצלמה תזהה התנהגות אלימה ותוקפנית, ותקפיץ לאתר שבו הותקנה שומרים או שוטרים. גורמי אכיפת החוק יכולים לקבל ראיות חדשות שלא היו להם בעבר, שכן החיישן במצלמה מזהה תבניות קול אופייניות - גובה צליל הקול, הטון וההטעמה.
על החידוש הטכנולוגי הזה בישרו מדענים ממכון Audio Analytic בקיימברידג', בריטניה, המתמחים באנליזת תבניות ועוצמות קול. לשם כך פותחה כמובן תוכנה מיוחדת, שמאתרת מצב מאיים בנקודה מוגדרת.
מערכת CCTV כזו תיבחן לראשונה בעולם בבית חולים ציבורי בבריטניה - במיוחד לשם מאבק כנגד תופעת האנשים המאיימים על שלומם וחייהם של רופאים ואחיות, שנפוצה כנראה לא רק בישראל.
חדר הבקרה של צוות האבטחה באותו בית חולים סורק 24 שעות ביממה את המתרחש בבניין באמצעות עשרות מצלמות המשדרות במאות ערוצי צילום ל-20 צגים. אות המגיע מחיישן קול המצביע על איום ברור שנשמע כלפי רופא או אחות באחת המחלקות, מסייע לאנשי האבטחה להגיע במהירות לעזרת המותקף.
התוכנה שפותחה לשם כך היא הרבה יותר משוכללת מסתם מיקרופון רגיש לצרכני האזנה. היא הוזנה במאות דוגמיות של תבניות קול ו"טביעות אצבע קוליות", ובכך מצליחה לזהות במהירות סוגים שונים של "צלילים מאיימים" מתוך קולות רבים, ומבודדת אותם מתוך רעשי רקע.
במכון הטכנולוגי הגרמני רב היוקרה פראונהופר פותחה מצלמת CCTV מתוחכמת בשם "עין חכמה", Smart Eye. היא מסוגלת לסרוק המון אנושי - למשל באיצטדיון כדורגל - ולזהות בזמן אמת כל התנהגות המוגדרת כחריגה בתוכו.
ד"ר מאריה קולסניק, ראש צוות הפיתוח, דיווחה שזו מצלמה אינטליגנטית עם יכולת לניתוח מצבים מהירה - כזו שמסוגלת לאתר "התפתחות צרה מאיימת", כמו עין אנושית. לדוגמה, המצלמה מבחינה מיידית בין צופהפסיבי באיצטדיון כדורגל לבין צופה אלים שעלול להצית התפרעות. היא גם מזהה מושב ריק או תנועת אנשים, עד לרמת יחיד, במדרגות ביציע ויכולה להינעל על חשוד.
אי אפשר כמובן להתעלם גם מהדור החדש המפציע כבר באופק הקרוב בז'אנר המצלמות במעגל סגור: אלה המסווגות כמצלמות מהירות לצורך לכידת עברייני תנועה בכבישים. האיחוד האירופי מממן עתה פרויקט פיתוח וניסוי שיבוצע בפינלנד ובריטניה, במסגרתו מותקנות מצלמות CCTV על גבי תורן ומזהות בו-זמנית נהיגה במהירות שמעל למותר בחוק, אי שמירת מרחק, נהיגה ללא ביטוח ורישיון בר-תוקף - והן יכולות לאתר אפילו נוסעים שאינם חגורים בחגורת בטיחות.
אגד המצלמות הזה מצלם בתלת-ממד, כאשר כל מצלמה היא בת שתי עדשות ומסוגלת לזהות נהג ורכב לפרטי פרטים כבר ממרחק של כ-50 מטר ממנה. היא תצלם את מספר הרכב, את הרישיונות - במדינות שבהן קיימת חובה להציג את הרישיון ותעודת הביטוח בכיס שקוף המותקן בשמשה הקדמית - וגם את מצב התנועה הכללי ואת תנאי מזג האוויר. המצלמה אפילו מסוגלת לחדור את השמשה הקדמית ולזהות את פניו של הנהג.

אך השימוש במצלמות מעקב לא מסתכם בצרכים ביטחוניים או משטרתיים. עד כה מערכות CCTV שמותקנות בכלי טיס לא מאוישים (מזל"ט, דאון, בלון וצפלינים), היו נפוצות בעיקר בשימוש צבאי או משטרתי. אך כעת הצטיידה במערכת כזו גם חברה פרטית המתמחה בסוג אחר לחלוטין של פעילות: צילומי פפראצי של כוכבים הוליוודים, ידוענים אחרים המככבים בטורי הרכילות בתקשורת או אפילו עבור חוקרים ובלשים פרטיים הנשכרים למעקב אחר בגידות ורומנים חשאיים.
סוכנות הצילום Splash News, למשל, הצטיידה בימים אלה במל"ט הפרטי הראשון בעולם למעקב רצוף אחר סלבריטאים. המערכת החדישה שלה נקראת C3Paparazzo, והיא מאפשרת למל"ט הפרטי לבצע מרדף מהאוויר אחר סלב מסוים ולהינעל עליו - כאשר התמונות ישודרו בשטף לתחנת מעקב ומשם לצהובונים המרוצים.