כבר לא מחשמלת: שוק הרכב החשמלי בסין - כבר לא הימור בטוח

ממשלת סין כבר לא בטוחה כל כך בהימור שלה על מכוניות חשמליות; האם וכיצד ישפיע שוק הרכב הגדול בעולם על המכונית החשמלית בישראל?

גיל מלמד | 14/9/2011 11:50 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: רכב,סין
לפני שנה זה נראה כמו הימור בטוח של ממשלת סין: בינואר 2010 קיבלה הממשלה המרכזית במדינה החלטה אסטרטגית לתמוך במכוניות חשמליות ובמכוניות היברידיות-נטענות. זאת כדי לסייע לתעשייה המקומית שלה בתחרות העולמית מול יצרני הרכב הוותיקים.

המוטיווציה של הממשלה הסינית היתה לבצע "קפיצת מדרגה טכנולוגית“ אל מעבר לכל יצרני הרכב המערביים, כדי לאפשר להם לכל הפחות מרחב פעולה אחד שבו יובילו את הפיתוח העולמי ויחזיקו בטכנולוגיה ובפטנטים המתקדמים ביותר. בהנחה סבירה שלטכנולוגיה החשמלית יהיה בעתיד שוק נרחב בכל העולם, היצרנים הסינים היו אמורים להקדים בשוק הזה את יצרני הרכב האחרים וליהנות מיתרון מסחרי על פניהם.

לתמיכה בטכנולוגיה החדשה נדרשה הממשלה הסינית לתמוך ב-3 חוליות שונות הקשורות זו בזו: המכונית, רשת הטעינה והמצברים.

אמנם מכונית חשמלית זקוקה לרשת טעינה, אך אין יזם שכדאי לו באמת להקים רשת כזאת ללא משתמשים. ההשקעה העצומה הנדרשת לפיתוח מצברים וסוללות תושג רק אם יתפתח שוק גדול מספיק של מכוניות חשמליות. ואולם, מכוניות חשמליות לא יפותחו, ייוצרו או יישווקו מבלי שלמשתמשים הפוטנציאליים בהן תהיה רשת טעינה בתפוצה רחבה מספיק לשמש אותם.  

עקב אכילס של המהלך כולו הוא טכנולוגיית המצברים, אשר קובעת את מעטפת השימוש במכונית חשמלית, בעיקר את טווח הנסיעה שלה ואת משך הטעינה, ומכאן גם את מאפייני רשת הטעינה.

כדי לצאת מהלופ הזה ולהציב את התעשייה המקומית בחוד החנית הכריזה הממשלה המרכזית הסינית בינואר 2010 על תוכנית סובסידיות, שנכנסה לתוקף בסוף מאי ,2010 ובמסגרתה הוענקו הטבות כספיות נדיבות לרכישה ולתפעול של מכוניות חשמליות ושל מכוניות היברידיות-נטענות ב-5 ערים סיניות גדולות.

שווי ההטבה, במונחים סיניים, משמעותי ביותר: 50 אלף יואן (7,386 דולר) למכוניות היברידיות נטענות ו-60 אלף יואן (8,863 דולר) למכוניות חשמליות. מדובר בסובסידיה שמעניקה למכוניות חשמליות יתרון מסחרי על פני מכוניות קונוונציונליות.

נוסף לכך, גם הממשלה המקומית של שנזן ,(Shenzhen) שם ממוקמים מפעלי הייצור של חברת ,BYD העניקה 30 אלף יואן (4,431 דולר) ללקוחות שמשתמשים במכוניות היברידיות-נטענות ו-60 אלף יואן למשתמשים במכוניות חשמליות.

כמו כן, ממשלת סין עודדה הקמת התאחדות של 16 חברות לקידום ולייצור סוללות, מערכות אלקטרוניות, עמדות טעינה ומכוניות חשמליות. בהתאחדות זאת חברים יצרני רכב, חברות אנרגיה, חברות תקשורת, יצרניות אלקטרוניקה ויצרניות מוצרי חשמל. משימתה היא לתכנן ולהקים עמדות טעינה למכוניות חשמליות ולפרוש רשת טעינה חשמלית ברחבי המדינה, וכן לסייע לפיתוח רכב חשמלי.

האסטרטגיה הסינית נועדה, כאמור, לסייע לתעשייה המקומית בסין. ואולם, ההשפעות שלה עלולות לחרוג בהרבה מגבולותיה העצומים של המדינה. האצת הפיתוח הטכנולוגי בתוך סין, שוק שעתיד להיות הגדול ביותר בעולם, עשויה להשפיע על כל שאר העולם, אבל זאת רק אם תפותח שם טכנולוגיה שתהיה ישימה ומשתלמת כלכלית - כלומר טכנולוגיה שתהיה תחרותית גם ללא סובסידיות.

רק לפני כחודשיים האמינו הסינים ששוק המכוניות החשמליות יתפוס נפח במהירות: משרד המדע והטכנולוגיה הסיני העריך ביולי שעד לשנת 2015 ינוע בסין צי של מיליון מכוניות חשמליות.

באותה הערכה נמסר גם שיותר מ-30 ערים סיניות, שבכל אחת מהן יותר תושבים מכל תושבי מדינת ישראל, ישתתפו עד לאותה שנה בתוכנית הרכב החשמלי הסיני, ושכמה מהטכנולוגיות שיפותחו לשם כך (בעיקר בתחום הסוללות ועמדות הטעינה) יהיו "מובילות מסוגן בעולם“.

ואכן, מיד לאחר הצגת תוכנית הסובסידיות הכריזו רוב יצרני הרכב הסינים על השקת מכוניות חשמליות, או לכל הפחות על פיתוח מתקדם שלהן, וכך גם   כמה מהיצרנים הזרים שמשתפים פעולה עם יצרנים מקומיים, למשל יונדאי.
תוכניות לחוד ומציאות לחוד

בדרך כלל כאשר ממשלת סין מחליטה לבצע מהלך כלשהו הוא מבוצע "בכל מחיר". לצד לא מעט תוצאות קשות של המנטליות הזאת יש גם דוגמאות חיוביות: למשל, בנייתה המרשימה של רשת הרכבות המהירות ברחבי המדינה.

ואולם, שנה ו-4 חודשים לאחר תחילת תוכנית הסובסידיות הסינית הנדיבה, שוק המכוניות החשמליות בסין כמעט לא קיים. למעשה, כבר ביולי השנה (במקביל להכרזת משרד המדע והטכנולוגיה) דרש ראש ממשלת סין וון ג‘יאבאו להעריך מחדש את מדיניות התמיכה במכוניות חשמליות בסין ורמז שהתוכנית הנוכחית נכשלה.

במאמר שפרסם בעיתון ממשלתי חשוב הכריז ג‘יאבאו על הרחבת תוכנית הסובסידיות גם לכלי רכב "ירוקים,“ שאינם נטענים מרשת החשמל, ועל עידוד טכנולוגיות חליפיות כמו "תאי דלק“ ומכוניות היברידיות קונוונציונליות. ראש הממשלה קבע שלמרות הסובסידיות לא הצליחו התעשיות הסיניות להשיג יתרון טכנולוגי בתחום הרכב החשמלי,

ולמעשה הן אפילו נשרכות אחרי יצרני הרכב הזרים ונאלצות לייבא חלקים, חומרים וטכנולוגיות מחוץ לסין.

"פיתוח הרכב החשמלי בסין עדיין נמצא בשלב מוקדם מאוד שלו“, אמר ראש הממשלה הסיני", וחברות סיניות באופן כללי עדיין מנסות ללמוד את הטכנולוגיה מחברות זרות. האם כלי רכב חשמליים ומכוניות היברידיות נטענות הם המוצרים האולטימטיביים שעלינו לקדם ולהעדיף על פני פיתוח של אלטרנטיבות אחרות?", שאל ג‘יאבאו והשיב: "אנחנו עדיין לא יודעים את התשובה".

הסיבה המעשית לכישלון תוכנית ההטבות הסינית עד עתה היא שהטכנולוגיה, גם שם וגם בעולם בכלל, עדיין לא בשלה מספיק. יתרה מזו, רוב היצרניות של מכוניות כאלה בסין עדיין לא שולטות ברזי הטכנולוגיה, ולכן גם לא מצליחות לעמוד בהבטחות היומרניות - טווח נסיעה וביצועים דינמיים. לכן המכירות של מכוניות חשמליות בסין זעומות, למרות התמיכה הנדיבה, כאמור.

הרכבת שריסקה את הכל

יאנג ג‘יאן, אחד האנליסטים המובילים של תעשיית הרכב הסינית, סיפק לאחרונה לאוטומוטיב ניוז, מהעיתונים החשובים של תעשיית הרכב בעולם, תובנה מעניינת שעשויה גם היא להסביר חלק מהחשיבה מחדש סביב תוכנית הסובסידיות הסינית.

לדבריו, אחת הסיבות לתפנית שחלה במדיניות היא תאונת רכבות קשה שהת- רחשה בסין ב-23 ביולי השנה בין שתי רכבות מהירות, שנהרגו בה 40 נוסעים ונפצעו. 200 מספר הנפגעים אולי אינו גדול דיו לשנות מדיניות, אך תוצאות התאונה משמעותיות, בעיקר בגלל הפגיעה בגאווה הלאומית. מבחינת ממשלת סין, שניסתה לבצע בתחום הרכבות קפיצה טכנולוגית דומה לזו שביקשה לבצע בענף הרכב, תאונה חזיתית בין שתי רכבות חדישות שנחשבות למתקדמות מסוגן בעולם היא קשה ביותר.

בעקבות התאונה החלה הממשלה לבחון לעומק את האסטרטגיה שלה באימוץ טכנולוגיות חדשניות באופן כללי, ואף בדקה ספציפית את מערכת הרכבות שנבנתה בעזרת חברת סימנס הגרמנית וחברת אלסטום הצרפתית, ולצורך הניסוי הסיעה רכבות מהירות ב-350 קמ“ש.

הבחינה מחדש העלתה שגם בתחום הרכב החשמלי הוביל המרוץ אחר טכנולוגיות מתקדמות לבעיות בטיחות לא קלות (למשל ההתלקחות הספונטנית של מונית מתוצרת יצרן רכב סיני וההתלקחות של אוטובוס חשמלי בשנגחאי). בשני המקרים לא היו נפגעים, אבל נשיא אגודת המהנדסים הסינית השתמש באחרונה בדוגמת תאונת הרכבות כדי להמחיש את הדרישה שלו, שלפיה "אסור שחייהם של הלקוחות ושל המשתמשים יהפכו לחלק מהניסוי בכלי רכב חשמליים".

פקידי ממשל בסין חוששים שבפעמים הבאות לא יהיה למשתמשים מזל רב כל כך, וכמו בנוגע לרכבות, גם כאן הורידה הממשלה את רף הציפיות שלה. תוכניות העידוד החדשות יכללו את כל סוגי הטכנולוגיות ה“ירוקות“ בהתאם לביצועים שלהן בפועל, ונוסף לכל הסיבות האחרות יש גם סיבה הגיונית ופשוטה נוספת: לא מן הנמנע שהטכנולוגיות שבאמת יובילו את תעשיית הרכב בעוד 10 או 20 שנה יהיו אחרות לגמרי.

gil.melamed@maariv.co.il

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/consumerism/ -->