פיתוח באוניברסיטת חיפה: בננה במקום קרם הגנה
חוקרים בודדו חומר פעיל באצות המסנן קרינת UV ומתכוונים להחדיר אותו למאכלים; "יש יתרון גדול בשימוש בחומר שהאצות מייצרות מבחינה בריאותית ומבחינה סביבתית", אומר ד"ר דן צ'רנוב
◄בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק

"יש יתרון גדול בשימוש בחומר שהאצות מייצרות כבר מיליארדי שנים", אומר צ'רנוב. "מבחינה בריאותית הוא לא אמור לגרום לתגובות אלרגיות, ומבחינה סביבתית חלק מהקרמים התעשייתיים הקיימים היום הופכים במגע עם המים לרעילים עבור אלמוגים ובעלי חיים ימיים. השימוש המסיבי בהם מזיק לשוניות".
החוקרים כבר התחילו לפזול לעבר השווקים במזרח אסיה ובאוקיאניה. "מדובר באזורים שבגלל החור באוזון יש בהם תפוצה רחבה של סרטן העור", אומר צ'רנוב. "בהתאם יש מודעות גבוהה לצורך במסנני קרינה יעילים".
מעבר לסגולותיו בתחום סינון הקרינה, החומר שהחוקרים בודדו מתוך האצות מתאפיין גם בריכוז גבוה של נוגדי חמצון, המבוקשים מאוד בשוק מזון הבריאות. מקבץ התכונות הזה הוביל את החוקרים לחשוב שאת מסנן הקרינה של העתיד מוטב לצרוך דרך הפה.
צ'רנוב: "הרעיון הוא לבודד מקטע גנטי של החומר הפעיל ולהחדיר אותו למשל לבננה או לתפוח. זה הרבה יותר נוח מהניסיון לרדוף אחרי הילדים בתקווה שיעמדו רגע אחד בשקט ויאפשרו לנו למרוח אותם כמו שצריך. כיום יש חוסר ודאות אם המשחה לא יורדת במים ואם כיסינו במריחה את כל הגוף. ברגע
כדי למקסם את התועלת הכלכלית והסביבתית של גידול האצות, החוקרים מתכוונים לבדוק אפשרויות לשיתוף פעולה עם מתקני התפלה ועם מפעלי תעשייה אחרים הפועלים בסביבה הימית. אלה זקוקים לשירותיהן של האצות, שמסוגלות לשרוד בסביבה עתירת מלח ולסלק מהמים ריכוזים גבוהים של ברזל (תוצר לוואי של תהליך ההתפלה) ושל מזהמים שונים שנפלטים בתהליכים התעשייתיים. כבר כיום נהוגים שיתופי פעולה בין חברות התפלה ליצרניות תוספי מזון המבוססים על אצות.
בתחום אחד, אגב, אין לצ'רנוב ולחבריו בשורות: אכילת סושי, מתברר, לא יכולה להחליף שימוש במגן קרינה. "האצות שמהן מכינים סושי לא מכילות את החומר שבודדנו", אומר צ'רנוב. "מדובר בסוג מסוים של אצות שגדלות בתנאים מיוחדים".
aviv67@gmail.com